Ο ΣΕΒ αποθεώνει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και… ζητάει και τα ρέστα – Καπραβέλος: «4.000 ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής. Μερικοί από αυτούς έχουν πεθάνει» (vid)

Στη Βουλή η εκπρόσωπός του ΣΕΒ στήριξε το νομοσχέδιο και ζήτησε επιπλέον εργοδοτικά δικαιώματα. Δήλωσε ότι οι βιομήχανοι στην Ελλάδα δίνουν πολύ υψηλούς μισθούς.

Ναι στο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα ζητήματα της εργασίας και ακόμη περισσότερα προνόμια στην εργοδοσία. Αυτή ήταν η στάση που τήρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών σήμερα στην Βουλή κατά την διάρκεια της ακρόασης φορέων για το νομοθέτημα. Ακολούθησε τη συνήθη και αναμενόμενη τακτική, αφού στήριξε ασυζητητί το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη ενώ ταυτόχρονα απαίτησε ακόμη πιο σκληρές διατάξεις.

Ο ΣΕΒ εκπροσωπήθηκε από την Κατερίνα Δασκαλάκη, Senior Advisor του τομέα Απασχόλησης του Συνδέσμου. Η εκπρόσωπος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «το Εργασιακό νομοσχέδιο περιέχει θετικά στοιχεία. Κυρώνειτις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας «190» και «187» και ενσωματώνει στο Εθνικό μας Δίκαιο την Οδηγία 1158/2019». Αυτή η τελευταία αφορά την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Επισήμανε ότι «πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουν μέσα από την ευθυγράμμιση της εθνικής εργασιακής πραγματικότητας με τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα και σε ορισμένες περιπτώσεις μέσω της υπερβάσής τους, να προωθήσουν την ισότητα και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας». Επίσης δήλωσε πως «το νομοσχέδιο προτείνει διατάξεις εκσυγχρονισμού του Ατομικού και Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, όπως η εκλογίκευση του ετήσιου ορίου των νόμιμων υπερωριών σε όλες τις επιχειρήσεις, η απαλλαγή του εργαζομένου ως προς την υποχρέωση παροχής εργασίας μετά την Προμήνυση καταγγελίας, η ενίσχυση της νομιμοποιητικής βάσης για απεργιακές κινητοποιήσεις και αντίστοιχα η προστασία του δικαιώματος στην εργασία από τις ίδιες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τις προκηρύσσουν». Εν ολίγοις συνεχάρη τη κυβέρνηση για τις απεργιοκτόνες διατάξεις που προωθεί σε σειρά άρθρων του νομοθετήματος.

Η Κατερίνα Δασκαλάκη όμως εντόπισε και προβληματικές ρυθμίσεις. Σε αυτές, δήλωσε «ανήκουν οι διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η οποία δεν λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις πραγματικές λειτουργικές ανάγκες των επιχειρήσεων και τα σύγχρονα οργανωτικά μοντέλα, αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εργαζομένων». Ποιο ήταν το πρόβλημα – σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΣΕΒ; Ότι «οι επιχειρήσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα να προτείνουν στους εργαζομένους τους διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους, κατά τρόπο που και οι δύο πλευρές να μπορούν να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα μιας τέτοιας ρύθμισης, την εφαρμογή της τηλεργασίας, η οποία απέχει από τις ευρωπαϊκές πρακτικές». Δηλαδή δεν τους αρκεί η διαδικασία της εφαρμογής του 10ωρου μέσω των εργοδοτικών πιέσεων για την εκβίαση της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων, οι βιομήχανοι ζητούν ευθέως και χωρίς πολλα-πολλά να κανονίζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις τα ακριβή ωράρια εργασίας και χωρίς να δίνουν λογαριασμό.

Μάλιστα η εκπρόσωπος του ΣΕΒ σημείωσε ότι οι βιομηχανίες στην Ελλάδα πληρώνουν πολύ καλά τους εργαζόμενους υποστηρίζοντας ότι «στον ΣΕΒ εκπροσωπούμε επιχειρήσεις οι οποίες αμείβουν το προσωπικό τους πολύ πάνω από το μέσο μισθό». Επίσης η Κατερίνα Δασκαλάκη ζήτησε ευελιξία στα ζητήματα της τηλε-εργασίας. Είπε ότι «πρέπει να δίνεται η δυνατότητα και στον εργοδότη να εφαρμόζει σύστηματηλεργασίας, η οποία δικαιολογείται από αντικειμενικά τεκμηριωμένες επιχειρησιακές και οργανωτικές αλλαγές και ανάγκες και να μην περιορίζεται, προφανώς, μόνο σε λόγους υγείας, που έτσι και αλλιώς, εφαρμόζονται εξ ορισμού και εκ του νόμου, σε αυτές τις περιπτώσεις».

Αντίστοιχη θέση είχαν και οι υπόλοιπες εργοδοτικές οργανώσεις . Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ζήτησε να μην ελέγχονται οι επιχειρήσεις για την εφαρμογή των ωραρίων. Όπως είπε «θεωρούμε αυτονόητο ότι θα πρέπει με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου να καταργηθεί η υποχρέωση καταχώρησης αλλαγών στο ωράριο εργασίας, από τη στιγμή που online βλέπει ο επιθεωρητής την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο εργαζόμενος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας των αλλαγών». Θετική κριτική και από τον σύνδεσμο επιχειρήσεων πληροφορικής με την εκπρόσωπό του Παναγιώτα Παπαρίδα να δηλώνει πως «ο ΣΕΠΕ, όπως είναι γνωστό τάσσεται σταθερά τόσο υπέρ του εκσυγχρονισμού της εργατικής νομοθεσίας όσο και υπέρ της προς το σκοπό αυτό ευρύτερης δυνατής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας, ως εκ τούτου είμαστε καταρχήν θετικοί στην ιδέα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τις εργασιακές σχέσεις με την αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας».

 

Γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για το ΕΣΥ οι σοκαριστικές δηλώσεις του Νίκου Καπραβέλου: «4.000 ασθενείς είναι στη λίστα αναμονής – Μερικοί από αυτούς έχουν πεθάνει» (vid)

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που έδωσε στο ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, που έρχονται κι ως αποτέλεσμα της κυβέρνησης να μετατρέψει νοσοκομεία αποκλειστικά για την πανδημία και μόνo.Ουσιαστικά γκρεμίζουν  και τις διθυραμβικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών σχετικά με το πόσο στηρίχθηκε το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.  Ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι τέσσερις χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για προγραμματισμένα χειρουργεία που «πάγωσαν», με πολλούς μάλιστα από αυτούς να έχουν χάσει τη μάχη για τη ζωή.

Ο Ν. Καπραβέλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι βρισκόμαστε μεν σε μια ουσιαστική φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας με πολλή μεγάλη μείωση των εισαγωγών, των διασωληνωμένων και των θανάτων από κορωνοϊό, ωστόσο δεν έχουμε ξεφύγει. «Το τρίτο κύμα ήταν χειρότερο από το δεύτερο. Εμείς ακόμα στο νοσοκομείο δεν μπορούμε να συνέλθουμε από το τρίτο κύμα γιατί έχουμε 4.000 ασθενείς που περιμένουν σε λίστα αναμονής για άλλα χειρουργεία. Μερικοί από αυτούς έχουν πεθάνει» υπογράμμισε.

«Σε κάποιους η πάθηση έχει γίνει ανεγχείρητη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα. Κάποιοι βρήκαν το δρόμο στον ιδιωτικό τομέα και χειρουργήθηκαν. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα, δηλαδή ναι μεν έχουμε μία αποσυμφόρηση από την πανδημία αλλά όμως τα προβλήματα βλέπετε είναι πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι υπολογίζετε όλοι σας» τόνισε.

Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» εξέφρασε τέλος την αγωνία του ότι το τέταρτο κύμα που θα ‘ρθει τέλος φθινοπώρου ή τον χειμώνα, μπορεί να είναι χειρότερο από το τρίτο. «Εάν δεν κατανοήσουμε το ελπιδοφόρο μήνυμα του τρίτου κύματος, ναι το τέταρτο κύμα θα είναι χειρότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα ήταν ότι «κανένας εμβολιασμένος δεν νοσηλεύτηκε στις ΜΕΘ και δεν έχασε τη ζωή του».