Ο Τραμπ δίνει νέες χάρες για να προστατέψει εαυτόν και συνεργάτες – Βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Τραμπ δίνει νέες χάρες για να προστατέψει εαυτόν και συνεργάτεςΝτόναλντ και Μελάνια Τραμπ αναχωρούν για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους στη Φλόριντα

Αποφασισμένος να διασώσει όσους περισσότερους από τους φίλους, συνεργάτες και συμμάχους του πριν αποχωρήσει από την εξουσία είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, που το βράδυ της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι δίνει χάρη ή μειώνει τις ποινές σε ακόμη 29 άτομα.

Μεταξύ αυτών ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Πολ Μάναφορτ, που έχει καταδικαστεί για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τη Ρωσία, ο επί χρόνια φίλος και συνεργάτης του Ρότζερ Στόουν, επίσης καταδικασθείς για την ίδια υπόθεση, και ο πατέρας του γαμπρού και στενού συμβούλου του, Τζάρεντ Κούσνερ. Επίσης, έδωσε χάρη στη Μάργκαρετ Χάντερ, σύζυγο του Ντάνκαν Χάντερ, που πήρε χάρη από τον απερχόμενο πρόεδρο την Τρίτη.

Την Τρίτη, είχε δώσει χάρη ή είχε μειώσει τις ποινές σε ακόμη 20 άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο πρόσωπα που είχαν αποδεχθεί την ενοχή τους για εμπλοκή στην υπόθεση της ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του 2016, στη διάρκεια της έρευνας που διεξήγε ο ειδικός εισαγγελέας Μιούλερ. Πρόκειται για τον πρώην σύμβουλο Τζορτζ Παπαδόπουλος και ο Αλεξάντερ φαν ντερ Ζβααν, Ολλανδός δικηγόρος για γαμπρός του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Χέρμαν Χαν. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, που φέρεται ότι ωφελήθηκε από τη ρωσική παρεμβολή στις εκλογές και ότι προσπάθησε να εμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης, η ρωσική εμπλοκή ήταν «απάτη» και «fake news», παρά το γεγονός ότι η έρευνα δεν τον αθώωσε ποτέ, αλλά δεν παραπέμφθηκε γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι τον στήριξαν στη Γερουσία.

Ιράκ: Δεν υπάρχει δικαιοσύνη

Μεταξύ όσων πήραν προεδρική την Τρίτη ήταν και καταδικασθέντες για εγκλήματα πολέμου στο Ιράκ το 2007, μισθοφόροι της εταιρείας Blackwater που σκότωσαν εν ψυχρώ 14 αμάχους, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 9 ετών.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση των οικογενειών αυτών των ανθρώπων, οι οποίες εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση με την οποία αναφέρουν ότι «τελικά δεν υπάρχει δικαιοσύνη».

Ο Άντιλ αλ-Χαζάλι, του οποίου ο πατέρας ήταν μεταξύ των θυμάτων, κάλεσε τους Αμερικανούς «να σταθούν στο πλάι μας. Εγώ έχασα τον πατέρα μου, αλλά χάθηκαν άδικα γυναίκες και παιδιά. Καλώ την αμερικανική κυβέρνηση να ξαναδεί αυτή την απόφαση, γιατί διαφορετικά τα αμερικανικά δικαστήρια θα χάσουν το κύρος τους. Ο Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να δίνει χάνει σε δολοφόνους αθώων ανθρώπων».

Από την πλευρά του ο Δρ Χαϊντάρ Αλ-Μπαρζαντζί, Ιρακινός ερευνητής και ακαδημαϊκός, τόνισε ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ «είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον ιρακινό νόμο, αυτού του είδους οι εγκληματίες μπορούν να πάρουν χάρη μόνο αν προηγουμένως τους συγχωρέσουν οι οικογένειες των θυμάτων». Και ενθάρρυνε τις οικογένειες να «ζητήσουν επισήμως από τον Τζο Μπάιντεν, όταν αναλάβει, να ανατρέψει την απόφαση».

«Δώρο» με ανταλλάγματα

Σύμφωνα με αναλυτές, πάντως, η απονομή χάρης από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν έγινε σε πλήρεις συνθήκες καλής πίστης. Κατ’ αρχάς δεν προστατεύει τους ανθρώπους αυτούς από νέες διώξεις αν αποφασίσουν να τους δικάσουν οι πολιτειακές αρχές για εγκλήματα και αδικήματα στο έδαφός τους. Ο περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν έχει προσπαθήσει δύο φορές να ασκήσει δίωξη κατά του Πολ Μάναφορτ για «εγκλήματα κατά του λαού της Νέας Υόρκης» αλλά του έθεταν εμπόδια δικαστές που προσπαθούσαν να προστατέψουν τον συνεργάτη του προέδρου. Ωστόσο, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει.

Σύμφωνα επίσης με δικηγόρο του Ντόναλντ Τραμπ, οι απονομή χάρης στους Φλιν και Μάναφορτ συνδέεται και με το γεγονός ότι οι ομοσπονδιακές αρχές τους πλησίασαν με σκοπό να καταθέσουν στην έρευνα για πιθανή εμπλοκή του απερχόμενου προέδρου στο ρωσικό σκάνδαλο. Η πληροφορία αυτή έχει έρθει στο φως από του New York Times ήδη από το 2018 και σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Άνταμ σιφ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, «όταν γινόταν η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει χάρη στον Μάναφορτ, ο οποίος αμέσως μετά απέσυρε τη συνεργασία του με το FBI και τους εισαγγελείς. Τότε, ο Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε συγχαρητήρια που δεν έγινε “προδότης”».

Βέτο Τραμπ στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις κυρώσεις στην Τουρκία

Την απειλή του υλοποίησε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ • Το ν/σ για τον αμυντικό προϋπολογισμό επιστρέφει στα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, υλοποίησε την απειλή του και έθεσε βέτο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA), όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί με μεγάλη πλειοψηφία από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της Ρωσίας και της Κίνας.

Η κίνηση αυτή του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου θέτει σε κίνδυνο τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ που ενδέχεται να μη γίνει νόμος του κράτους για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια.

Οι κυρώσεις στην Τουρκία

Να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ άλλων, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνει τη διάταξη για την επιβολή κυρώσεων, εντός 30 ημερών, «σε κάθε άτομο που εν γνώσει του εμπλέκεται στην απόκτηση του συστήματος S-400» από την Τουρκία και ζητά τον εντοπισμό των συνεργατών που θα παράγουν ανταλλακτικά για το F-35 για λογαριασμό τούρκικων εταιρειών εντός 15 ημερών. Το νομοσχέδιο επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει τις κυρώσεις μετά από ένα χρόνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι κυρώσεις είναι διαφορετικές από εκείνες που ανακοινώθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Οι κυρώσεις εκείνες βάζουν στο στόχαστρο τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας Ισμαήλ Ντεμίρ και ακόμα τρεις ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους και περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στα τέσσερα αυτά άτομα και απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

«Δώρο» σε Κίνα και Ρωσία

Αιτιολογώντας την απόφασή του να απορρίψει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει πόρους συνολικής αξίας 740 δισ. δολαρίων, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «δεν περιλαμβάνει κρίσιμα μέτρα υπέρ της εθνικής ασφάλειας, δεν αποδίδει τον απαιτούμενο σεβασμό στους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας, και έρχεται σε αντίθεση στην προσπάθεια της Διοίκησής μου να θέσει πρώτα και πάνω από όλα την Αμερική διαμέσου της εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής».

Στο μήνυμά του προς το Κογκρέσο, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι το νομοσχέδιο αυτό «είναι “δώρο” στην Κίνα και τη Ρωσία».

Ο λόγος ξανά στους νομοθέτες

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο έχει περάσει και από τα δύο νομοθετικά σώματα της χώρας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Τώρα, μετά το βέτο Τραμπ, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει πρώτα στη Βουλή (την ερχόμενη Δευτέρα) και εάν εγκριθεί ξανά, θα «δοκιμαστεί» ακολούθως (την Τρίτη) στη Γερουσία. Εάν πάρει την έγκριση των 2/3 των νομοθετικών σωμάτων (ενισχυμένη πλειοψηφία), το ν/σ θα περάσει, παρά το βέτο του απερχόμενου προέδρου.

Σε κάθε περίπτωση, το βέτο δίνει την ευκαιρία στους νομοθέτες να αποδοκιμάσουν τον απερχόμενο πρόεδρο λίγο πριν από το τέλος της θορυβώδους θητείας του – αρκεί να ενώσουν τις δυνάμεις (και τις ψήφους) τους οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι.