«Ο χρόνος εξαντλείται»: Σε άμεση δράση για το κλίμα καλούν 126 Νομπελίστες την G7 – Πούτιν: Εμπορικά συμφέροντα καθυστερούν την έγκριση του Sputnik V στην Ευρώπη – Λευκορωσία: Η αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά κοινή δράση ΕΕ, Βρετανίας, ΗΠΑ κατά Λουκασένκο

«Ο χρόνος εξαντλείται»: Σε άμεση δράση για το κλίμα καλούν 126 Νομπελίστες την G7

Λίγες μέρες πριν από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Βρετανία, 126 κάτοχοι βραβείων Νόμπελ υπέγραψαν κοινή δήλωση για την προστασία του κλίματος με αποδέκτες τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

«Η ανθρωπότητα διατρέχει τεράστιους κινδύνους για το κοινό της μέλλον. Οι κοινωνίες κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με εκτεταμένες, μη αναστρέψιμες αλλαγές στη βιόσφαιρα», αναφέρει η έκκληση προς τους συμμετέχοντες της Συνόδου Κορυφής στο Σεντ Άιβς της Κορνουάλης, που θα διεξαχθεί 11-13 Ιουνίου.

Οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ απευθύνουν έκκληση στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της G7 «να δράσουν τώρα για να μειώσουν κατά το ήμισυ τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030».

«Ο χρόνος κατά τον οποίο μπορούν να αποφευχθούν μη αναστρέψιμες αλλαγές εξαντλείται», τονίζουν.

Η δήλωση συντάχθηκε από τη διευθύνουσα επιτροπή της πρώτης συνόδου κορυφής κατόχων βραβείου Νόμπελ με θέμα «Ο πλανήτης μας, το μέλλον μας», την οποία συνδιοργάνωσε το Ινστιτούτο Πότσνταμ για την έρευνα των κλιματικών συνεπειών (PIK).

Στα τέλη Απριλίου, οι κάτοχοι του βραβείου Νόμπελ και άλλες προσωπικότητες από την επιστήμη, την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό αντάλλαξαν ιδέες σχετικά με τα βήματα τα οποία μπορούν να γίνουν αυτήν τη δεκαετία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Ο επικεφαλής του PIK, Γιόχαν Ρόκστρεμ, τόνισε ότι ποτέ δεν υπήρξε τόσο σαφής έκκληση προς την ανθρωπότητα από τους κατόχους του βραβείου Νόμπελ.

«Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αντιμετωπίζουμε ανεπίτρεπτους κινδύνους. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν θα είναι άνευ προηγουμένου».

 

Πούτιν: Εμπορικά συμφέροντα καθυστερούν την έγκριση του Sputnik V στην ΕυρώπηΚορωνοϊός - Πούτιν: Εμπορικά συμφέροντα καθυστερούν την έγκριση του Sputnik V στην Ευρώπη

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ευρώπη καθυστερεί την έγκριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V κατά του κορωνοϊού επειδή γίνεται «μάχη για τα χρήματα» και πως τα εμπορικά συμφέροντα έχουν τεθεί υπεράνω της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών.

«Νομίζω ότι αυτό συνιστά μια μάχη για τα χρήματα εκ μέρους εκείνων που παράγουν παρόμοιο σκεύασμα σε άλλες χώρες και θέλουν να αφομοιώσουν την ευρωπαϊκή αγορά με την προσιδιάζουσα λαμπρότητα και τα καταφέρνουν καλά», είπε ο Πούτιν.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στην ρωσική κυβέρνηση να μελετήσει έως τα τέλη Ιουνίου το θέμα της οργάνωσης εμβολιασμού επί πληρωμή στην Ρωσία για ξένους πολίτες.

Ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) Κιρίλ Ντμίτριεφ, δήλωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ότι «η Ρωσία ενδέχεται να ανοίξει για τον εμβολιαστικό τουρισμό», προσθέτοντας ότι το RDIF βρίσκεται σε επαφή με σειρά βασικών υπουργείων της Ρωσίας για να επεξεργαστούν ένα σύστημα μαζικού εμβολιαστικού τουρισμού στην Ρωσική Ομοσπονδία»

 

Λευκορωσία: Η αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά κοινή δράση ΕΕ-Βρετανίας-ΗΠΑ κατά ΛουκασένκοΛευκορωσία: Η αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητά κοινή δράση ΕΕ-Βρετανίας-ΗΠΑ κατά Λουκασένκο

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού για να ασκήσουν πίεση στον Αλεξάντρ Λουκασένκο και την κυβέρνηση της Λευκορωσίας δήλωσε σήμερα στο Reuters η αρχηγός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Η Τιχανόφσκαγια έκανε το παραπάνω σχόλιο στη διάρκεια επίσκεψής της στη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) την ερχόμενη εβδομάδα στη Βρετανία, όπου ευελπιστεί ότι θα συζητηθούν ζητήματα που έχει εγείρει η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας.

Η Λευκορωσία έχει βρεθεί στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας από τον περασμένο μήνα που υποχρέωσε ένα αεροπλάνο της Ryanair, το οποίο πετούσε στον εναέριο χώρο της, να προσγειωθεί στο Μινσκ και συνέλαβε έναν αντιφρονούντα δημοσιογράφο, τον Ρομάν Προτασέβιτς.

«Η πίεση είναι ισχυρότερη όταν αυτές οι χώρες ενεργούν από κοινού και απευθυνόμαστε στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και στην Ουκρανία. Πρέπει να ενεργήσουν από κοινού ώστε η φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά», είπε η Τιχανόφσκαγια.

Η Γαλλία έχει εκδηλώσει επιθυμία να προσκαλέσει την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας στην Σύνοδο της G7, αν συμφωνήσει η φιλοξενούσα χώρα, η Βρετανία.

Η Βρετανία έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει να φιλοξενήσει περισσότερες αντιπροσωπείες, αλλά ότι το θέμα της Λευκορωσίας θα συζητηθεί.

Από την πλευρά της η Τιχανόφσκαγια έχει πει ότι δεν έχει προσκληθεί στη Σύνοδο, αλλά ότι αναμένει να συζητηθεί το ζήτημα της Λευκορωσίας κατά τη διεξαγωγή της.

Η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ έλαβαν όλες μέτρα εις βάρος του Μινσκ, για παράδειγμα παγώνοντας περιουσιακά στοιχεία κάποιων λευκορώσων αξιωματούχων, μετά τις εκλογές του περασμένου χρόνου που, σύμφωνα με την αντιπολίτευση σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Μετά το περιστατικό με την Ryanair δυτικές χώρες έχουν καλέσει τις αεροπορικές τους εταιρείες να μην χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας προειδοποιώντας ότι θα λάβουν περαιτέρω μέτρα, για παράδειγμα απαγορεύοντας τις λευκορωσικές αερογραμμές και προσθέτοντας περισσότερα ονόματα αξιωματούχων στη μαύρη λίστα.

Κάποια πρόσωπα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει αυστηρότερα μέτρα, τα οποία θα είχαν επιπτώσεις συνολικά στην οικονομία της χώρας, όπως περιορισμούς στις εισαγωγές ορυκτών προϊόντων από τη Λευκορωσία.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*