Ο ΣΚΑΪ λογοκρίνει τον… Βάρναλη; Έκοψαν τους «κόκκινους» στίχους από τη Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου (video)

Ο ΣΚΑΪ βάζει «πιπέρι στο στόμα» του Κώστα Βάρναλη λόγω… «κόκκινου», μία μόλις μέρα μετά το ρεσιτάλ λάσπης βουλευτών της ΝΔ εναντίον ενός τραγουδιού του Σπύρου Γραμμένου στην ΕΡΤ

«Κοίτα οι άλλοι έχουν κινήσει,
κι έχει η πλάση κοκκινίσει
άλλος ήλιος έχει βγει
σ’ άλλη θάλασσα, άλλη γη».

Αυτοί είναι οι τέσσερις στίχοι της «Μπαλάντας του κυρ-Μέντιου», του μεγάλου Κώστα Βάρναλη, που ο ΣΚΑΪ φρόντισε με μια φτηνή δικαιολογία να εξαφανήσει ώστε να μην ακουστούν από τη συχνότητά του.

Συγκεκριμένα, στο χθεσινό επεισόδιο του talent show «House of Fame» που προβάλλεται από τον ΣΚΑΪ, ένας παίκτης, ο Γιώργος Σπετσιώτης κλήθηκε να ερμηνεύσει τη «Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου», ενός τραγουδιού που έγινε λαϊκό κτήμα μέσα από την ερμηνεία του Νίκου Ξυλούρη, σε ποίηση, βεβαίως του Κώστα Βάρναλη.

Ο Βάρναλης όμως ήταν και λίγο τολμηρός όπως φαίνεται για τα γούστα του ΣΚΑΪ και αποφάσισε να «εξοικονομήσει» τηλεοπτικό χρόνο πετσοκόβοντας τέσσερις (4!) στίχους από το τραγούδι. Τέσσερις πολύ συγκεκριμένους στίχους. Εκείνους που ανατρέπουν τη ματαιότητα που εκφράζουν οι υπόλοιποι στίχοι του τραγουδιού, με την ελπίδα ότι ένας «άλλος ήλιος έχει βγει» σε μια μακρινή χώρα, όπου κάποιοι έχουν κινήσει κι έχει «η πλάση έχει κοκκινήσει».

Ο ίδιος ο διαγωνιζόμενος πάντως, έστω και παροχυμένα, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του αμέσως μετά που ολοκλήρωσε το τραγούδι, τονίζοντας ότι οι τελευταίοι στίχοι που δεν ακούστηκαν «λόγω χρόνου», ήταν εξαιρετικά σημαντικοί.

Γιώργος Σπετσιώτης: Δυστυχώς δεν προλάβαμε να πούμε και… Λόγω τηλεοπτικού χρόνου δεν πρόλαβα να πω την τελευταία στροφή η οποία είναι πολύ σημαντική.

Ελένη Φουρέιρα: Ντάξει είναι συγκεκριμένος ο χρόνος.

Γιώργος Σπετσιώτης: Είναι πολύ σημαντική γιατί το κομμάτι, αν δε λήξει στην ελπίδα… Η τελευταία στροφή είναι η ελπίδα που αφήνει ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος κόσμος. Ήθελα να το πω αυτο.

Βεβαίως, ο κ. Σπετσιώτης δεν τόλμησε να παρακούσει τις εντολές του καναλιού και να απαγγείλει τους κομμένους στίχους, ενώ όλοι οι συντελεστές προτίμησαν να μπουν σε συζητήσεις περί… τονικότητας.

Που να το ήξερε ο Βάρναλης ότι εκτός από τους χουντικούς (τους «««γιορτάζουμε»»» άλλωστε σε λίγες μέρες), θα τον λογόκριναν και τα στελέχη του ΣΚΑΪ.

Από την άλλη, ίσως υπερβάλλουμε και το θέμα να ήταν απλά… χρωματικό. Αν δηλαδή ο στίχος δεν έλεγε ότι «έχει η πλάση κοκκινήσει», αλλά ότι «όλη η Ελλάδα είναι μπλε», τότε ίσως και βρισκόταν ο πολύτιμος έξτρα τηλεοπτικός χρόνος για τους τέσσερις αυτούς στίχους.

Μετά τον Γραμμένο ο Βάρναλης;

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι όλα αυτά συμβαίνουν μία μόνο ημέρα μετά την πρωτοφανή Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ Πλεύρης και Μαρκόπουλος, με την οποία εγκαλούν τους συντελεστές της εκπομπής φλΕΡΤ, της ΕΡΤ, επειδή… τόλμησαν να επιτρέψουν στον τραγουδιστή Σπύρο Γραμμένο να ερμηνεύσει το τραγούδι «Μαμά, μπαμπά είμαι κουκουλοφόρος».

Όπως υποστηρίζουν ανερυθρίαστα οι δύο βουλευτές, το συγκεκριμένο τραγούδι «εξυμνούσε και εξωράϊζε την δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων παρόμοιων με αυτές που οδήγησαν στον εμπρησμό και την δολοφονική επίθεση στη Μαρφίν, στέλνοντας λάθος μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση»

Χθες ο Γραμμένος, σήμερα ο Βάρναλης. Αύριο ποιος;