Ο στόχος κοινός, οι δρόμοι διαφορετικοί… Τάσος Παππάς

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε στο συνέδριο του κόμματος 5+1 προγραμματικές δεσμεύσεις. Η πρόταση απευθύνεται στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, τα οποία κάλεσε να τοποθετηθούν ώστε να φανεί αν υπάρχει προοπτική συγκρότησης συμμαχικής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης πλειοδότησε και κατέθεσε στο συνέδριο του κόμματος του 7+1 μέτρα. «Η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση, στον πόλεμο, στην εκμετάλλευση» ήταν το κεντρικό σύνθημα της ομιλίας του.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης, επιστρέφοντας στον τίτλο και τις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, όπως δήλωσε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες ρίζες ποιου ΠΑΣΟΚ, θα καταθέσει κι αυτός στο συνέδριο του κόμματός του την Παρασκευή ανάλογες προτάσεις (δεν ξέρω αν θα επιλέξει αριθμητικό συνδυασμό) ή θα προτιμήσει την πεπατημένη, δηλαδή θα περιγράψει τους άξονες της πολιτικής που κατά τη γνώμη του έχει ανάγκη ο τόπος για να βγει από τον κύκλο της οικονομικής και θεσμικής κρίσης.

Και τα τρία κόμματα συμφωνούν σ’ έναν κεντρικό στόχο: Να φύγει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία χαρακτηρίζουν αποτυχημένη και επικίνδυνη. Το λένε καθαρά. Αυτό που δεν λένε ακόμα, προφανώς γιατί δεν μπορούν, είναι ποιο σχήμα θα την αντικαταστήσει και με ποιο πρόγραμμα. Η πρόταση Τσίπρα απευθύνεται κυρίως στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά δεν αποκλείει το ΜέΡΑ25. Δεν αποκλείει ούτε το ΚΚΕ αλλά ξέρει ότι αυτό δεν πρόκειται να ανταποκριθεί. Το ΚΚΕ απορρίπτει όλες τις προσκλήσεις (το κάνει συστηματικά από το 1991 – χρονιά του 13ου συνεδρίου που οδήγησε στη διάσπαση), αφού θεωρεί ότι τα υπόλοιπα κόμματα είναι συστημικά και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν το αφορούν οι συζητήσεις για κυβερνήσεις συνεργασίας σε καπιταλιστικές συνθήκες. Μάλιστα είχε αποδοκιμάσει τη στήριξη που είχε δώσει το Κ.Κ. Πορτογαλίας στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Κόστα και σήμερα εμφανίζεται δικαιωμένο, αφού μειώθηκε η επιρροή του αδελφού κόμματος στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα της Ιβηρικής.

Ο Γ. Βαρουφάκης μιλάει για αντιδεξιό μέτωπο και καλεί ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ να απαντήσουν. Ο Ν. Ανδρουλάκης πιστεύει ότι το κόμμα του δεν έχει κανένα σημείο επαφής με το ΚΚΕ και με το ΜέΡΑ25, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και θέτει ως βασικό όρο για τη συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας τον σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό της. Εμμέσως πλην σαφώς λοιπόν, αποκλείει τη σύμπραξη με τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφήνει ανοικτή την πόρτα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πρόγραμμα του οποίου εύκολα μπορείς να εντοπίσεις θέσεις με σοσιαλδημοκρατικό περιεχόμενο. Δεν έχουν πάντως την ίδια άποψη όλοι στο κόμμα του για το επίμαχο ζήτημα (είναι υπολογίσιμο το μέγεθος της τάσης που νοσταλγεί την περίοδο της συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ.) και γι’ αυτό ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, επιστρατεύοντας ρητορική ίσων αποστάσεων από τους φορείς του δικομματισμού.

Πλησιάζοντας προς τις εκλογές θα πυκνώσουν οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και οι αναφορές του ΜέΡΑ25 στην ανάγκη να δημιουργηθεί αντιδεξιό μέτωπο, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η ηγεσία του εκτιμά ότι δεν συμφέρει το κόμμα να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του πριν από την ετυμηγορία της κάλπης γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν φυγόκεντρες τάσεις. Οπότε διάλογος οργανωμένος και επί της ουσίας ανάμεσα στα κόμματα που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης δεν θα γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαπολύει επιθέσεις φιλίας, το ΜέΡΑ25 θα κάνει ανταρτοπόλεμο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα αμύνεται σθεναρά. Την επόμενη μέρα και αν το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκό, θα αρχίσουν να παζαρεύουν και για τις πολιτικές προτεραιότητες και για τα πρόσωπα.

Ανάγωγα

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα συνεπάγεται «εκπροσώπηση των Τούρκων», είπε προχθές στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Στο παρελθόν άλλο στέλεχος της συντηρητικής παράταξης είχε πει ότι ο «Τσίπρας προστατεύει τις ένοπλες συνιστώσες του κόμματός του». Αύριο ποιος ξέρει τι θα… ανακαλύψουν. Ισως την ευθύνη του Τσίπρα για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Δεν υπήρχε τότε; Ε, και; Ασήμαντη λεπτομέρεια.

Συνεκμετάλλευση: μια δαιμονοποιημένη λέξη… Τάσος Παππάς |