“Φοβήθηκα για τη χώρα το 2012 κι έβγαλα τα λεφτά μου στο εξωτερικό. Τα μετέφερα λίγα – λίγα μέσω διαδικτύου από το σπίτι μου γιατί ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν» δήλωνε το Μάρτιο του 2015 στο Star, για τις 56 δόσεις των 10.000 ευρώ που είχε βγάλει εκτός Ελλάδας το διάστημα 5/5/2012 με 17/6/2012 ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αντώνη Σαμαρά Γκίκας Χαρδούβελης (πηγή).
Σήμερα ανακοινώνεται ότι ο κ.Χαρδούβελης, που έχει διατελέσει επίσης διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου των πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη και Λουκά Παπαδήμου, αναλαμβάνει πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Αργά το απόγευμα της Δευτέρας το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας εξέλεξε στη θέση του προέδρου τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος από το καλοκαίρι του 2019 είναι Μη Εκτελεστικό Μέλος – Ανώτερος Ανεξάρτητος Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ. Στο τέλος του μήνα και οι μέτοχοι της Τράπεζας, κατά την Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση, θα κληθούν να εγκρίνουν την τοποθέτηση του Γκ. Χαρδούβελη στη θέση του προέδρου του ΔΣ.
Μία μέρα αφότου ο Μητσοτάκης προανήγγειλε κλείσιμο νοσοκομείων, το δημόσιο έδωσε στην Aegean το “δώρο” των 120 εκ.- Η εξοργιστική πρόβλεψη για τα warrants
Επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά ότι υπάρχουν “λεφτόδεντρα” όταν έχεις συγκεκριμένες προτεραιότητες, όταν για παράδειγμα δηλώνεις ότι έκανες ό,τι μπορούσες – δηλαδή σχεδόν τίποτα – για την ενίσχυση του ΕΣΥ που έδωσε τη μάχη κατά του κορονοιού, μένοντας για μήνες στο “κόκκινο” στην κορύφωση των προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας, ή όταν ο εθνικός σου λοιμωξιολόγος γίνεται πορτ παρόλ σου και ξεκαθαρίζει ότι “είναι αδύνατο να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς” όταν οι επιβάτες γίνονται σαρδέλες στα λεωφορεία και τα μετρό.
Όταν, όμως, βασική προτεραιότητα είναι, όπως θα ενισχυθεί η Fraport που διαχειρίζεται 14 περιφερειακά αεροδρόμια και η εταιρεία που διαχειρίζεται το “Ελ.Βενιζέλος” για τις απώλειες που είχαν λόγω της κατακόρυφης πτώσης της επιβατικής κίνησης εξαιτίας των μέτρων κατά της διασποράς, να ενισχύσεις και την ιδιωτική αεροπορική εταιρεία Aegean τα λεφτά βρίσκονται.
Έτσι, ενώ μόλις χθες ο Κυρ.Μητσοτάκης προανήγγειλε από την “Καθημερινή” το κλείσιμο Νοσοκομείων και σήμερα ο υφυπουργός του Άκης Σκέρτσος διαπίστωσε “εξάρτηση” των εργαζομένων από τα επιδόματα, η δρομολόγηση της ενίσχυσης με 120 εκ. της ιδιωτικής Aegean ολοκληρώθηκε, όπως αναφέρει το capital.gr, αφού το δημόσιο μετά και την ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου των 60 εκ. ευρώ, κατέβαλε στις 2 Ιουλίου στην εταιρεία την κρατική ενίσχυση για τη ζημιά που υπέστη το 2020 (υποθέτουμε ότι αυτό σημαίνει ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ενίσχυσης για την όποια ζημία καταγράψει η εταιρεία το 2021…).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επόμενο βήμα είναι η έκδοση και η μεταβίβαση στο δημόσιο των τίτλων δικαιωμάτων κτήσης (warrants) που αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, τα οποία warrants με βάση τη συμφωνία μπορούν να ασκηθούν σε διάστημα δύο έως πέντε ετών (μεταξύ 3 Ιουλίου 2023 και 3 Ιουλίου 2026) αλλά στην τιμή με την οποία πραγματοποιήθηκε η ΑΜΚ, δηλαδή 3,2 ευρώ ανά μετοχή.
Δηλαδή το δημόσιο βάζει τα διπλάσια λεφτά από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και δεν αποκτά μετοχές της Aegean αλλά δικαιώματα κτήσης μετοχών, τις οποίες μετοχές αν, λέμε ΑΝ, θέλει να αποκτήσει θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον 3,2 ευρώ ανά μετοχή!
Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της γερμανικής Lufthansa, το Βερολίνο προχώρησε στην ενίσχυσή της με 8,7 δισ. ευρώ σε αντάλλαγμα το 20% των μετοχών.
Στην περίπτωση της Aegean το δημόσιο συμφώνησε να την ενισχύσει με 120 εκ. ευρώ με αντάλλαγμα τα δικαιώματα κτήσης 10.369.217 μετοχών, τις οποίες αν θέλει να αποκτήσει θα πρέπει να καταβάλει 3,2 ευρώ για κάθε μετοχή, δηλαδή άλλα 33,18 εκ. ευρώ!
Σε περίπτωση μάλιστα που το δημόσιο δεν ασκήσει τα δικαιώματα, η εταιρεία “έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών στην αγοραία αξία τους”.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση της Aegean:
Η “ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ” (η “Εταιρεία”) ανακοινώνει ότι, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας μέσω της οποίας αντλήθηκαν συνολικά κεφάλαια ποσού 60 εκ. ευρώ και η οποία πιστοποιήθηκε με την από 14/6/2021 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, καταβλήθηκε την 2/7/2021 από το Ελληνικό Δημόσιο στην Εταιρεία η οικονομική ενίσχυση ποσού 120 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση της άμεσα συναρτώμενης με την πανδημία του κορονοϊού COVID-19 ζημίας που υπέστη η Εταιρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 4772/2021 και της υπ’ αριθμ. 3126/18.05.2021 Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών (ΦΕΚ Β’ 2231/28.05.2021).
Δεδομένης της καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης από το Ελληνικό Δημόσιο στην Εταιρεία, θα υπογραφεί η σύμβαση των Τίτλων Κτήσης Μετοχών με την Ελληνική Δημοκρατία καθώς και θα εκδοθούν και παραδοθούν άνευ ανταλλάγματος στην Ελληνική Δημοκρατία οι Τίτλοι Κτήσης Μετοχών που προβλέπονται στο άρθρο 30 του Ν. 4772/2021 και στο άρθρο 56 του Ν. 4548/2018. Ειδικότερα πρόκειται για 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών της Εταιρείας, καθένας εκ των οποίων παρέχει το δικαίωμα απόκτησης μίας (1) νέας κοινής ονομαστικής μετοχής (ονομαστικής αξίας εξήντα πέντε λεπτών του ευρώ (€0,65)) της Εταιρείας, σε τιμή ίση με τρία και 0,20 ευρώ (€3,20) ανά νέα μετοχή και το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μεταξύ της 03.07.2023 και 03.07.2026, ενώ η Εταιρεία έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών στην αγοραία αξία τους.