Πάνω από 3 εκατομμύρια τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο – Πώς κατάφερε η Νέα Ζηλανδία να ισοπεδώσει την επιδημική καμπύλη

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της Covid 19 σε όλον τον κόσμο ξεπέρασε σήμερα τα 3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου Reuters.

Η πανδημία έχει σκοτώσει περισσότερους από 125.000 ανθρώπους στην Ευρώπη, εκ των οποίων τα τρία τέταρτα στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Βρετανία, σύμφωνα με την καταμέτρηση που κάνει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές. Σε όλον τον κόσμο οι νεκροί ανέρχονται στους 207.511.

Τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν επισήμως στην Ουχάν στις 10 Ιανουαρίου. Τα 3 εκατομμύρια μολύνσεις σε λιγότερους από τέσσερις μήνες είναι αριθμός συγκρίσιμος με τα περίπου 3-5 εκατομμύρια σοβαρά  κρούσματα γρίπης  που καταγράφονται σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Την περασμένη εβδομάδα καταγράφονταν κατά μέσο όρο 82.000 κρούσματα ημερησίως. Το ένα τέταρτο όλων των κρουσμάτων έχει καταγραφεί στις ΗΠΑκαι πάνω από το 43% στην Ευρώπη. Με βάση τους αριθμούς αυτούς, ένα στα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν θανατηφόρο, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό θνητότητας είναι πιθανότατα κατά πολύ χαμηλότερο. Και αυτό γιατί στον απολογισμό δεν περιλαμβάνονται πολλοί άνθρωποι που δεν εμφάνισαν ποτέ συμπτώματα ή πέρασαν ελαφρά την ασθένεια και δεν εξετάστηκαν ποτέ.

Ορισμένες από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, καταγράφουν μείωση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Την Κυριακή τα κρούσματα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 2,5%, η χαμηλότερη αύξηση των δύο τελευταίων μηνών. Τον Μάρτιο αυξάνονταν κατά 10% και πάνω ημερησίως.

Στην Ασία, όπου καταγράφεται το 7% του συνόλου των κρουσμάτων, ορισμένες χώρες δίνουν αγώνα για να κρατήσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση της ασθένειας. Μεταξύ αυτών είναι η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, όπου τα νέα κρούσματα αυξάνονταν τον Απρίλιο, παρά τις προηγούμενες επιτυχημένες προσπάθειες αναχαίτισης της επιδημίας.

Στην Κίνα, αναφέρθηκαν μόνο τρία νέα κρούσματα την Κυριακή και όλοι οι ασθενείς στην πόλη Ουχάν, το αρχικό επίκεντρο, έχουν πλέον πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Στο Μεξικό, η αύξηση αυτή ήταν γύρω στο 7-10% ημερησίως την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη Βραζιλία την Κυριακή ξεπέρασαν τις 60.000. Πάνω από το 40% των 32.600 κρουσμάτων στην Αφρική έχουν εντοπιστεί στον βορρά, κυρίως στο Μαρόκο, την Αλγερία και την Αίγυπτο.

 

Κορονοϊός: Πώς κατάφερε η Νέα Ζηλανδία να ισοπεδώσει την επιδημική καμπύλη

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις χώρες που αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία την πανδημία του κορονοϊού, με ταχύτατα αντανακλαστικά και γοργά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψει την εξάπλωση του.

Η χώρα έχει φυσικά σύμμαχό της τον πληθυσμό των  5 εκατομμυρίων κατοίκων, οι οποίοι μάλιστα είναι εγκατεστημένοι διάσπαρτα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φόβος συνωστισμών και μεγάλων συναθροίσεων. Τα μέτρα πάντως  ήταν άμεσα, έγιναν μαζικά τεστ, εντοπισμός θετικών κρουσμάτων και απομόνωση των ανθρώπων που νόσησαν. Και παρά την βελτίωση που εμφάνιζε η εικόνα της χώρας, ( κάτω από 20 θάνατοι και λιγότερα από 1.500 κρούσματα στη χώρα μέχρι σήμερα), οι κάτοικοι εξακολουθούσαν να τηρούν με πειθαρχία τα μέτρα που ελήφθησαν.

Ο πρόεδρος δημόσιας υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, έγραψε στον «Guardian»: «Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία είναι σε καλύτερη θέση για να χαλαρώσουν τα μέτρα και να επιστρέψουν σε οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, καθώς κρατούν τους θανάτους χαμηλά».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*