Ο ΣΥΡΙΖΑ «στριμώχνει» τον Πατούλη για τις πλημμύρες στον Φαληρικό Όρμο

Τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει η Περιφέρεια Αττικής και προσωπικά ο Γιώργος Πατούλης με αφορμή τις πλημμύρες στην Αττική και ειδικά τις εικόνες ντροπής στον Φαληρικό Όρμο.Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η παράταξη της Ρ. Δούρου εκθέτουν τον περιφερειάρχης για τις καθυστερήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα. με εκείνον να απαντά ότι σε 3 μήνες τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά γιατί θα ολοκληρωθούν τα έργα.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τους βουλευτές Β3ʼ Νότιου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκο Παππά, Γιάννη Μουζάλα και Ραλλία Χρηστίδου, μαζί με τον διευθυντή της Κ.Ο. του κόμματος, Θανάση Θεοχαρόπουλο, πραγματοποίησαν σήμερα αυτοψία στα ημιτελή έργα του Φαληρικού Όρμου, καθώς και στο σημείο όπου «βούλιαξε» το λεωφορείο της ΟΣΥ, για να δουν την κατάσταση που επικράτησε απο την κακοκαιρία και την καθυστέρηση ολοκλήρωσης των αντιπλημμυρικών έργων από την περιφερειακή διοίκηση Πατούλη.

Στο σημείο συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου, Ανδρέα Ευθυμίου, τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Προοδευτική Ενότητα Καλλιθέας», Θοδωρή Ψαλιδόπουλο και τους δημοτικούς συμβούλους Καλλιθέας, Θοδωρή Παπαθανασόπουλο και Ελένη Αυγερινού.

Σε κοινή τους δήλωση οι Ν. Παππάς, Θ. Φωτίου, Γ. Μουζάλας, Γ. Μπαλάφας, Ρ. Χρηστίδου και Θ. Θεοχαρόπουλος τονίζουν:

«Η κακοκαιρία απογύμνωσε την ανεπάρκεια της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη. Τα κύρια αντιπλημμυρικά έργα, που συνοδεύουν τις οδικές παρεμβάσεις στον Φαληρικό Όρμο, εδώ και δύο χρόνια σέρνονται.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό κανάλι, μέρος της β’ φάσης των εργασιών στην περιοχή, που θα μπορούσε να «αποσυμφορήσει» την κατάσταση, δεν λειτουργεί. Κι αυτό διότι δεν παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, όπως προβλεπόταν.

Οι ευθύνες του αναδόχου και της περιφέρειας Αττικής είναι τεράστιες.

Έχουμε επισημάνει την κωλυσιεργία στην εκτέλεση του έργου, αλλά και την αλλαγή του σχεδιασμού της β’ φάσης του από τον κ. Πατούλη ήδη από τον Νοέμβριο του 2020. Με επιτόπια επίσκεψή μας στα έργα, έχουμε αναδείξει τις ανησυχίες των δήμων της περιοχής και των τοπικών κοινωνιών.

Η Αττική είδε εχθές ένα λεωφορείο να βυθίζεται, μαθητές να απεγκλωβίζονται από αίθουσες σχολείων με θρανία – γέφυρες και περιουσίες πολιτών να πνίγονται.

Δύο χρόνια τώρα τα αντιπλημμυρικά έργα σέρνονται, τα φρεάτια και τα ρέματα παραμένουν ακαθάριστα. Η επιτελική ανικανότητα ανησυχεί. Και που να μπει και ο χειμώνας…».

«Όταν η ανικανότητα καλύπτεται με τυμβωρυχία»

Επίθεση στον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη εξαπολύουν και οι τομεάρχες Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης καταλογίζοντας του ότι «ο κ. Πατούλης επιρρίπτει τις ευθύνες της Περιφέρειας στους δήμους, στο υπουργείο Εσωτερικών και στη γραφειοκρατία, αντιγράφοντας το πετυχημένο επικοινωνιακό μοντέλο Μητσοτάκη, ότι πάντα και για όλα φταίει κάποιος άλλος».

Πρόσφατο παράδειγμα της ρητορικής του περιφερειάρχη Αττικής, προσθέτουν στην ανακοίνωσή τους, αποτελεί η μετάθεση ευθυνών για τις καθυστερήσεις στο αντιπλημμυρικό κανάλι του Φαληρικού. στην πτώχευση του αναδόχου. «Η αυτοαναφορικότητα και ο αυτοθαυμασμός του κ. Πατούλη περισσεύουν όταν σφετερίζεται τις επιτυχίες και την ολοκλήρωση των έργων από άλλους στην αυτοδιοίκηση, αλλά αποποιείται των ευθυνών του όταν υπάρχουν ολιγωρίες και καταστροφικά, περιβαλλοντικά και μη, φαινόμενα. Προτείνουμε στο γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη Αττικής να μην τον εκθέτει κατ’ αυτό τον τρόπο. Δυστυχώς, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της πλήρους απουσίας του ‘επιτελικού’ συντονισμού, η χώρα έχει μεταμορφωθεί σε μπάχαλο, τόσο με την κακοκαρία ‘Μπάλος’ και ‘Ιανός’, όσο και με τους καύσωνες».

Κλείνοντας, οι τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν: «Είναι εμφανές ότι οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη τα προηγούμενα χρόνια, οδηγούν σε παράλυση κάθε φορά που έχουμε ένα, ακραίο ή μη ακραίο, καιρικό φαινόμενο. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Όσον αφορά την ουσία, έχει κάτι να απαντήσει η Περιφέρεια Αττικής για το σήμερα;».

Η απάντηση της Περιφέρειας Αττικής 

Οι συμπολίτες μας δεν είναι «λωτοφάγοι» απαντά η Περιφέρεια Αττικής στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η δήλωση αυτή, σημειώνεται στην ανακοίνωση, προσβάλλει τη νοημοσύνη των πολιτών οι οποίοι «δεν ξεχνούν ποιοι είναι αυτοί που στη διάρκεια της θητείας τους, όχι μόνον έπνιξαν κι έκαψαν την Αττική, αλλά ότι στη βάρδια τους χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές».

Πυρά και από Ρ. Δούρου

Αδικαιολόγητες πράξεις και παραλείψεις με συνέπεια «κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα να έχουν οδηγηθεί σε ακύρωση ή στασιμότητα», αποδίδει στη διοίκηση της Περιφέρειας, ζητώντας απαντήσεις και η περιφερειακή παράταξη «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου.

Η ανησυχία ενόψει του χειμώνα, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ξεκινά από τη «ομολογία» του κ. Πατούλη στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel, ότι «το έργο στον Φαληρικό Όρμο δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί… πτώχευσε ο ανάδοχος».

«Πέρα από το αντιπλημμυρικό κανάλι, που θα μπορούσε να είχε συμβάλει στην αποφυγή του περιστατικού της βύθισης του λεωφορείου στις γέφυρες της Λεωφ. Ποσειδώνος, έχουν οδηγηθεί σε διάλυση σημαντικές εργολαβίες αποχέτευσης όμβριων, υποστηρίζει η «Δύναμη Ζωής».

Υπενθυμίζει ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 η σημερινή διοίκηση Πατούλη παρέλαβε από την διοίκηση της Ρ. Δούρου, ενεργές Συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2020 – και για τα φρεάτια και για τους καθαρισμούς ρεμάτων. Και παρότι είχε όλο το χρόνο για να προχωρήσει έγκαιρα τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, δεν το έπραξε, σύμφωνα με την παράταξη.

Η «Δύναμη Ζωής» σημειώνει ότι η διοίκηση διέθεσε για τον καθαρισμό των ρεμάτων μόλις 200.000 ευρώ, έναντι των 3.000.000 ευρώ που κάλυπταν και το 2020. Υπογραμμίζει ότι μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, δόθηκαν από την κυβέρνηση πιστώσεις 3.700.000 ευρώ για να γίνουν απ’ ευθείας αναθέσεις με την πρώτη εργολαβία, ύψους 2.000.000 ευρώ, να αποφέρει στην Περιφέρεια έκπτωση μόλις 8% από 50% που ήταν επί διοίκησης Δούρου και τη διαδικασία να ολοκληρώνεται μετά από 4 μήνες.

Επίσης υποστηρίζει ότι η Περιφέρεια δεν έχει σήμερα ενεργή εργολαβία για τον καθαρισμό των φρεατίων των κεντρικών δρόμων του Λεκανοπέδιου, ενώ η κατακύρωση του σχετικού διαγωνισμού είναι προγραμματισμένη στην επόμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και η ολοκλήρωση των διαδικασιών σύμφωνα με τον Νόμο είναι σε 3 περίπου μήνες.

Όλα τέλεια τα βρίσκει ο Πατούλης

Στο μεταξύ προκαλούν το κοινό αίσθημα οι δηλώσεις του Περιφερειάρχη Αττικής για το πόσο άριστα θεωρεί ότι λειτούργησε ο μηχανισμός την ώρα που οι εικόνες με το λεωφορείο που βούλιαξε στην Ποσειδώνος, τα παιδιά να στήνουν γέφυρα με θρανία στη Ν. Φιλαδέλφεια αλλά και οι εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα ότι για άλλη μια φορά πιάστηκαν στον ύπνο.

«Η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις που εκτελούσαν έργα στα χαρτιά, για πρώτη φορά υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ» δήλωσε ο Γ. Πατούλης ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα τα έργα στο Φαληρικό Όρμο.

Σε ανακοίνωση της περιφέρειας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο ανατολικό τμήμα του εκτελούμενου έργου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του. Ωστόσο επισημαίνεται ότι αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε περίπου 3 μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄ Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. Με το έργο αυτό κατασκευάζονται υπερσύγχρονοι  συλλεκτήρες  απορροής και αποστραγγιστικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο την αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών, τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου».

«Επισκέφθηκα σήμερα τα έργα του Φαληρικού προκειμένου να ενημερωθώ τόσο για την πρόοδο των εργασιών, όσο και για τις ενέργειες που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες μας σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου άμεσα να αποκατασταθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη χθεσινή κακοκαιρία. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του επόμενου τριμήνου και θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής και των όμορων δήμων. Για πρώτη φορά εκτελείται από την Περιφέρεια ένα ευρύ πρόγραμμα αντιπλημμυρικών έργων στο οποίο συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων καθαρισμοί ρεμάτων με προϋπολογισμό πάνω από 13 εκ. ευρώ και καθαρισμοί φρεατίων με προϋπολογισμό πάνω από 24 εκ. ευρώ. Η Περιφέρεια Αττικής, σε αντίθεση με τις προηγούμενες διοικήσεις που εκτελούσαν έργα στα χαρτιά, για πρώτη φορά υλοποιεί ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ» ανέφερε σε δήλωσή του από το σημείο.

Κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις του επικεφαλής του συνδυασμού της δημοτικής παράταξης Πειραιάς για Όλους τόνισε: «Αυτά που λέει ο κ. Μπελαβίλας δεν ισχύουν! Δεν έχει καμία απολύτως σχέση ο Κηφισός με το έργο που εκτελούμε και σε καμία περίπτωση δεν έφραξαν με μπάζα οι εκροές. Ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πολύ μεγάλος και η αλήθεια είναι ότι αν δεν είχαμε προχωρήσει μια σειρά από έργα το πρόβλημα θα ήταν τεράστιο με απρόβλεπτες συνέπειες».

Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «όχι μόνο άντεξαν αλλά ανταποκρίθηκαν άριστα οι υποδομές και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πρωτοφανείς σε ένταση και έκταση νεροποντές, παρά την «ευαισθησία» των υδρολογικών λεκανών στα κατάντη των απογυμνωμένων από τις πυρκαγιές βουνοπλαγιών».

Ειδικά, για τα πλημμυρικά φαινόμενα εντός αστικού ιστού ο κ. Πατούλης επικαλέστηκε την ατομική ευθύνη, χαρακτηρίζοντας  αναγκαία και την προσοχή των ιδιωτών για την απόφραξη των σιφωνίων από τα συρόμενα φερτά σε μεγάλες ποσότητες απορροής όμβριων.

Αναφορικά με το λεωφορείο που βούλιαξε στα λιμνάζοντα νερά στην εκβολή του Ιλισού επί της Λ. Ποσειδώνος στο ύψος του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος αλλά και τον φόβο για πιθανή υπερχείλιση του Κηφισού ο κ. Πατούλης υποστήριξε ότι αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν οριστικά σε τρεις μήνες, με την ολοκλήρωση των έργων της Α΄ Φάσης του Φαληρικού Όρμου, στην παραλιακή λεωφόρο. «Οι δύο ποταμοί διαθέτουν υπερσύγχρονους συλλεκτήρες απορροής και ένα άψογο στραγγιστικό σύστημα το οποίο θα διασφαλίσει στο ακέραιο τις ζωές και τις περιουσίες των περιοίκων, κυρίως στους Δήμους Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.