Πάνω από 36 εκατομμύρια αιτήματα για επίδομα ανεργίας σε 8 εβδομάδες στις ΗΠΑ – Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια κινδυνεύουν να εξαναγκαστούν σε γάμο

Πάνω από 36 εκατομμύρια αιτήματα για επίδομα ανεργίας σε 8 εβδομάδες στις ΗΠΑ

Εκατομμύρια Αμερικανοί υποβάλλουν αιτήματα για επίδομα ανεργίας κάθε εβδομάδα. Σχεδόν 3 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν αυτοί που υπέβαλαν την τελευταία εβδομάδα, αυξάνοντας τον αριθμό σε περισσότερα από 36 εκατομμύρια τις οκτώ εβδομάδες από την έναρξη του λοκ νταουν λόγω κορωνοϊού, όπως σημειώνουν σε δημοσίευμα τους οι Financial Times.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι νέες αιτήσεις για κρατικά επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε 2,981 εκατ. για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.  Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος συγκριτικά με τα 3,176 εκατ. μια εβδομάδα νωρίτερα, παραμένει εφιαλτικά υψηλός.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ότι την περασμένη εβδομάδα υποβλήθηκαν 2,5 εκατ. αιτήσεις. Ο αριθμό μειώνεται σταδιακά από το επίπεδο ρεκόρ των 6,867 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 28 Μαρτίου.

Η εβδομαδιαία έκθεση αναφορικά με τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παγιώνει τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για μαζικές απολύσεις για τρίτο συνεχή μήνα. Η έκθεση ανακοινώθηκε μία ημέρα αφού ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε για «παρατεταμένη περίοδο» αδύναμης ανάπτυξης και στάσιμων εισοδημάτων.

«Είμαστε στο τελείωμα του πρώτου κύματος απολύσεων, αλλά τώρα μετακινούμε από τη φάση της φυσικής καταστροφής στη φάση της ύφεσης», δήλωσε ο Τζος Ράιτ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Wrightside Advisors στη Νέα Υόρκη.

 

Κορονοϊός: Περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ανήλικα κορίτσια κινδυνεύουν να εξαναγκαστούν σε γάμο

Τέσσερα εκατομμύρια κορίτσια κινδυνεύουν να εξωθηθούν σε γάμο τα επόμενα δύο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση World Vision, με τους ακτιβιστές να προειδοποιούν ότι η κρίση ενδέχεται να καταστρέψει προόδους δύο δεκαετιών προς την εξάλειψη των γάμων παιδιών.

Η αυξανόμενη φτώχεια που προκαλείται από την απώλεια των μέσων επιβίωσής τους ενδέχεται να ωθήσει πολλές οικογένειες να παντρέψουν τις κόρες τους όταν ακόμη είναι ανήλικες, επεσήμανε η World Vision.

«Όταν υπάρχει οποιαδήποτε κρίση, όπως συγκρούσεις, καταστροφές ή πανδημία, αυξάνονται τα ποσοστά γάμων ανηλίκων», επεσήμανε η Έρικα Χολ ειδική στο θέμα της World Vision.

«Αν δεν αρχίσουμε τώρα να σκεφτόμαστε πώς θα το αποτρέψουμε αυτό, θα είναι πολύ αργά. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πρώτα να περάσει η υγειονομική κρίση», πρόσθεσε.

Οι ακτιβιστές επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι είναι ακόμη πιο αυξημένοι καθώς είναι κλειστά τα σχολεία, με τις οργανώσεις που μάχονται για την εξάλειψη των παιδικών γάμων να δυσκολεύονται να εργαστούν λόγω του lockdown.

Η πανδημία καθιστά επίσης πιο δύσκολη την πρόσβαση των κοριτσιών σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού, εκθέτοντας τα σε μεγαλύτερες πιέσεις να παντρευτούν και αυξάνοντας τις εγκυμοσύνες μεταξύ των εφήβων.

Παγκοσμίως περίπου 12 εκατομμύρια κορίτσια παντρεύονται κάθε χρόνο προτού γίνουν 18 ετών, σχεδόν ένα κορίτσι κάθε τρία δευτερόλεπτα.

Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα προέβλεψε ότι η πανδημία ενδέχεται να οδηγήσει επιπλέον 13 εκατομμύρια παιδιά στον γάμο την επόμενη δεκαετία.

Η Girls not Brides, μια παγκόσμια ένωση 1.400 οργανώσεων που εργάζονται για την εξάλειψη του γάμου ανήλικων κοριτσιών, επεσήμανε ότι τα μέλη της ανησυχούν ιδιαίτερα.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται επί του πεδίου προειδοποιούν ότι τα πράγματα είναι άσχημα. Είναι πιθανό να δούμε μεγάλο αριθμό γάμων παιδιών», επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια της Gilrs not Brides Φέιθ Μουάνγκι- Πάουελ.

«Αυτό το άκουσα από την Ινδία, από την Αφρική, από τη Λατινική Αμερική. Κάποιοι λένε ότι ενδέχεται να εξαλείψει δύο δεκαετίες προόδου στην εξάλειψη του γάμου παιδιών», πρόσθεσε.

Η Μουάνγκι- Πάουελ εξέφρασε εξάλλου την ανησυχία της για το κλείσιμο των σχολείων. «Τα σχολεία προστατεύουν τα κορίτσια. Όταν τα σχολεία είναι κλειστά ο κίνδυνος (γάμου) αυξάνεται κατά πολύ», εξήγησε.

«Ακόμη και μετά την covid-19 είναι πολύ πιθανό πολλά κορίτσια να μην επιστρέψουν στο σχολείο, κάτι που είναι ιδιαίτερα τρομακτικό. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα επιστρέψουν».

Η Χολ της World Vision δήλωσε ότι υπάρχουν ήδη προκαταρκτικά στοιχεία για την αύξηση του γάμου παιδιών στο Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και την Ινδία, όπου η μη κυβερνητική οργάνωση πρόσφατα συνεργάστηκε με την αστυνομία για να σταματήσει επτά γάμους, έπειτα από κλήσεις που δέχθηκαν τηλεφωνικές γραμμές παροχής βοήθειας.

Η ίδια πρόσθεσε ότι υπάρχει φόβος πως κάποιοι άνθρωποι θα εκμεταλλευθούν το lockdown για να κρύψουν τους γάμους παιδιών, αλλά αναμένει ότι η αύξηση θα έρθει αργότερα καθώς οι οικογένειες θα πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι γονείς ενδέχεται να παντρέψουν τις κόρες τους για να μειώσουν τον αριθμό των παιδιών που χρειάζεται να στηρίζουν ή για να πάρουν προίκα. “Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης. Οι γονείς δεν το κάνουν κακόβουλα, απλώς δεν βλέπουν εναλλακτικές”, κατέληξε η Χολ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*