Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απόπειρα της ΝΔ να στρέψει την προσοχή στον «απείθαρχο Πολάκη» — Κ. Ζαχαριάδης: Το κόμμα μας πρέπει επί της ουσίας να επανιδρυθεί

«Την προβοκάτσια πολλοί εζήλεψαν, το παρακράτος ουδείς»

«Η ΝΔ τις τελευταίες ώρες επιχειρεί μεθοδευμένα, με μπαράζ ανακοινώσεων, να στρέψει τη προσοχή της κοινής γνώμης στον απείθαρχο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τον καλύπτει. Ωστόσο, όσο επιμένει τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται και εκτίθεται», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβερνώσας παράταξης να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συμβάν με την ετσιθελική βεβαίωση προστίμου σε εργαζόμενο ταβέρνας όπου βρισκόταν και ο Π. Πολάκης, συμβάν που δεν είναι καθόλου όπως το παρουσιάζουν τα φίλιά της μέσα

«Η ΝΔ τις τελευταίες ώρες επιχειρεί μεθοδευμένα, με μπαράζ ανακοινώσεων, να στρέψει τη προσοχή της κοινής γνώμης στον απείθαρχο Πολάκη και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που τον καλύπτει. Ωστόσο, όσο επιμένει τόσο περισσότερο αποκαλύπτεται και εκτίθεται», σημειώνει εισαγωγικά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επισημαίνει:

«Πρώτα από όλα γιατί επιλεκτικά διαρρέει μόνο το αφήγημα της αστυνομίας για το συμβάν και όχι τις δημόσιες δηλώσεις των αυτοπτών μαρτύρων – ένας από αυτούς μάλιστα και δημοσιογράφος – οι οποίοι επώνυμα καταθέτουν τα πραγματικά γεγονότα και την πιστή τήρηση των μέτρων στο συγκεκριμένο κατάστημα. Και ότι  ο αστυνομικός που επέβαλε πρόστιμο χωρίς να έχει προηγηθεί παράβαση, όταν ρωτήθηκε αν έχει εντολή για κάτι τέτοιο, δήλωσε : “Ναι, έχουμε εντολή να κόψουμε πρόστιμο “».

«Παρακρατικού χαρακτήρα συμπεριφορές από τη ΝΔ» – Πώς βρέθηκαν έγγραφα της αστυνομίας στην κατοχή κυβερνητικού βουλευτή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ακόμα:

«Αλλά αν ήταν μόνο αυτό θα μπορούσαμε να μιλάμε απλά είτε για υπέρβαση καθήκοντος είτε ακόμη και για απόπειρα φτηνής προβοκάτσιας απέναντι στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως, έχουμε άλλη μια ένδειξη παρακρατικού χαρακτήρα συμπεριφοράς από τη Ν.Δ. και συγκεκριμένα από τον βουλευτή της Χριστόφορο Μπουτσικάκη, ο οποίος δημοσιοποίησε το πρωί στο διαδίκτυο υπηρεσιακά έγγραφα της ΕΛΑΣ, για να συντηρήσει το κυβερνητικό αφήγημα κόντρα στις μαρτυρίες εργαζομένων και θαμώνων, χωρίς όμως να εξηγεί πώς αυτά βρέθηκαν στην κατοχή του.

Αντί λοιπόν να κάνουν τον τιμητή όσοι προσέβαλαν τον ελληνικό λαό με κορωνογλέντια και μοτοκρός την ώρα της καραντίνας, καλό είναι να απαντήσουν – και μάλιστα ο ίδιος ο κος Θεοδωρικάκος – σε πολύ πιο σοβαρά ερωτήματα:

  • Υπάρχει όντως εντολή σε αστυνομικούς να κόβουν πρόστιμα σε  επιχειρήσεις εστίασης ανεξάρτητα από το αν τηρούνται ή όχι τα μέτρα υγειονομικής προστασίας;
  • Έχουν πρόσβαση οι  βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος σε υπηρεσιακά έγγραφα της ΕΛΑΣ;»

«Την προβοκάτσια πολλοί εζήλεψαν, το παρακράτος ουδείς.», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

To περιστατικό στην ταβέρνα

Ο Π. Πολάκης σε ανάρτησή του περιγράφει το συμβάν:

«Χθες βράδυ πήγα να φάω οικογενειακώς στο γνωστό και εξαιρετικής ποιότητας μαγαζί “Ψαρομεζέδες” στο Μοσχάτο. Εκεί έγινα μάρτυρας του εξής απαράδεκτου και ελεεινού περιστατικού:
Το εστιατόριο έχει 5-6 γκαρσόνια ευγενέστατα, τα οποία τηρούσαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του κορωναιου. Μας έλεγξαν τα πιστοποιητικά όπως μπήκαμε να καθίσουμε ,όλα τα τραπέζια είχαν αντισηπτικά και το προσωπικό φορούσε διαρκώς τη μάσκα του κατά το σερβίρισμα και την κυκλοφορία τους στους δυο χώρους του εστιατορίου.
Κάποια στιγμή ένα από τα γκαρσόνια ,αδελφός μάλιστα του ιδιοκτήτη ,κατέβασε τη μάσκα του ,όχι στο χώρο των πελατών αλλά πίσω από το γκισέ του ταμείου για να φάει κάτι .
Εκείνη τη στιγμή ακριβώς δυο τύποι που ήταν έξω από το μαγαζί μπήκαν μέσα κατευθύνθηκαν προς αυτόν και του είπαν να τους δώσει τα στοιχεία του γιατί «παρεβη τα μέτρα έναντι του κοβιντ» για να του κόψουν πρόστιμο!
Επειδή από εκεί που καθόμουν είδα τη σκηνή, σηκώθηκα αμέσως και πήγα στους δυο αστυνομικούς ,ο ένας μάλιστα ήταν και υποδιοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μοσχάτου και τους είπα πως αυτό που κάνουν είναι ΕΛΕΕΙΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ,πως όλο το προσωπικό του μαγαζιού τηρεί μέχρι κεραίας τα μέτρα και να ρωτήσουν τις 7-8 παρέες που ήταν μέσα για επιβεβαίωση και πως το να του κόψουν πρόστιμο είναι απλά επίδειξη αυταρχισμού και τίποτα δεν προσφέρει στην πανδημία!!!
Ο υποδιοικητής του τμήματος μου είπε πως εμποδίζω τον έλεγχο και τον ρώτησα αφού του επανέλαβα πως είδα τη σκηνή και πως αυτό που κάνουν είναι ΣΤΗΜΕΝΟ, αν έχει εντολή να κόψει πρόστιμα. Η απάντηση του ήταν «ΝΑΙ ΕΧΩ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΟΨΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ» !
Τότε του είπα πως είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ πως έχει και αυτός προσωπική ευθύνη για αυτήν την παράνοια που κάνουν και πως θα ενημερώσω τη διοικηση της ελληνικης αστυνομίας για αυτό που έκαναν και πως αυτό το πρόστιμο των 300 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ.
Αυτοί έκοψαν το πρόστιμο, εγώ πήρα τηλέφωνο τη διοίκηση της Ελληνικής αστυνομίας τους ενημέρωσα τι ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε ,τους είπα πως δεν πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι, γιατί είναι ΑΔΙΚΟ και ΣΤΗΜΕΝΟ και μάλιστα με στυλ αυταρχισμού άλλων εποχών και μου είπαν πως θα το δουν !
Περιμένω μέχρι τώρα να με ενημερώσουν αν έκαναν κάτι και εν τω μεταξύ βλέπω σε κάτι περιθωριακά σάιτ μια εκδοχή αυτών που έγιναν η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και για την οποία εκδοχή αν δεν την κατεβάσουν τώρα θα φάνε μήνυση(φωτο 2) όπως και κάθε άλλος που θα αναπαράγει αυτά τα τρισάθλια ΨΕΜΜΑΤΑ».

Η περιγραφή από δημοσιογράφο που ήταν επίσης στην ίδια ταβέρνα:

Για το περίφημο, πλέον, περιστατικό σε ταβέρνα του Μοσχάτου, όπου αστυνομικός έκοψε άδικα πρόστιμο σε εργαζόμενο επειδή είχε κατεβάσει τη μάσκα του σε ώρα διαλείμματος, προκαλώντας την παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Πολάκη, είναι χαρακτηριστικά όσα περιγράφει και ο δημοσιογράφος Μιχάλης Παπανίδης:

«Ανδρας περίπου 33 χρόνων με πολιτικά εισέρχεται στο εστιατόριο για να κάνει έλεγχο. Εντοπίζει έναν εργαζόμενο που δεν φορούσε μάσκα γιατί εκείνη την ώρα έτρωγε. Όταν ανακοινώνει στον εργαζόμενο ότι θα του επιβάλλει πρόστιμο, αιφνιδιάζεται και του απαντά ότι αυτό «είναι άδικο», διηγείται ο δημοσιογράφος.

«Κατέβασα τη μάσκα στιγμιαία για να δοκιμάσω ένα τυράκι», αναφέρει ο εργαζόμενος. Ο άνθρωπος που απευθύνει την κατηγορία δηλώνει την ιδιότητά του και επιμένει να βεβαιώσει το πρόστιμο. Σύμφωνα με τον κ. Παπανίδη αντιλαμβάνεται ο Παύλος Πολάκης τι συμβαίνει, σηκώνεται από το τραπέζι του και πηγαίνει προς το μέρος τους.

Αντιλαμβανόμενος την αδικία που βρίσκεται σε εξέλιξη τονίζει στον αστυνομικό ότι το πρόστιμο των 300 ευρώ δεν πρέπει κατά την άποψή του να βεβαιωθεί.

Ο αστυνομικός επιμένει και καλεί τον επικεφαλής του κλιμακίου που μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν έξω από το εστιατόριο με πολιτικά πλαισιομένος από δύο ένστολους.

Μιλά με τον πρώην υπουργό σε ήρεμο τόνο και επιμένει ότι το πρόστιμο είναι σωστό και πρέπει να βεβαιωθεί. Ο Πολάκης επιμένει για το αντίθετο. Περιμένουμε την… «έκρηξη» η οποία όμως δεν έγινε.», σημειώνει.
Και συνεχίζει «οι δύο πλευρές μιλάνε σε ήπιο τόνο αλλά διαφωνούν.

Ο κ. Πολάκης ενημερώνει τον υπαστυνόμο επικεφαλής ότι θα απευθυνθεί στην ηγεσία της αστυνομίας, όπου θα καταγγείλει την απαράδεκτη εμμονή του να βεβαιώσει πρόστιμο εκεί που δεν υπάρχει. Τότε ακριβώς γίνεται ο απαράδεκτος διάλογος κατά τον οποίο ο υπαστυνόμος λέει ότι έχει «εντολή να γράψει». Εκθέτει την αστυνομία και δίνει σε όλους μας την εντύπωση ότι τα κλιμάκια ελέγχου βγαίνουν και πρέπει να γυρίσουν με συγκεκριμένο αριθμό παραβάσεων είτε έχουν γίνει, είτε όχι.

«Τι είπε ο άνθρωπος» αναρωτιέται ένας άλλος πελάτης της ταβέρνας, που και αυτός δεν έχει εμπλοκή με το επεισόδιο και απλώς παρακολουθεί τους διαλόγους.

Στο σημείο αυτό ο πρώτος αστυνομικός για να υποστηρίξει τον ανώτερό του αλλά και την επιβολή του προστίμου παραδέχεται δημόσια:

«Μην μου λες εμένα ότι φορούσες την μάσκα. Πέρασα τρεις φορές από έξω και παρακολουθούσα αν φοράτε τις μάσκες και σε είδα». Παραφιλούσε δηλαδή τους ανθρώπους που δουλεύουν για να δει πότε θα κάνουν το λάθος και να… παρέμβει.

Όταν το άκουσα μου θύμισε την τροχαία πριν από 30-40 χρόνια και πλέον που παραφυλούσε πίσω από τις πικροδάφνες για να παραπλανήσει τον πολίτη και να βεβαιώσει υπερβολική ταχύτητα, παράνομη αναστροφή κλπ. Δεν μπορεί όμως σήμερα η αστυνομία να εφαρμόζει πρακτικές… Χωροφυλακής», καταλήγει.

 

Κ. Ζαχαριάδης: Το κόμμα μας πρέπει επί της ουσίας να επανιδρυθεί

«Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο: είναι να φύγει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και όσα επικίνδυνα «σέρνει» πίσω της σε επίπεδο ιδεολογίας, ήθους και πρακτικών» τόνισε σε συνέντευξη του ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Oλόκληρη η συνέντευξη του κ. Ζαχαριάδη στον Γιάννη Σπ. Παργινό και στην εφημερίδα Political

Με αφορμή τη διαχείριση της πανδημίας, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητάει παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών. Αν στηθούν τελικά κάλπες, είστε σίγουροι ότι νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και με ποιο αφήγημα;

Η χώρα έχει ανάγκη από αλλαγή, από νέα αρχή. Είναι πλέον σαφές ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν κρίσεις. Δείτε τι γίνεται με την πανδημία στην Ελλάδα και συγκρίνετε με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δείτε την έλλειψη κατανόησης πραγματικότητας με την ακρίβεια, θυμηθείτε πως αντιμετώπισαν ένα χρόνο πριν την κακοκαιρία Μήδεια και το καλοκαίρι τις πυρκαγιές. Όσο μένουν κάνουν κακό στη χώρα και υπονομεύουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Το βράδυ των εκλογών η χώρα θα αποκτήσει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς περιπέτειες για δεύτερες και τρίτες εκλογές.

Το 2019, χάσατε τις εκλογές, γιατί είχατε χάσει και την μεσαία τάξη. Θεωρείτε ότι, η δυναμική αυτή κοινωνική τάξη επανακάμπτει στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και γιατί;

Ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη πριν από δυόμιση χρόνια ξεγελώντας τη μεσαία τάξη με τρία βασικά συνθήματα: να αυξήσει το εισόδημά της, να φέρει ασφάλεια και καλύτερες δουλειές. Η αρχική μείωση των όποιων φόρων την πρώτης περιόδου έχει υπερφαλαγγιστεί από την εκρηκτική ακρίβεια, αντί για καλύτερες δουλειές, έχει οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σ’ έναν εργασιακό μεσαίωνα με την κατάργηση του 8ωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες. Όλες οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη έχουν συγκεκριμένο πρόσημο. Ο κ.Μητοτάκης είναι ο πρωθυπουργός των πλουσίων και των πολύ ισχυρών. Μόνο αυτοί κερδίζουν, μόνο αυτοί αισιοδοξούν με τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό. Όλοι οι άλλοι χάνουμε!

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Μετά από τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησης χάσαμε εκλογικά 4% της εκλογικής μας απήχησης σε σχέση με το 2015. Μπορούμε και πρέπει να ανακτήσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης και με αυτούς και με πολλούς άλλους που μας παρακολουθούν εδώ και χρόνια αλλά δεν μας ψηφίζουν.

Με δεδομένο την απλή αναλογική, που δεν ευνοεί την πόλωση και την όχι και τόσο μεγάλη επιτυχία του εγχειρήματος ΠΣ, υπάρχει ενδεχόμενο φυγής ψηφοφόρων σας προς το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη;

Αν κάποιος πρέπει να ανησυχεί είναι η κ. Μητσοτάκης. Δεν βλέπουμε τις άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του Κέντρου, της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ως πολιτικούς αντιπάλους ούτε ως ανταγωνιστές. Ο πολιτικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική- Συμμαχία που αποτελεί τον κορμό της προοδευτικής Παράταξης στον τόπο μας εδώ και μια δεκαετία- είναι η Δεξιά και είναι ο κ. Μητσοτάκης. Δεν ανησυχούμε καθόλου, ίσα ίσα. Γνωρίζουμε ότι αν θέλεις να αλλάξεις τα πράγματα σήμερα στη χώρα, ένα μόνο μέτωπο υπάρχει απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε με τον κ. Ανδρουλάκη είμαστε σε όμορους πολιτικούς χώρους και στην Ευρώπη. Πλέον δεν υπάρχει στην Ευρώπη καμία κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών – Χριστιανοδημοκρατών. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν η Γερμανική κυβέρνηση που τερμάτισε τον βίο της με ήττα των Χριστιανοδημοκρατών. Ελπίζουμε και η Ελλάδα σύντομα να βγεί από τη δίνη που μας έχει βάλει η κυβέρνηση. Επιπλέον, δεν υπάρχει πουθενά αυτοδύναμη Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Πουθενά. Όπου υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς, Πρασίνων.

Προοδευτική Διακυβέρνηση, με ποιους…, πως…, και πότε…;;; Προεκλογική συστράτευση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική ή μετεκλογική προγραμματική σύμπραξη;

Και προεκλογική και μετεκλογική… Συμμαχίες όπως μπορούμε και όπου μπορούμε με στόχο να ρηγματώσουμε την πολιτική πλειοψηφία και την ηγεμονία της Δεξιάς. Ιδίως για τα μετεκλογικά… Όλα θα καθοριστούν από την πολιτική και κομματική γεωγραφία που θα αποτυπώσουν οι εκλογές. Πώς μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό; Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές. Να πάρει ο Αλέξης Τσίπρας την πρώτη εντολή. Θα ήθελα και στην Ελλάδα μια κυβέρνηση προοδευτική σαν αυτή της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, των Σκανδιναβικών χωρών τηρουμένων των δικών μας ιδιαιτεροτήτων και αναλογιών.

Υπάρχει η άποψη, πως ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πρέπει να αλλάξει πολιτική μαρκίζα, προβάλλοντας μια νέα κι άφθαρτη ηγετική ομάδα, Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης πολιτικής σημασίας. Μπορούμε και πρέπει vα σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο επίκεντρο της πολιτικής σκηνής. Το κόμμα μας πρέπει επί της ουσίας να επανιδρυθεί, να αγκαλιάσει όλες τις προελεύσεις από την ιστορική Αριστερά και την πολιτική Οικολογία μέχρι τους προοδευτικούς κεντρώους, τους σοσιαλιστές, τους σοσιαλδημοκράτες, τους κοινωνικά και πολιτικά δημιουργικούς πολίτες απ’ όπου κι αν προέρχονται. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε και μας ακολουθεί τα τελευταία δέκα χρόνια σε πολύ πιο δύσκολες στιγμές, να στηριχτούμε πραγματικά σε αυτόν τον κόσμο, αυτός ο κόσμος θα μας κάνει πρώτους ξανά, αυτός ο κόσμος που κάποιοι τον υποτιμούν και θέλουν να τον καταστήσουν αόρατο. Η αναγκαία οργανωτική διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, η προγραμματική του ωρίμανση, ο ποιοτικός του μετασχηματισμός σε ένα κόμμα που θα αγκαλιάζει όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ’ όπου κι αν προέρχονται ως πολιτική καταγωγή είναι στοιχήματα του συνεδρίου μας που μπορούν και πρέπει να κερδηθούν.

Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο: είναι να φύγει η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη και όσα επικίνδυνα «σέρνει» πίσω της σε επίπεδο ιδεολογίας, ήθους και πρακτικών.