Ο Τράγκας, οι μελιτζάνες του Μητσοτάκη και το ιμάμ μπαϊλντί της διαπλοκής

Με τον Γιώργο Τράγκα μας χωρίζει δημοσιογραφική και πολιτική άβυσσος. Θεωρητικά υπάρχουν άλλοι πριν από μένα, που έχουν λόγο να υπερασπιστούν και τη δημοσιογραφία που ασκεί και τις απόψεις που εκφράζει. Άλλωστε στο παρελθόν έχω γράψει πολλά και καθόλου κολακευτικά γι αυτόν, όπως για την ύπαρξή του στη «λίστα Λαγκάρντ» ή για τις έρευνες εναντίον του για φοροδιαφυγή. Όταν όμως ένας δημοσιογράφος ισχύος όπως ο Τράγκας καταγγέλει πράγματα τα οποία αφορούν τον πρωθυπουργό της χώρας αλλά και εκδότες και δεν διαψεύδεται , τότε σημασία δεν έχει γιατί το κάνει (για να προλάβω κάποιους από εσάς) αλλά ότι το κάνει.

Το βράδυ της Κυριακής, ο γνωστός δημοσιογράφος, ανέβασε στο κανάλι του στο youtube ένα βίντεο περίπου 19 λεπτών, στο
οποίο αποκαλύπτει (κατά τον τίτλο του βίντεο), γιατί εκδιώχθηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά. Στην πραγματικότητα η εκφραστική και πλούσια στάση του Τράγκα μπροστά στην κάμερα, αποτελεί την πλήρη απαξίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγορεί ότι έχει παρέμβει στα Μέσα Ενημέρωσης όπου δούλευε αλλά και στον ίδιο.

Ο Τράγκας μιλάει για συνάντηση με τον Μητσοτάκη με πρωτοβουλία του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην οποία του ζήτησε να μην «χτυπάει τη γυναίκα του για το θέμα των offshore που είχε αποκαλύψει ο Βαξεβάνης». Σύμφωνα με τον Τράγκα στη συνάντηση που έγινε στον Παγκράτι, τον διαβεβαίωσε πως ουδέποτε χτύπησε γυναίκα πρωθυπουργού για να το κάνει τώρα. Εδώ μπαίνουν μερικά θέματα.

Το βασικό είναι ότι ο Μητσοτάκης έκανε παρέμβαση για να αποσιωποιηθεί κάτι που είχε αποκαλυφθεί, όπως και αν το έχει βαφτίσει, είτε χτύπημα στη γυναίκα του, είτε επίθεση στην οικογένειά του, είτε σχέδιο του Αντίχριστου. Φυσικά ο Τράγκας δεν είναι δυνατόν να κάνει την παραδοχή σήμερα πως συμφώνησε με την απαίτηση του Μητσοτάκη, οπότε δημιουργεί μια ηθικοπλαστική διάσταση στην συμπόρευσή του με την απαίτηση του Κυριάκου. Πως ποτέ δηλαδή δεν έχει χτυπήσει γυναίκες πρωθυπουργών. Καμιά γυναίκα πρωθυπουργού όμως στο παρελθόν δεν είχε offshore όπως η κυρία Μητσοτάκη. Τον δε έλεγχο για το αν έχει offshore η οικογένεια ενός πολιτικού δεν τον επιβάλει ο κάθε Βαξεβάνης, αλλά οι νόμοι του κράτους.

Ας επιστρέψουμε πάλι στη διήγηση του Γιώργου Τράγκα, η οποία στο ξεκίνημά της είναι μια αριστοτεχνική περιήγηση στις σχέσεις του δημοσιογράφου με την οικογένεια Μητσοτάκη με την οποία επιμένει πως είχε και έχει καλές σχέσεις. Ο Τράγκας είναι κατηγορηματικός πως ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός παρενέβη και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τα Παραπολιτικά. Προηγήθηκαν οι απαιτήσεις της ιδιοκτησίας του σταθμού για να μην κάνει αναφορές σε ονόματα που «τελειώνουν σε –ιάδης» (πρόκειται προφανώς για τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη).

Η τακτική παρεμβάσεων ξεκίνησε όπως είπε από την εποχή που ήταν στο Real. O Τράγκας επιμένει πως ο Μητσοτάκης έστελνε μηνύματα και πίεζε το Νίκο Χατζηνικολάου, ζητώντας να πάψει ο Τράγκας να τον χτυπάει. Έφτανε όπως περιγράφει στο σημείο να τον ενοχλούν ακόμη και σατιρικές αναφορές για τη μύτη του που είναι σαν μελιτζάνα και τα μάτια του για τα οποία ο δημοσιογράφος έλεγε αστειευόμενος πως κινούνται σαν φανάρια. Ο Τράγκας υποστηρίζει πως ο Μητσοτάκης ήταν αιτία αποπομπής του και από το Real «λόγω μηνυμάτων που έπεφταν στο τηλέφωνο του Νίκου Χατζηνικολάου».

Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη επεκτάθηκαν και στην αποκοπή του περιοδικού του Γιώργου Τράγκα από τη διαφήμιση. Όπως χαρακτηριστικά λέει, όταν πήγαινε σε διαφημιστικές για να ζητήσει διαφήμιση τον ρωτούσαν με νόημα «πώς τα πας με τον Μητσοτάκη». Και καταλήγει «δηλαδή κατάλαβα πως η ύπαρξή μου μετά από μισό αιώνα στη δημοσιογραφία, συνεκτιμάται με την πορεία των σχέσεών μου με τον σημερινό πρωθυπουργό. Μου φαίνεται εντελώς αντιδημοκρατικό και εντελώς απαράδεκτο. Δηλαδή η προσπάθεια αποκλεισμού μου από την αγορά και η προσπάθεια εξοστρακισμού μου από τον επαγγελματικό στίβο».

Ο Τράγκας μιλά για πολιτική δίωξή του από τον συγκεκριμένο Μητσοτάκη γιατί με τους υπόλοιπους Μητσοτάκηδες συνεχίζει να έχει καλές σχέσεις. «Τι συμβαίνει στο μυαλό του Κυριάκου, μόνο ο ύψιστος ξέρει» καταλήγει ο Τράγκας απειλώντας μάλιστα να επανέλθει.

Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχουν οι εξής επιλογές. Ή να πει κάποιος πως ο Τράγκας τα λέει για τους δικούς του λόγους, ή να τα θεωρήσει ως κομμάτι ενός παζλ που συντίθεται εδώ και καιρό, με στοιχεία τον αυταρχισμό του Μητσοτάκη, την προσπάθεια εξόντωσης της δημοσιογραφίας και των δημοσιογράφων και προσωπικά συμπλέγματα που εμφανίζονται ως στοιχεία πολιτικής. Ως τώρα πάντως διάψευση δεν υπάρχει από κανέναν από όσους έχει αναφέρει ο Τράγκας, ούτε τα λεγόμενά του έχουν αναπαραχθεί αν και περιέχουν σοβαρές καταγγελίες που περιγράφουν την κατάλυση των δημοκρατικών λειτουργιών. Και αυτό δεν είναι απλώς επιβεβαίωση όσων καταγγέλει, αλλά και η αποκάλυψη ενός ακόμη στοιχείου που έχει η πολιτική Μητσοτάκη. Την επιβολή της σιωπής. Το θέμα δεν είναι οι μελιτζάνες του Τράγκα, αλλά το ιμάμ μπαϊλντί της διαπλοκής που αποκαλύπτεται. Πάλι.

 

Κώστας Βαξεβάνης