Πάνε να πουλήσουν καμένα δάση στο Πόρτο Χέλι! Κινητικότητα από «περίεργα» συμφέροντα

Απίστευτο αλλά ελληνικό: Πάνε να πουλήσουν καμένα δάση στο Πόρτο Χέλι! Κινητικότητα από «περίεργα» συμφέροντα που ελέγχονται για ξέπλυμα χρήματος

«Επενδύσεις» πάνω σε πρόσφατα καμένο  δάσος , αλλά και σε ευρύτερη δασική έκταση συνολικής επιφάνειας 3.782 στρεμμάτων επιχειρούνται να στηθούν από διάφορα εμπλεκόμενα συμφέροντα στην Αργολίδα , σε μία από τις τελευταίες παρθένες εκτάσεις, και συγκεκριμένα στην Κορακιά Κρανιδίου.

Η συγκεκριμένη έκταση φέρεται να προωθείται από μεσιτικά γραφεία σε δυνητικούς αγοραστές ως ιδιωτική περιουσία προς πώληση έναντι ποσού της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς . Ποσό που ξεκάθαρα υπονοεί πως ενυπάρχουν υπεραξίες στην ανάπτυξή του , ως επενδυτικό ακίνητο.

Ωστόσο η περιοχή αποτελεί ξεκάθαρα δάσος (περιλαμβάνεται τόσο στους δασικούς χάρτες όσο και σε αποφάσεις της δικαιοσύνης, ενώ το αναγνωρίζει και ο πωλητής) και μάλιστα δημόσιο, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μεγάλο μέρος του οποίου, μάλιστα, προ εξαετίας παραδόθηκε στις φλόγες και επομένως είναι άμεσα αναδασωτέο.

Η έκταση εμφανίζεται να βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο οικοδομικού συνεταιρισμού από το 1970 («Οικοδομικός Συνεταιρισμός Μονίμων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού-ΟΣΜΑΝ, Συν. Π.Ε.»), οπότε και του παραχωρήθηκε για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών. Αλλά βεβαίως αυτό δεν κατέστη ποτέ δυνατό, ακριβώς λόγω του δασικού χαρακτήρα της έκτασης και της αντισυνταγματικότητας μιας τέτοιας εξέλιξης, όπως επιβεβαιώθηκε και με το Σύνταγμα του 1975. Έτσι, λοιπόν, παρέμεινε ως δάσος και από το 1979 και μετά, το σχετικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού έμεινε «στο συρτάρι».

Είναι επομένως σαφές πως η έκταση είναι αδύνατον να πολεοδομηθεί νομίμως και επειδή είναι σε μεγάλο μέρος της καμένη , αυτό δεν γίνεται, ούτε και μέσω ενδεχόμενης ένταξής της στις προβλέψεις του πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων.

Τον τελευταίο καιρό έχουν επανεμφανιστεί κάποια «περίεργα συμφέροντα» – για το ποιον τους έχει υπάρξει και καταγγελία στην αντίστοιχη υπηρεσία της Ιντερπόλ- που εμφανίζουν πλάνα οικοδόμησης και πώλησης ιδιωτικών βιλών, ως σχέδια ανάπτυξης ολοκληρωμένων τουριστικών συγκροτημάτων εθνικής σημασίας.

Τελευταία αποδέκτης των παραπάνω σχεδίων , μέσω σοβαρής καταγγελίας , έγινε και αρχή που μελεταει τα πάντα , για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Στην πραγματικότητα, η έκταση δεν μπορεί καν να πουληθεί αφού για να μεταβιβαστεί μια έκταση με αυτά τα χαρακτηριστικά, χρειάζεται «πιστοποιητικό ακαΐας», που για ευνόητους λόγους δεν είναι δυνατόν να εκδοθεί μετά τις πυρκαγιές του 2016.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν εγείρει ανησυχίες στην ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας, αλλά και στα απέναντι νησιά, όπως οι Σπέτσες, ότι « τα συμφέροντα επιχειρούν, παρά το ότι η περιοχή είναι αδιαμφισβήτητα δάσος και σε μεγάλο μέρος της αναδασωτέα, να πουλήσουν την έκταση, υποσχόμενα ενδεχομένως πολεοδομική της ωρίμανση διά
επενδυτικού σχεδίου που θα ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις».

Η ευρύτερη περιοχή της Αργολίδας έχει περιέλθει στο επίκεντρο αγοραστικού ενδιαφέροντος , αλλά, καθώς οι προσφερόμενες εντός σχεδίου εκτάσεις και οικόπεδα είναι εξαιρετικά περιορισμένες, εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα.

Η δυσκολία ανάπτυξης οιουδήποτε έργου στις δασικές εκτάσεις είναι εμφανής, άλλωστε, και στις προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει περιοχή έκτασης 624 στρεμμάτων στη θέση Βερβέροντα. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει «παγώσει» δύο φορές κατά τα τελευταία 11 χρόνια, καθώς πολύ λίγα στρέμματα από αυτά μπορούν να χτιστούν.

Άλλη περίπτωση στην περιοχή που έχει προκαλέσει σειρά ερωτημάτων είναι αυτή του Κτήματος Αλεξίου, 300 περίπου στρεμμάτων, τα οποία πέρασαν στον έλεγχο αλλοδαπού επιχειρηματία στις αρχές του 2022 έναντι ποσού της τάξης των 50 εκατομμυρίων. Ωστόσο, αν και με βάση τον νόμο στη συγκεκριμένη έκταση, δασική στη συντριπτική πλειονότητά της, δεν μπορεί να χτίσει παρά ελάχιστα τετραγωνικά, ο εν λόγω «επιχειρηματίας» , αξιολογεί σχέδια για την ανάπτυξη πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών που θα φέρουν αναγνωρίσιμο διεθνές εμπορικό σήμα.

Τα πρόσωπα που διακαώς θέλουν να αποκτήσουν την έκταση της Κορακιας , μετά την αποκάλυψη των σχεδίων τους , θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις και για μια σειρά άλλων επιχειρηματικών κινήσεων τους , για τις οποίες ενδιαφέρονται οι πιο νευραλγικές, για το οικονομικό έγκλημα , υπηρεσίες του πλανήτη .

Με δεδομένη την ευαισθησία των αμερικανών μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε περιπτώσεις μαύρου χρήματος , οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες αφού το μεγάλο λάθος που ενεργοποίησε τον μηχανισμό φαίνεται ότι έγινε .

Ήδη η αρμόδια αρχή , στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών δια της δικαστικής οδού, έχει σημάνει την εκκίνηση στην έρευνα της .