Ανεβαίνει περαιτέρω ο αριθμός των κτιρίων που κρίνονται μη κατοικήσιμα, έπειτα από τις αυτοψίες που πραγματοποιούν μηχανικοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στους δήμους Πεντέλης, Παλλήνης και Ραφήνας-Πικερμίου, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 19 Ιουλίου.
Βεβαίως, το γεγονός της καταστροφής δεκάδων σπιτιών και άλλων κτιρίων δεν συνάδει καθόλου με τις δηλώσεις ικανοποίησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όσον αφορά τη διαχείριση της πυρκαγιάς, κάνοντας λόγο ακόμα και για περιορισμένες ζημιές στην περιοχή.
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Υπουργείο, συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια. Συγκεκριμένα, έχουν ελεγχθεί:
⇒ 204 κατοικίες, εκ των οποίων οι 78 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 54 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.
⇒ 8 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος και 5 επικίνδυνοι για χρήση.
⇒ 34 αποθήκες εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλες, 12 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση και 17 επικίνδυνες για χρήση.
⇒ 5 ιεροί ναοί – δημόσια κτίρια, εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση.
Τα κλιμάκια του Υπουργείου θα συνεχίζουν και τις επόμενες ημέρες τις αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές της Αττικής.
Μάριος Βαλασόπουλος
Δύο ήταν τα μεγάλα άγχη των καναλιών στα live των πυρκαγιών, την Τρίτη και την Τετάρτη: πρώτον, να μην ακουστεί το γνωστό σύνθημα εναντίον του πρωθυπουργού και, δεύτερον, να εξωραΐσουν όσο μπορούν την εικόνα ώστε να μην πέσει η ευθύνη στην κυβέρνηση.
Για το πρώτο, έκαναν δύο κινήσεις. Έβαλαν καταρχάς σε επιφυλακή τους ηχολήπτες βάρδιας και μόλις άκουγαν «Μητσοτάκη γ…» από κάποιον αγανακτισμένο, προλάβαιναν κι έκλειναν τον ήχο. Ακούγαμε το «Μητσοτάκη» μόνο και το δεύτερο συνθετικό το διαβάζαμε από τα χείλη του κάθε κατοίκου. Κι έκαναν και κάτι άλλο οι ρεπόρτερ: ζητούσαν από πριν σε όσους θα έβγαζαν στον αέρα, να μη βρίσουν. Έκαναν συμφωνία, δεν υπήρχαν πια τα αυθόρμητα κτλ. Έτσι τα κανάλια απέφυγαν το γνωστό σύνθημα και δεν το πετύχαμε σχεδόν πουθενά.
Το δεύτερο άγχος τους είχε να κάνει με την προσπάθεια να ρίξουν την ευθύνη σε όλους τους άλλους εκτός από την κυβέρνηση. Οι δήμαρχοι δεν καθάρισαν τα άλση, η περιφέρεια δεν οργανώθηκε, ο κόσμος δεν έκοψε τα ξερά χόρτα στις αυλές του και τους κήπους του. Ειδικά ο ΣΚΑΪ ήταν στα κάγκελα με τους ανεγκέφαλους και την ατομική τους, όχι ευθύνη, αλλά ανευθυνότητα.
Είναι γεγονός πως τέτοια media-κή προστασία σε κυβέρνηση δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ στα χρονικά. Ούτε επί χούντας που όσες εφημερίδες κυκλοφορούσαν τότε περνούσαν από λογοκρισία. Εδώ θα μου πείτε κάποιοι δημοσιογράφοι έφτασαν να γράφουν λόγια συμπάθειας για τον Λιγνάδη, προκειμένου να προστατεύσουν το Μαξίμου, στα υπόλοιπα, τα πιο εύκολα, θα κώλωναν; Όχι βέβαια. Πρωτοφανείς καταστάσεις για το λειτούργημά μας. Αστείο ήταν αυτό το τελευταίο.
Ιδού και τι νούμερα έκαναν τα κανάλια εκείνη την ημέρα που έβγαλαν τα έκτακτα δελτία τους (μόνο το Star δεν διέκοψε) – το Open ως συνήθως χτύπησε κορυφή:
- OPEN: 13,6%
- MEGA: 12,6%
- ΑΝΤ1: 10,8%
- ΣΚΑΪ: 10,1%
- ALPHA: 5%
- STAR: 4,4%
- ΕΡΤ1: 4,3%
Δημήτρης Κανελλόπουλος