Ο Τσίπρας, μόνο ως πρωθυπουργός, μπορεί να στέλνει μήνυμα για το 15αύγουστο;

Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες τα social media για το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας με αφορμή το 15αύγουστο και την γιορτή τη Παναγιάς. Μια γιορτή που συνδυάζεται κυρίως με την παράδοση μας.

Η κριτική εστιάστηκε στις θρησκευτικού περιεχομένου αναφορές του μηνύματος. Ηταν όμως έτσι; Ο πρώην πρωθυπουργός, στο πρώτο μέρος του μηνύματος, περιέγραψε περιληπτικά, τις μορφές, τα προσωνύμια και τους τρόπους με τους οποίους ο ελληνικός λαός προσλαμβάνει και εορτάζει την κοίμηση τη Παναγίας. Την συνέδεσε μάλιστα με την ιδέα τη Μάνας, βγαλμένη από τα σπλάχνα της ελληνικής παράδοσης.

Ο κ. Τσίπρας δεν εξέφρασε με την αναφορά αυτή κάποιο αποκλειστικά δικό του θρησκευτικό συναίσθημα. Εξέφρασε την συλλογική συνείδηση του ελληνικού λαού, στον οποίο και απευθύνεται ως σύνολο.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποτελεί ούτε θρησκευτική παλινδρόμηση ούτε μικροπολιτικό ελιγμό, αλλά προσέγγιση και έκφραση του όλου της κοινωνίας.

Οσοι ενοχλούνται άραγε από τις φετινές αναφορές του κ. Τσίπρα, γιατί δεν ενοχλήθηκαν επί παραδείγματι από το μήνυμα που είχε στείλει τον 15αύγουστο του 2018, ως πρωθυπουργός και το οποίο μιλούσε για το μικρό Πάσχα της Ορθοδοξίας και την δύναμη της πίστης;

Μόνο ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι σε ένα μέρος της; Και γιατί ώρα τέτοια κριτική;

Είναι προφανές ότι πίσω από την γκρίνια υποκρύπτεται, με όχι εύσχημο τρόπο, η ανάγκη της νέας πορείας, της διεύρυνσης και της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε βάσεις στέρεες, προοδευτικές, δημοκρατικές και καινοτόμες, με στόχο να καταστεί ξανά ηγεμονική πολιτική δύναμη εκφράζοντας την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Για την ιστορία, ιδού και το μήνυμα του 2018 για τις συγκρίσεις:

«Δεκαπενταύγουστος, το μικρό Πάσχα της Ορθοδοξίας, σπουδαία μέρα για την παράδοση του λαού μας. Η δύναμη της πίστης, όπως κι αν την βιώνει ο καθένας μας, είναι κινητήρια δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις προσωπικές και συλλογικές δυσκολίες». Η αγάπη για τον άνθρωπο, πρόσθεσε, «η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ιστορίας και της παράδοσης, αποτελούν σταθερές συντεταγμένες στην πορεία και στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθεί το φετινό μήνυμα:

«Ο λαός μας τιμά σήμερα την Παναγία. Την Aνύμφευτη Nύμφη, την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Ελεούσα, τη Γιάτρισσα, τη Θαλασσινή, την Παρηγορήτρα. Τη Μάνα που προστατεύει τους αδύναμους και σκέπει τους αδικημένους. Που συγχωρεί και δεν τιμωρεί, και το όνομά της βρίσκεται στα χείλη όσων αισθάνονται ότι έχουν την ανάγκη της» γράφει ο Αλ. Τσίπρας στην ανάρτησή του και προσθέτει:

«Στις σκοτεινές μέρες που περνάμε, με την υγειονομική και την οικονομική κρίση, αλλά και με τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της πατρίδας μας, χρειαζόμαστε όλες και όλοι το κουράγιο, την ελπίδα, το φως, που η πίστη καθενός, αλλά και ο σεβασμός στην πίστη καθενός, στις παραδόσεις και στη λαϊκή ψυχή, μπορούν να προσφέρουν».

«Χρόνια πολλά στις απανταχού Ελληνίδες, χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες!», καταλήγει το μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*