Ο Σταϊκούρας μείωσε το μαξιλάρι ασφαλείας στα 15,7 δισ. ευρώ.Τι συμβαίνει; – Κυβέρνηση: Ψάχνει… την έγκριση των θεσμών για το εγγυοδοτικό ταμείο κατά του κορονοϊού

Μαξιλάρι ασφαλείας

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατ΄ άλλους 37 και άλλους 35 δισ. ευρώ. Κανένας ως τώρα δεν μας είχε αναφέρει μικρότερο ποσό. Και λέμε ως τώρα γιατί την Πέμπτη το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών μας ενημέρωσε ότι το μαξιλάρι ασφαλείας είναι 15,7 δισ. ευρώ και πως υπάρχουν διαθέσιμα άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκίνησε λέγοντας διαθέτουμε και υλοποιούμε σοβαρό και συνεκτικό σχέδιο, απλώνουμε δίχτυ προστασίας για νοικοκυριάκαι επιχειρήσεις στηρίζουμε την κοινωνία και οικονομία, με αίσθημα δικαίου»”.

«Κατανέμουμε με όρους δικαιοσύνης το βάρος της κρίσης που το μεγαλύτερο μέρος έχει αναλάβει το κράτος. Εφαρμόζουμε πολιτικές ώστε να κρατήσουμε την οικονομία όρθια και ζωντανή με το βλέμμα μας στην επόμενη μέρα», είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στα μέτρα στήριξης που έχουν ανακοινωθεί για όσους πλήττονται, φυσικά και νομικά πρόσωπα-κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε επίσης και στην πορεία των εσόδων. «Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια, νοικοκυριά και επιχειρήσεις διότι ικανοποίησαν εν πολλοίς τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Βαθμοί ελευθερίας

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις κρίσιμες αποφάσεις του Eurogroup και της ΕΚΤ. «Κάναμε την κρίση ευκαιρία. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%, δεν ισχύει πλέον από την προηγούμενη Δευτέρα, ενώ επιπλέον η μείωση των εσόδων, εξαιτίας της κρίσης, και η αύξηση των δαπανών για την υγεία, τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, εξαιρούνται από τον υπολογισμό της δημοσιονομικής επίδοσης της χώρας», είπε ο υπουργός και τόνισε ότι μετά την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ, τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, είναι αποδεκτοί, για το νέο Πρόγραμμα, τίτλοι.

«Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε, με αποκλειστική ευθύνη της τότε κυβέρνησης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτές οι αποφάσεις αποτελούν απόδειξη ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως ένα κανονικό κράτος μέλος και όχι ως εξαίρεση. Συνέπεια αυτών ήταν πως διευρύνθηκε, τις τελευταίες ημέρες, το πεδίο οικονομικής δράσης αίροντας περιορισμούς της τελευταίας 10ετίας και προσθέτοντας βαθμούς ελευθερίας για τη στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο υπουργός προϊδέασε μάλιστα την εθνική αντιπροσωπεία ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν και άλλοι βαθμοί ελευθερίας και η Ελλάδα θα διεκδικήσει ακόμη περισσότερους, με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.

Εμμένοντας ότι τα μέτρα κοστολογούνται στο 3,5% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που δηλώνουν ότι τα μέτρα δεν είναι αρκετά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, να κοστολογήσουν τις δικές τους προτάσεις. «Το ποσοστό των μέτρων που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είναι στο 3,5% του ΑΕΠ. Είναι ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι στο 2% του ΑΕΠ», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Το μαξιλάρι ασφαλείας

Για τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει το «μαξιλάρι» ασφαλείας για να χρηματοδοτήσει τις προτάσεις παρεμβάσεων που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το «μαξιλάρι» ασφαλείας είναι 15,7 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα της κεντρικής διοίκησης και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην ΤτΕ και στις εμπορικές τράπεζες, είναι επιπλέον 20 δισ. ευρώ και υπήρχαν και πριν το 2015 και αυτά αυξάνουν ανάλογα με τις εκδόσεις, την εξυπηρέτηση του χρέους κλπ.

«Συμπέρασμα: άλλο”μαξιλάρι” ασφαλείας και άλλο ταμειακά διαθέσιμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και συμπλήρωσε: «Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, με γνώμονα την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών αλλά και με το βλέμμα στην μετά τον κορονοϊό εποχή. Το πότε και σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσει κάθε μέσο, αποτελεί συνάρτηση της διάρκειας, της έντασης του προβλήματος».

Η δυναμική της οικονομίας πριν την κρίση

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ κατέγραψαν μεγαλύτερους βαθμούς αύξησης το δεύτερο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο. Το ίδιο, όπως είπε, συμβαίνει και με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις (σ.σ. τον διαψεύδουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ).

Κατέθεσε επίσης στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης το τέταρτο τρίμηνο του 2019, και ήταν το υψηλότερο, όπως τόνισε, από κάθε άλλο τρίμηνο, μετά το 2007. Αύξηση κατά 14,4% σημείωσαν και οι επενδύσεις το τέταρτο τρίμηνο του 2019. «Η αλήθεια είναι λοιπόν, ότι υπήρχε δυναμική στην οικονομία και πάνω σε αυτή πρέπει να πατήσουμε και να χτίσουμε, όταν ξεπεράσουμε τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Κυβέρνηση: Ψάχνει… την έγκριση των θεσμών για το εγγυοδοτικό ταμείο κατά του κορονοϊού

κυβέρνηση

Σε… συζητήσεις με τους θεσμούς θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα προκειμένου να συστήσει ειδικό εγγυοδοτικό ταμείο για τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να αναταχθούν γρηγορότερα μετά την κρίση του κορονοϊού.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες στη Βουλή αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να υλοποιήσει εγγυοδοτικό ταμείο «για την περίοδο επανεκκίνησης της οικονομίας», με πόρους του ΕΣΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ταμείο αυτό θα εγγυηθεί δάνεια κεφαλαίου κίνησης άνω των 3,5 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ όπως είπε ο υπουργός, το ποσό αυτό θα μπορεί και να αυξηθεί, ανάλογα με τη ζήτηση του προϊόντος.

Ένα περίπλοκο σχέδιο και τι θα κάνει η κυβέρνηση

Το γεγονός ότι θα δοθούν εγγυήσεις του Δημοσίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και θα υπάρξει εμπλοκή των πόρων του ΕΣΠΑ, καθιστά το συγκεκριμένο σχέδιο περίπλοκο. Κυρίως θα απαιτηθούν τεχνικές συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διασφαλιστεί πως η χρήση του ΕΣΠΑ είναι δυνατή, αλλά και συζητήσεις με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να καταστεί σίγουρο πως δεν θα υπάρξουν μελλοντικές επιβαρύνσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος.