Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το «καταστροφικό 18μηνο για το περιβάλλον και την ενεργειακή πολιτική της χώρας» – Ακριβή για το Δημόσιο η προσωρινή κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

H κοινή δήλωση του Τομεάρχη και της αναπληρώτριας Τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Μετά από ένα καταστροφικό 18μηνο για το περιβάλλον και την ενεργειακή πολιτική της χώρας, αποχαιρετούμε τον κ. Χατζηδάκη. Δίκαια χαρακτηρίστηκε η περίοδός του στο ΥΠΕΝ ως περιβαλλοντικό έγκλημα. Μέσα σε λίγο χρόνο ο πρώην, πια, Υπουργός ΠΕΝ και οι συνεργάτες του κατάφεραν να αποδείξουν ότι το μόνο δόγμα της ΝΔ είναι οι επικοινωνιακές φιέστες, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, η τακτοποίηση μιας μικρής επιχειρηματικής μη παραγωγικής ελίτ αλλά και γαλάζιων παιδιών με παχυλούς μισθούς, η απορρύθμιση του περιβάλλοντος με τη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε» και ο περιορισμός της πρόσβασης πολιτών και επιχειρήσεων στα κοινωνικά αγαθά όπως η ενέργεια και το νερό.

Ο κος Χατζηδάκης απέδειξε ότι πίσω από το προσωπείο της πράσινης φιλελεύθερης πολιτικής, η ομάδα Μητσοτάκη και ο ίδιος κρύβουν μια συντηρητική, αντιλαϊκή, κρατικοδίαιτη δεξιά παράταξη, που δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο όταν δρα για το κομματικό της συμφέρον.

Συγκεκριμένα, σε 18 μήνες στο ΥΠΕΝ, ο κ. Χατζηδάκης και η ομάδα του κατόρθωσαν:

Στον τομέα της ενέργειας:

·               Να επιβαρύνουν τους καταναλωτές της ΔΕΗ με 500 εκατ. ευρώ το χρόνο με τις άδικες αυξήσεις στα τιμολόγιά της, στερώντας της ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες συνεπείς πελάτες.

·               Να χρεωκοπήσουν τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ, που παρέλαβαν πλεονασματικό, και να επιβάλουν νέα χαράτσια εις βάρος όλων των πολιτών και επαγγελματικών κλάδων εν μέσω πανδημίας.

·               Να καταργήσουν το ΑΣΕΠ και τη συλλογική σύμβαση για τους νέους εργαζόμενους δημιουργώντας ταυτόχρονα στρατό γαλάζιων golden boys σε ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ με προκλητικά παχυλές αμοιβές.

·               Να αφήσουν χωρίς ρεύμα ευάλωτα νοικοκυριά εν μέσω πανδημίας.

·               Να αφήσουν να κυριαρχήσει η αισχροκέρδεια στο χώρο της ενέργειας, με τιμές λιανικής πολλαπλάσιες της χονδρεμπορικής τιμής, ενώ απέτυχαν να στηρίξουν τη λειτουργία του target model, με αποτέλεσμα μεγάλες στρεβλώσεις στην αγορά ενέργειας.

·               Να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για το ξεπούλημα του 49% Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και του συνόλου του ποσοστού του δημοσίου στο δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών), υποδομές με βεβαιωμένα έσοδα και προίκα, αφαιρώντας από τη χώρα φυσικά μονοπώλια, κρίσιμα για την ενεργειακή μετάβαση.

·               Να καταναλώσουν επικοινωνιακά την απολιγνιτοποίηση της χώρας, για να εξυπηρετήσουν ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, αφήνοντας μαύρη τρύπα στις λιγνιτικές περιοχές, πρακτικά χωρίς σχέδιο, και χωρίς να λάβουν υπόψη την τοπική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.

·               Να αποδομήσουν εντελώς τις Ενεργειακές Κοινότητες, νόμο-τομή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, και να θέσουν εμπόδια στις μικρομεσαίες ΑΠΕ, αποδεικνύοντας την αλλεργία της ΝΔ στην κοινωνική οικονομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

·               Να ακυρώσουν έργα όπως η εξοικονόμηση ενέργειας κτιρίων του δημοσίου (ΗΛΕΚΤΡΑ) και η χρηματοδότηση ενεργειακών κοινοτήτων, και να βραχυκυκλώσουν με την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα του σχεδιασμού τους ακόμα και το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, στερώντας επενδύσεις από την ελληνική οικονομία.

Στον τομέα του περιβάλλοντος:

Να αποδομήσουν το πλαίσιο ασφάλειας δικαίου και διαφάνειας στις επενδύσεις, υποβαθμίζοντας τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχου, καθυστερώντας την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και τα Προεδρικά Διατάγματα για τις περιοχές Natura 2000, και δημιουργώντας παραθυράκια για εξυπηρετήσεις στον χωροταξικό σχεδιασμό.

Να απορρυθμίσουν τη διαχείριση των ελληνικών προστατευόμενων περιοχών, αφαιρώντας τη διοίκηση από τις τοπικές κοινωνίες και καταργώντας τους Φορείς Διαχείρισης, αφήνοντας μετέωρους τους εργαζόμενους και τινάζοντας στον αέρα τις προδιαγραφές των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, για να μπορεί η ΝΔ να κάνει φωτογραφικές εξυπηρετήσεις.

Να ακυρώσουν τους κυρωμένους δασικούς χάρτες στο 44% της Ελλάδας, αφαιρώντας μεγάλες περιοχές από τη δασική προστασία αυθαίρετα και αντισυνταγματικά, και καθυστερώντας την ολοκλήρωση μιας κρίσιμης μεταρρύθμισης που συνδέεται άμεσα και με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Να ακυρώσουν νομοθετημένα οικονομικά κίνητρα και αντικίνητρα για την ανακύκλωση και τον έλεγχο των συστημάτων ανακύκλωσης, στερώντας πόρους και εξοπλισμό ανακύκλωσης από τους ΟΤΑ και την κοινωνία, και εμπλέκοντας την ανακύκλωση σε αντιδικίες Υπουργών και συμφερόντων.

Να ακυρώσουν το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων, επιβάλλοντας το δόγμα «ιδιωτικοποίηση παντού» και «καύση από το παράθυρο», παραβιάζοντας την κατεύθυνση της ΕΕ για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών και την μεταρρύθμιση της κυκλικής οικονομίας.
Στον τομέα της χωροταξίας/πολεοδομίας:

Να ταλαιπωρήσουν χιλιάδες πολίτες και μηχανικούς με τις διαδικασίες τακτοποίησης αυθαιρέτων, επιτρέποντας λύσεις μόνο για τα κατασχεμένα ακίνητα των τραπεζών, ενώ πάγωσαν τα παρατηρητήρια δόμησης για τον έλεγχο των αυθαιρέτων.

Να βραχυκυκλώσουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και την εκτός σχεδίου δόμηση με άδικες ρυθμίσεις που εξυπηρετούν τις μεγάλες ιδιοκτησίες και λίγες τουριστικές επιχειρήσεις, εις βάρος της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, αναπαράγοντας τελικά εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις.

Να παγώσουν το ώριμο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών (χωρικών) Σχεδίων σε επίπεδο Δήμου για όλη τη χώρα.

Να δημιουργήσουν νέο αλαλούμ με τις αρμοδιότητες του Κτηματολογίου μεταξύ των Υπουργείων, τομέα όπου η μόνη ουσιαστική αλλαγή που έχουν επιφέρει είναι η αύξηση προστίμου για την εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης κτηματογράφησης.

Υποδεχόμαστε τους κκ Σκρέκα, Αμυρά και Ταγαρά (σε νέο ρόλο) με μια συμβουλή. Να μην ακολουθήσουν αυτή τη χρεωκοπημένη συνταγή, η οποία γυρνά τη χώρα πίσω. Αν και ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η δεξιά πολιτική δεν οδηγεί ούτε σε βιώσιμη ανάπτυξη ούτε σε δίκαιη κοινωνία.

 

Ακριβή για το Δημόσιο η προσωρινή κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς

Σε σύντομη και ακριβή – για το Ελληνικό Δημόσιο – κρατικοποίηση οδηγήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς – Η τιμή έκδοσης των μετοχών έγινε στα 6 ευρώ, ήτοι πενταπλάσια της χρηματιστηριακής τιμής στην οποία διαπραγματευόταν χθες η μετοχή της τράπεζας

Όπως γράφει ο Γιάννης Αγουρίδης στην Αυγή:

Σε σύντομη και ακριβή -για το Ελληνικό Δημόσιο- κρατικοποίηση οδηγήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς. Το Δημόσιο είναι πλέον ο πλειοψηφικός μέτοχος της τράπεζας μετά τη μετατροπή των μετατρέψιμων ομολογιών (Cocos).

Κατά τη μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2,04 δισ. ευρώ σε μετοχές, το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξάνεται από 26,4% σε 61,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμή έκδοσης των μετοχών έγινε στα 6 ευρώ, ήτοι πενταπλάσια της χρηματιστηριακής τιμής στην οποία διαπραγματευόταν χθες η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Το παραπάνω συνεπάγεται μεγάλο κόστος για το Δημόσιο, το οποίο ενδέχεται να μην αποσβεστεί ποτέ.

Για λίγο καιρό μόνο ο έλεγχος της τράπεζας περνά στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει στην κατοχή του τις μετοχές, και, έμμεσα, στο υπουργείο Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας.

Η αντίστροφη μέτρηση για την παροδική κρατικοποίηση της συστημικής τράπεζας ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ (SSM) απέρριψε την πρόταση της Πειραιώς για καταβολή των τόκων ύψους 165 εκατ. ευρώ στο ΤΧΣ έναντι των Cocos σε μετρητά, κάτι το οποίο φαίνεται ότι βόλευε και τη σημερινή διοίκηση της Πειραιώς, και την κυβέρνηση της Ν.Δ. να παραμένει θεατής της όλης κατάστασης.

Από εδώ και στο εξής, ο κυβερνητικός σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει επαναϊδιωτικοποίηση της τράπεζας, αναμένεται να λειτουργήσει de facto υπέρ των ιδιωτών (νυν μετόχων ή ενδιαφερόμενων νέων) και με ζημιά για το Δημόσιο, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως δεν πρόκειται να ανακτήσει τα κεφάλαια από τη «χασούρα» η οποία προέρχεται από την έκδοση των μετοχών στην πενταπλάσια τιμή όπως προαναφέρθηκε. Η επικείμενη επαναϊδιωτικοποίηση δεν αναμένεται να συμβεί πριν το καλοκ