Ο Χαφτάρ δηλώνει ότι έλαβε την «λαϊκή εντολή» να κυβερνήσει τη Λιβύη – Λίβανος: Διαδηλώσεις παρά τα περιοριστικά μέτρα

Υποστηριζόμενος από ένα κοινοβούλιο με έδρα στην ανατολική Λιβύη, ο Χαφτάρ αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Σε ομιλία του στο λιβυκό τηλεοπτικό δίκτυο Libya al-Hadath, ο στρατάρχης είπε πως σήμερα «αποδέχθηκε τη βούληση του λαού και την εντολή του», χωρίς να διευκρινίσει από ποιο θεσμό έλαβε την «λαϊκή εντολή».

Επίσης, δεν ανέφερε τις πολιτικές προεκτάσεις αυτής της «εντολής», συμπεριλαμβανομένου του ρόλου που πιθανόν να διαδραματίσει το κοινοβούλιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την παράλληλη κυβέρνηση που διορίστηκε από αυτή τη συνέλευση που εκλέχθηκε το 2014.

Οι δυνάμεις του «θα εργαστούν για να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την οικοδόμηση βιώσιμων θεσμών ενός πολιτειακού κράτους», διαβεβαίωσε.

Ο στρατάρχης ανακοίνωσε επίσης «το τέλος της συμφωνίας Σκιράτ» που υπεγράφη στα τέλη του 2015 στο Μαρόκο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, από την οποία προήλθε η GNA. Το 2017, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης είχε ήδη διαβεβαιώσει ότι η συμφωνία είχε «λήξει».

Ούτε το κοινοβούλιο ούτε η GNA έχουν σχολιάσει επί του παρόντος την ανακοίνωση του στρατάρχη.

Στις 23 Απριλίου, ο Χαφτάρ ζήτησε από τους Λίβυους να επιλέξουν ένα θεσμικό όργανο για να του αναθέσουν την αποστολή να κυβερνήσει τη χώρα μετά το τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, της συμφωνίας Σκιράτ. Στη συνέχεια ανέφερε τη δημιουργία μιας «συνταγματικής διακήρυξης» που θα διέπει τη χώρα.

Βυθισμένη στο χάος από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη σπαράσσεται σήμερα από μια διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Χαφτάρ και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ο στρατάρχης προσπαθεί από τον Απρίλιο του 2019 να καταλάβει την πρωτεύουσα.

 

Λίβανος: Διαδηλώσεις παρά τα περιοριστικά μέτρα

Διαδηλωτές έκλεισαν αργά χθες Κυριακή το βράδυ δρόμους σε όλο τον Λίβανο για να διαμαρτυρηθούν για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ANI, μια κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Οι δυνάμεις ασφαλείας επενέβησαν άμεσα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων.

Στην περιοχή Ζάλκα, βορειοανατολικά της Βηρυτού, έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και έλαβαν επί τόπου τις πρώτες βοήθειες, σύμφωνα με τον Ρόντνεϊ Έιντ, αξιωματούχο του λιβανέζικού Ερυθρού Σταυρού.

Διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων στην Ντμπάιγε, βόρειο προάστιο της Βηρυτού, προκαλώντας την επέμβαση του στρατού και της αστυνομίας.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και την Τρίπολη, ενώ στον αυτοκινητόδρομο Ντάμουρ, νότια της Βηρυτού, νεαροί έκαψαν λάστιχα “για να καταγγείλουν την οικονομική κατάσταση”.

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται πολλές διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας, με τους διαδηλωτές να παραμένουν κυρίως στα αυτοκίνητά τους, παρά τους περιορισμούς που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της covid-19 και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύκτα.

Ο Λίβανος γνώρισε στις 17 Οκτωβρίου 2019 ένα τεράστιο κίνημα αμφισβήτησης στη διάρκεια του οποίου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν την οικονομική κατάσταση και να ζητήσουν την ανανέωση της πολιτικής τάξης, την οποία κατηγορούν για διαφθορά και ανικανότητας.

Εξάλλου εδώ και μήνες η χώρα έχει βυθιστεί σε βαθιά οικονομική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την επιδημία του κορονοϊού.Περίπου το 45& του πληθυσμού του Λιβάνου ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις.

Το 2020 η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 12%, αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).