Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ — Γράφει Ιστορία η Κάμαλα Χάρις

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ
Μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα εκτιμούν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος κερδίζει την Πενσιλβάνια και μαζί τη νίκη στις εκλογές. Μήνυμα ενότητας από Μπάιντεν, οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει, προειδοποιεί ο Τραμπ
Έκπληξη Τραμπ για την επιλογή της Κάμαλα Χάρις ως «δεξί χέρι» του Μπάιντεν

Ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το CNN, το AP και το BBC, εκτιμούν ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν κερδίζει την Πενσιλβάνια και επομένως είναι ο νικητής των εκλογών και αναδεικνύεται ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ

Πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις των δικτύων, ο Μπάιντεν με τους 20 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια φτάνει στο τέρμα και συγκεντρώνει συνολικά 273 εκλέκτορες. Σημειώνεται ότι για να εκλεγεί, ο κάθε υποψήφιος έπρεπε να συγκεντρώσει τουλάχιστον 270 εκλέκτορες.

Μια καθαρή νίκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι διακυβεύεται η «ψυχή του έθνους» και υποσχέθηκε ότι θα επιδιώξει να θεραπεύσει μια χώρα που έχει καταστραφεί από την προεδρία του Τραμπ.

Ο Τζο Μπάιντεν ως 46ος πρόεδρος, κερδίζει μια σαφή νίκη: μια λαϊκή ψήφο με διαφορά περίπου 4.000.000 από τον αντίπαλό τους και, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στις Πολιτείες που ακόμα είναι δεν έχουν δώσει τελικό αποτέλεσμα, πιθανότατα θα συγκεντρώσει 300 ή και παραπάνω εκλέκτορες. Ο νέος πρόεδρος θα αναλάβει μια χώρα βαθιά διχασμένη μετά από 4 χρόνια προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ και πληγωμένη από την πανδημία, την οικονομική κρίση και την πολιτική διαμάχη.

Μήνυμα ενότητας από τον Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν ήταν στο σπίτι του στο Ντελαγουέρ με την οικογένεια του  όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι είναι νικητής της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Πενσιλβάνια. Απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό, τον ευχαρίστησε για τη υποστήριξή του.

Με τιμά η εμπιστοσύνη που έχει εναποθέσει ο αμερικανικός λαός σε μένα και την αντιπρόεδρο Χάρις», δήλωσε ο νέος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Παρά τα χωρίς προηγούμενο εμπόδια, αριθμός-ρεκόρ Αμερικανών ψήφισαν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η δημοκρατία έχει παλμό, βαθιά στην καρδιά της Αμερικής. Με την εκστρατεί να έχει τελειώσει, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας τον θυμό και τα σκληρά λόγια και να ενωθούμε ως έθνος. Ήρθε η ώρα η Αμερική να ενωθεί και να θεραπευτεί. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα, εάν δεν το κάνουμε μαζί».

Γράφει Ιστορία η Κάμαλα Χάρις

Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, η 55χρονη Κάμαλα Χάρις θα γίνει η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία της χώρας. Επίσης, θα είναι επίσης η πρώτη αντιπρόεδρος μαύρη αντιπρόεδρος που κατάγεται από τη Νότια Ασία.

Κάμαλα Χάρις

Η Χάρις, η οποία εκπροσωπεί την Καλιφόρνια στη Γερουσία από το 2017, είναι κόρη Τζαμαϊκανών και Ινδών μεταναστών. Ήταν η πρώτη Ινδο-αμερικανική και δεύτερη μαύρη γυναίκα που εκλέχθηκε στο αξίωμα του γερουσιαστή.

Μόνο δύο γυναίκες έχουν επιλεχθεί ως συνυποψήφιες σε προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η Τζεραλντίν Φεράρο με τον Δημοκρατικό Ουόλτερ Μοντείλ το 1984 και η Σάρα Πέλιν με τον Ρεπουμπλικανό Τζον Μακέιν το 2008.

Με… χειροκροτήματα

Στους δρόμους βγήκαν πολλοί Αμερικανοί πολίτες σε διάφορες πολιτείες, για να πανηγυρίσουν τη νίκη του Μπάιντεν.

Oι New York Times ανέφεραν πως με το που έγινε γνωστή η πρόβλεψη για επικράτηση του Μπάιντεν, ο κόσμος στη Νέα Υόρκη βγήκε στα παράθυρα και χειροκροτούσε, όπως έκαναν στις αρχές της πανδημίας για το νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, οι New York Times γράφουν ότι το Fox News (που είναι φιλικά προσκείμενο στον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ) είναι το μοναδικό από τα μεγάλα δίκτυα στις ΗΠΑ που δεν έχουν ανακηρύξει τον Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών.

Δεν τα… παρατάει ο Τραμπ

Από την πλευρά, ο Τραμπ δεν δείχνει έτοιμος να υποχωρήσει μετά την ανάδειξη του Μπάιντεν ως νικητή των εκλογών.

«Όλοι ξέρουμε γατί ο Μπάιντεν σπεύδει λανθασμένα να εμφανίζεται ως νικητής και γιατί οι σύμμαχοί του στα μέσα ενημέρωσης προσπαθούν τόσο σκληρά να τον βοηθήσουν: δεν θέλουν να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το γεγονός είναι ότι αυτές οι εκλογές ακόμα δεν έχουν τελειώσει. Από τη Δευτέρα, η εκστρατεία μας θα αρχίσει να παρουσιάζει την υπόθεσή μας στα δικαστήρια για να διασφαλιστεί ότι οι εκλογικοί νόμοι έχουν τηρηθεί στο έπακρό και έχει ανακηρυχθεί ο σωστός νικητής», δήλωσε ο Τραμπ.

Τώρα: Πλήθος κόσμου ήδη συγκεντρώνεται έξω από τον Λευκό Οίκο περιμένοντας τις ανακοινώσεις για την νίκη Μπάιντεν: