Πάμφθηνες διακοπές: Κοινωνικός τουρισμός και σε… πεντάστερα ξενοδοχεία – Έλεγχοι της ΡΑΕ για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Ξενοδοχεία, τουρισμός, Λυρτσογιάννης

Πάμφθηνες διακοπές, με περισσότερες διανυκτερεύσεις, επιδότηση ακόμη και τον Αύγουστο και διαμονή σε πεντάστερα ξενοδοχεία περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 – 31 Ιουλίου 2022.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, οι αιτήσεις συμμετοχής αρχίζουν από σήμερα Δευτέρα 24 Μαΐου και στόχος είναι η διάθεση επιταγών (voucher) σε 300.000 δικαιούχους.

Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεκινούν από τον ΟΠΕΚΑ, καλύπτοντας κατ’ αρχάς 50.000 δικαιούχους και κυρίως αγρότες (προϋπολογισμός 6 εκατ. ευρώ), οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν διακοπές έξι ημερών. Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι του e- ΕΦΚΑ.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ -ποσό που καλύπτει 300.000 επιταγές- προκειμένου να δοθεί επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και προβλέπονται αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις),καθώς και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν μέρος.

Με δεδομένο ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021 μπορούν να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους και οι περίπου 300.000 δικαιούχοι του περσινού προγράμματος, που δεν το έπραξαν νωρίτερα λόγω περιοριστικών μέτρων και lockdown, το πολλαπλασιαστικό όφελος για τον τουρισμό αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου και συμμετοχή των επιχειρήσεων κατά την «αιχμή» της περιόδου.

Σημειώνεται πως για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως και 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή. Εκτός από την διαμονή σε τουριστικά καταλύματα επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Για άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Ποιοι οι δικαιούχοι στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021

Η αίτηση για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού θα γίνεται μέσα από την πλατφόρμα: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/-ες κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος:

πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e – ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
έλαβαν από τον ΟΑΕΔ πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο (2) μηνών (πενήντα – 50 – ημερήσια επιδόματα) ή
συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή είναι εγγεγραμμένοι/-ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων

Επιπλέον, για να είναι κάποιος πολίτης δικαιούχος:

δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα
δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο

Η «Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού»:

είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός για κάθε δικαιούχο πολίτη και για κάθε ωφελούμενο μέλος αυτού, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού
ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου και των ωφελουμένων μελών του για τη διαμονή τους σε τουριστικό κατάλυμα και την ακτοπλοϊκή του μετάβαση σε αυτό (όταν απαιτείται)
δεν υπάρχει σε έντυπη μορφή από τον ΟΑΕΔ για τα τουριστικά καταλύματα. Η ύπαρξή της ελέγχεται από τους παρόχους με την είσοδό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την εισαγωγή του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ των δικαιούχων
υπάρχει σε έντυπη μορφή και εκτυπώνεται υποχρεωτικά για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για να επιδειχθεί για την έκδοση του εισιτηρίου. Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετάβαση σε προορισμό άλλον από αυτόν που βρίσκεται το τουριστικό κατάλυμα
ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία έναρξης μέχρι την ημερομηνία λήξης του συγκεκριμένου προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου εκδόθηκε.

 

Έλεγχοι της ΡΑΕ για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

Πυλώνες της ΔΕΗ

Οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι πολλές, γεγονός που οδηγεί τη ΡΑΕ να διερευνήσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή παραπλάνηση των καταναλωτών, και αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Από την αρχή του χρόνου οι λογαριασμοί ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές, τόσο στη Μέση όσο και στη Χαμηλή Τάση, έχουν αυξηθεί κατά μεγάλο ποσοστό, παρότι ποτέ δεν ανακοινώθηκαν νέα τιμολόγια από τις εταιρείες προμήθειας.

Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης της ρήτρας Χονδρεμπορικής Τιμής που προβλέπουν οι συμβάσεις όλων ανεξαιρέτως των εναλλακτικών παρόχων, ενώ στο χορό αυτό μπήκε πρόσφατα και η ΔΕΗ ενεργοποιώντας για πρώτη φορά τη ρήτρα ρύπων CO2 που περιλαμβάνουν οι δικές της συμβάσεις.

Οι καταγγελίες των καταναλωτών είναι πολλές, γεγονός που οδηγεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει διαδικασία συναντήσεων με τις εταιρείες προμήθειας, προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή παραπλάνηση των καταναλωτών, και αν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα.

Την Πέμπτη έχει κληθεί από τη ΡΑΕ να εξηγήσει την πολιτική της η διοίκηση της ΔΕΗ, παρότι είναι η τελευταία που εφάρμοσε ρήτρα. Θα ακολουθήσουν κλήσεις στους υπόλοιπους εναλλακτικούς παρόχους, πιθανόν χωριστά στους καθετοποιημένους και χωριστά στους υπόλοιπους «παίχτες» της αγοράς.

Η Αρχή θα ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους προμηθευτές, σχετικά με τις ρήτρες που εφαρμόζουν, το ποσοστό των καταναλωτών που αφορούν και το ουσιαστικό αποτέλεσμα που είχε για τους καταναλωτές η εφαρμογή τους κατά τους τελευταίους μήνες.

Ταυτόχρονα θα διερευνηθεί σε νομικό επίπεδο, τόσο αν έχουν ακολουθηθεί μη σύννομες πρακτικές, όσο και αν υπάρχουν περιθώρια για παρέμβαση εκ μέρους της Αρχής.

Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΕ επιδιώκει να αποσαφηνιστεί το τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται να κάνουν οι προμηθευτές, με βασικό κριτήριο να έχει σαφήνεια η τιμολογιακή πολιτική στα μάτια των καταναλωτών – πελατών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*