Πάνω από 407.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο – Το Ανώτατο Δικαστήριο πιέζει την κυβέρνηση Μπολσονάρου για τα στοιχεία περί κορονοϊού – Αργεντινή: Για πρώτη φορά πάνω από 1.000 κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα – Αλλαγή στο «τιμόνι» του Eurogroup. Παραιτείται ο Σεντένο

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 407.914 ανθρώπων παγκοσμίως μετά την εμφάνιση του ιού στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με απολογισμό που συνέταξε το Γαλλικό Πρακτορείο βάσει επίσημων πηγών σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Περισσότεροι από 7.169.550 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό επίσημα σε 196 χώρες και εδάφη από την έναρξη της επιδημίας, από τους οποίους τουλάχιστον 3.148.200 θεωρούνται θεραπευμένοι.

Αυτός ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων δεν αντανακλά παρά ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού των μολύνσεων. Ορισμένες χώρες κάνουν διαγνωστικά τεστ μόνο στα βαριά περιστατικά, άλλες χρησιμοποιούν τα τεστ κατά προτεραιότητα για την ιχνηλάτηση, ενώ ένας αριθμός φτωχών χωρών διαθέτει περιορισμένες δυνατότητες ανίχνευσης.

Από την καταμέτρηση που έγινε χθες στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 3.653 νέοι θάνατοι και 102.424 κρούσματα καταγράφηκαν στον κόσμο. Οι χώρες που είχαν τους περισσότερους νέους θανάτους είναι η Βραζιλία (679), οι ΗΠΑ με 604, και το Μεξικό (354).

Οι ΗΠΑ, που κατέγραψαν τον πρώτο τους θάνατο που οφειλόταν στον κορονοϊό στις αρχές Φεβρουαρίου, είναι η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και σε αριθμό κρουσμάτων, με 111.375 θανάτους σε 1.968.221 κρούσματα. Τουλάχιστον 518.522 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βρετανία με 40.883 νεκρούς (289.140 κρούσματα), η Βραζιλία με 37.134 νεκρούς (707.412 κρούσματα), η Ιταλία με 34.043 νεκρούς (235.561 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.296 νεκρούς (191.394 κρούσματα).

Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 83 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν η Βρετανία (60), η Ισπανία (58), η Ιταλία (56) και η Σουηδία (47).

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.043 κρούσματα (3 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι (κανένας επιπλέον). Παράλληλα, 78.351 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Η Ευρώπη είχε συνολικά σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 184.807 θανάτους (2.308.977 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 119.316 θανάτους (2.064.835 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 67.191 θανάτους (1.365.832 κρούσματα), η Ασία 20.167 θανάτους (719.876 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 10.790 θανάτους (499.044 κρούσματα), η Αφρική 5.512 θανάτους (202.345 κρούσματα) και η Ωκεανία 131 θανάτους (8.648 κρούσματα).

Ο απολογισμός αυτός συντάχθηκε από δεδομένα που συνέλλεξαν τα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου από τις αρμόδιες εθνικές αρχές και πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Λόγω των διορθώσεων που γίνονται από τις αρχές ή των καθυστερημένων δημοσιεύσεων δεδομένων, οι αριθμοί αύξησης για το 24ωρο μπορεί να μην ανταποκρίνονται ακριβώς σε αυτούς που είχαν δημοσιευθεί την προηγουμένη.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο πιέζει την κυβέρνηση Μπολσονάρου για τα στοιχεία περί κορονοϊού

Το Aνώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας πήρε θέση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη δημοσιοποίηση του επίσημου απολογισμού των θανάτων από την Covid-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καθώς ένας δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι το υπουργείο Υγείας πρέπει να επαναφέρει τη δημοσίευση του πλήρους συνόλου δεδομένων όπως προηγουμένως διέθετε.

Το Σαββατοκύριακο, το υπουργείο Υγείας αφαίρεσε ξαφνικά πολλά λεπτομερή δεδομένα για την πανδημία και είπε ότι δεν θα δημοσιεύει πλέον αθροιστικά δεδομένα, προκαλώντας οργή σε όλο το πολιτικό φάσμα. Την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε στην δημοσιοποίηση των δεδομένων μετά το τέλος των βραδινών ειδησεογραφικών τηλεοπτικών εκπομπών.

Σε ανακοίνωσή του στον ιστότοπο του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αναρτήθηκε νωρίς σήμερα, ο δικαστής Αλεσάντρε ντε Μοράες δήλωσε ότι το υπουργείο πρέπει να«επαναφέρει πλήρως την καθημερινή μετάδοση των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την πανδημία COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της ιστοσελίδας του οργανισμού, υπό τους όρους που παρουσιάζονταν έως την περασμένη Πέμπτη».

Ο προσωρινός υπουργός Υγείας Εντουάρντο Παζουέλο, μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε στην τοπική τηλεόραση, δήλωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόθεση να αναθεωρηθεί ο αριθμός των θυμάτων, ούτε κανένας ισχυρισμός από την κυβέρνηση ότι τα στοιχεία είχαν διογκωθεί.

Είπε ότι η καταγραφή των θανάτων από τον κορονοϊό, από την ημερομηνία θανάτου και όχι από την ημέρα καταγραφής αντικατοπτρίζει καλύτερα την «πραγματική καμπύλη» της επιδημίας.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο επέστρεψε στην προηγούμενη θέση του, λέγοντας ότι θα δίνει νωρίτερα στη δημοσιότητα δεδομένα και θα περιλαμβάνει αθροιστικά σύνολα.

Για τον δικαστή Μοράες, οι ενέργειες της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες κατέστησαν «αδύνατη» την παρακολούθηση της εξάπλωσης του ιού και την εφαρμογή κατάλληλων και αναγκαίων πολιτικών ελέγχου και πρόληψης.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Βραζιλία – περισσότερα από 700.000 – είναι ο δεύτερος υψηλότερος στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, και ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά πλέον τις 37.000.

Σήμερα, ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου επανέλαβε την απειλή του να αποσύρει τη Βραζιλία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον οποίο κατηγορεί ότι ενήργησε ανεύθυνα καθώς η πανδημία εξαπλώθηκε και ο διεθνής οργανισμός έχασε την αξιοπιστία του.

 

Αργεντινή: Για πρώτη φορά πάνω από 1.000 κρούσματα κορονοϊού σε μια ημέρα

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι επιβεβαιώθηκαν, για πρώτη φορά, πάνω από 1.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, καθώς ο ρυθμός της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιταχύνεται, μόλις μερικές ημέρες αφότου παρατάθηκε το lockdown στο Μπουένος Άιρες, την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λατινικής Αμερικής, επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο, επιβεβαιώθηκαν 1.141 νέες μολύνσεις και 24 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες.

Συνολικά, η Αργεντινή θρηνεί από τις αρχές Μαρτίου, όταν εντοπιζόταν το πρώτο κρούσμα, 717 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 24.761 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Η Λατινική Αμερική έχει μετατραπεί στο νέο επίκεντρο της παγκόσμιας πανδημίας του κορονοϊού.

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων στην Αργεντινή πάντως, τα κρούσματα παραμένουν αισθητά λιγότερα από ό,τι στη γειτονική Χιλή (+3.913 κρούσματα χθες) ή στη γειτονική Βραζιλία (+32.091).

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αργεντινής παρέτεινε την ισχύ των μέτρων περιορισμού στο Μπουένος Άιρες, όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό. Σε άλλες περιοχές, οι αρχές ανακοίνωσαν πως περνούν στη φάση όπου απλώς συνεχίζει να ισχύει το μέτρο της «υποχρεωτικής και προληπτικής κοινωνικής απόστασης».

Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, οι αρχές απηύθυναν στους πολίτες τη σύσταση να μείνουν σπίτι από την 20ή Μαρτίου. Η κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες επέβαλε εξάλλου απαγόρευση των εμπορικών πτήσεων ως την 1η Σεπτεμβρίου — πρόκειται για ένα από τα αυστηρότερα μέτρα σε αυτό το πεδίο στον κόσμο — για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Αλλαγή στο «τιμόνι» του Eurogroup – Παραιτείται ο Σεντένο

Ο Μάριο Σεντένο θα θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες της διαδοχής του στην προεδρία του Eurogroup.

Στις 11 Ιουνίου, ο Πορτογάλος υπουργός θα ξεκινήσει τις διαδικασίες, ενώ στις 9 Ιουλίου αναμένεται να εκλεγεί ο διάδοχός του στο «τιμόνι» του Eurogroup«Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφασή μου να μην επιδιώξω μία δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας. Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», σημείωσε ο Μάριο Σεντένο ο οποίος φέρεται ότι ζήτησε ο ίδιος να παραιτηθεί, τόσο από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, όσο και ως επικεφαλής του Eurogroup.

Όσον αφορά την Πορτογαλία, ο αντικαταστάτης του θα είναι ο υφυπουργός Ζοάο Λε, αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού.