Ο Σαϊντού από τη Γουινέα και η ΝΔ — Συντάξεις, Επιδόματα: Τι πληρώνεται έως την 1η Απριλίου

Η εικόνα του Σαϊντού Καμαρά στην παρέλαση προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα συγκίνησης και αλληλεγγύης. Είναι δυνατόν να απελαθεί ένα ασυνόδευτο προσφυγόπουλο απλώς και μόνο επειδή ενηλικιώθηκε και επειδή κρίνεται από την αρμόδια επιτροπή ότι δεν κινδυνεύει η ζωή του αν επιστρέψει στην πατρίδα του; Είναι δυνατόν να μην έχει καμία σημασία η ευτυχία του στη χώρα μας όπου βρήκε αγάπη και προοπτική;

Τυπικά και με συσταλτική ερμηνεία του νομικού πλαισίου ο 18χρονος από τη Γουινέα δεν πληροί τα κριτήρια για να αναγνωριστεί ως πολιτικός πρόσφυγας. Τον έδιωξε από την πατρίδα του η φτώχεια και η κακοποίηση και επομένως δεν μπορεί να επικαλεστεί πόλεμο ή πολιτική δίωξη.

Ο Σαϊντού από τη Γουινέα και η ΝΔ

Ουσιαστικά ο Σαϊντού Καμαρά είναι Έλληνας. Γιατί θέλει να είναι Έλληνας, γιατί αισθάνεται Έλληνας, γιατί εδώ ονειρεύεται και χτίζει το μέλλον του. Αν ήταν διεθνούς φήμης αθλητής, δεν θα αγωνιούσε τώρα. Η πολιτεία θα ήταν γενναιόδωρη μαζί του γιατί θα έπαιρνε από αυτόν περισσότερα από όσα θα του έδινε.

Τώρα μπορεί να επενδύσει μόνο στη συμπαράσταση των συμμαθητών, των καθηγητών, των φίλων και των γειτόνων του, στη στήριξη όλων όσοι στέκονται δίπλα του χωρίς να τον γνωρίζουν προσωπικά, γιατί συμμερίζονται την οδύνη του και γιατί πιστεύουν ότι “χωράει” εδώ.

Μας έχει κάνει ήδη ένα δώρο: Φέρνει την ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με ένα σοβαρό ηθικό δίλημμα το οποίο πολλοί αποφεύγουν, κλείνοντας, για παράδειγμα, τα μάτια στις επαναπροωθήσεις που γίνονται στο Αιγαίο.

Για την κυβέρνηση, που ακολουθεί ακραία κυνική πολιτική στο μεταναστευτικό, είναι μια από τις ελάχιστες φορές που πραγματικά θα δυσκολευτεί να κάνει μια ακόμη επίδειξη αυταρχισμού. Γιατί ο Σαϊντού Καμαρά κατάφερε να συσπειρώσει πολύ κόσμο γύρω του και δεν θα απελαθεί μέσα στη σιωπή.

Από την άλλη, έχουν να αντιμετωπίσουν τον Κ. Μπογδάνο που τους προειδοποιεί επιχειρώντας να εκφράσει το πνεύμα της βαθιάς δεξιάς:

«Φυλετιστές και νεοναζιστές με βρίζουν διότι λέω ότι κάθε Έλληνας πολίτης, Ορθόδοξος, άνω του 1,87 γίνεται εύζωνος -ανεξαρτήτως χρώματος. Το λέω διότι αυτό λέει ο νόμος. Ο νόμος τώρα λέει ότι ο Σεϊντού Καμαρά πρέπει να απελαθεί. Ο νόμος είναι πάνω από λαϊκισμούς και αισθήματα».

Ο τελειόφοιτος μαθητής δεν τα ξέρει όλα αυτά ούτε μπορεί να υποψιαστεί πώς “δουλεύουν” στο Μέγαρο Μαξίμου. Περιμένει την απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον του αλλά όχι μόνο αυτό – θα δείξει πολύ περισσότερα.

Συντάξεις – Επιδόματα: Τι πληρώνεται έως την 1η ΑπριλίουΚατάστημα του ΟΑΕΔ

Ο “χάρτης” των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ, τον OΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, έως την ερχόμενη Παρασκευή. Θα δοθούν 2,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 5,3 εκατ. δικαιούχους.

Την πληρωμή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Απριλίου, των προκαταβολών συντάξεων για τον ίδιο μήνα, καθώς και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Μάρτιο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 28 Μαρτίου-1 Απριλίου. Συνολικά θα καταβληθούν περί τα 2,4 δισ. ευρώ σε σχεδόν 5,3 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 • Τη Δευτέρα 28 Μαρτίου θα καταβληθεί ποσό 555,1 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Απριλίου σε 979.402 συνταξιούχους που προέρχονται από τους τ. ΟΑΕΕ, τ. ΟΓΑ, τ. ΕΤΑΑ, τ. ΝΑΤ, τ. ΕΤΑΤ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.
 • Την Τρίτη 29 Μαρτίου θα καταβληθεί ποσό 740,9 εκατ. ευρώ σε 1.470.104 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Απριλίου των μισθωτών, (δηλαδή των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον ΟΤΕ) και το Δημόσιο, ο ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
 • Την Τετάρτη 30 Μαρτίου θα καταβληθεί ποσό 741,7 εκατ. ευρώ σε 1.472.212 δικαιούχους για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Απριλίου των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, τις τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο, ο ΑΜΚΑ των οποίων λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.
 • Την Τετάρτη 30 Μαρτίου θα καταβληθούν 10,5 εκατ. ευρώ σε 27.500 δικαιούχους για τις προκαταβολές συντάξεων Απριλίου, στη βάση του ν. 4778/2021.
 • Κατά την εβδομάδα 28 Μαρτίου-1 Απριλίου, θα καταβληθούν 17 εκατ. ευρώ σε 630 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
 • Θα καταβληθούν επίσης 530.000 ευρώ σε 570 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.
 • Τέλος, 208.551 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.600 ασφαλισμένους για πληρωμή ληξιπρόθεσμων παροχών υγείας.

2. Από τον ΟΑΕΔ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 • 14 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
 • 22 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
 • 6,5 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 10.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

3. Από τον ΟΠΕΚΑ, την Πέμπτη 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

 • 119,4 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 580.673 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών.
 • 70 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 168.000 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).
 • 45,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 219.941 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
 • 33,8 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 278.796 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.
 • 12,1 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 12.114 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.
 • 11,6 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 34.943 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
 • 1,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 11.209 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», (λόγω COVID-19).
 • 169.734 ευρώ θα καταβληθούν σε 2.574 δικαιούχους για συνεισφορά Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).
 • 223.602 ευρώ θα καταβληθούν σε 780 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.
 • 219.012 ευρώ θα καταβληθούν σε 6.194 δικαιούχους για επίδομα ομογενών-προσφύγων.
 • 135.228 ευρώ θα καταβληθούν σε 170 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*