
Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάτνσεθ, είναι από σήμερα επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης που θα ασκεί τα καθήκοντά της μέχρι η χώρα να βγει από το πολιτικό αδιέξοδο.
Μετά τη νίκη του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (PP), χωρίς όμως την απόλυτη πλειοψηφία, πιο πιθανή θεωρείται μια «κυβέρνηση των ηττημένων» με «ρυθμιστές» τους Καταλανούς εθνικιστές.
Οι Σοσιαλιστές (PSOE) κατάφεραν να περιορίσουν τις βαριές απώλειες, που προέβλεπαν για το κόμμα του οι περισσότερες δημοσκοπήσεις, χάρη και στην αυξημένη συμμετοχή (ξεπέρασε το 70%) και μαζί με τον νεόκοπο αριστερό του σύμμαχο, τον συνασπισμό Sumar (όπου έχει ενταχθεί το μέχρι πρότινος συγκυβερνών Unidas Podemos) έχουν 153,
Το PP του συντηρητικού Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό συγκέντρωσε 136 κοινοβουλευτικές έδρες σε σύνολο 350, αλλά παραμένει πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 βουλευτών, ακόμη και με την υποστήριξη των 33 βουλευτών των ακροδεξιών του Vox, του μοναδικού πιθανού συμμάχου του.
Ο Φεϊχό άρχισε χθες να συζητά με διάφορους σχηματισμούς με στόχο να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας αλλά οι προσπάθειές του μοιάζει να είναι καταδικασμένες σε αποτυχία όσο το Vox προβάλλει σαν σκιάχτρο για τα υπόλοιπα κόμματα. Οι Βάσκοι εθνικιστές του PNV διεμήνυσαν ήδη χθες βράδυ στον συντηρητικό ηγέτη πως δεν επιθυμούν να συζητήσουν μαζί του.
Στο μεταξύ μεγάλο στοίχημα για την αριστερά θα είναι να διασφαλίσει την αποχή του κόμματος του Καταλανού αυτονομιστή Κάρλες Πουτζντεμόν, Junts per Catalunya (JxCat) που εναντιώθηκε συστηματικά στην αριστερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Το Sumar ανακοίνωσε χθες ότι επιφόρτισε ένα από τα στελέχη του στην Καταλωνία να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Junts. Έτσι ο Σάντσεθ θα μπορούσε να συγκεντρώσει 172 βουλευτές.
Όλοι περιμένουν και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων των Ισπανών του εξωτερικού, που θα αρχίσει την Παρασκευή και μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση του Νετανιάχου με τους ακροδεξιούς συμμάχους της πέρασε χθες με 64 ψήφους υπέρ -καμία κατά επειδή η αντιπολίτευση μποϊκόταρε την ψηφοφορία- το σκανδαλώδες νομοσχέδιο από τη Βουλή, που περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανώτατου Δικαστηρίου και ουσιαστικά καταργεί τη διάκριση των εξουσιών στη χώρα, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις εδώ και επτά μήνες.
Ο κοινωνικός αναβρασμός εκφράστηκε ακόμα και στον στρατό, καθώς έφεδροι αρνήθηκαν να υπηρετήσουν. Στον αντίποδα η αστυνομία συγκρούστηκε τη νύχτα με τους διαδηλωτές, που βγήκαν ξανά μαζικά στους δρόμους της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ. Οι αρχές χρησιμοποίησαν ακόμα και κάνουλα νερού για να διαλύσουν πλήθη πολιτών.
Οι γιατροί της χώρας απεργούν σήμερα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ η συνομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων Histadrut του Ισραήλ έχει προειδοποιήσει με γενική απεργία.
Ένας διαδηλωτής δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται για «δικτατορία», προσθέτοντας ότι ο παππούς του πολέμιος των Ναζί στον πόλεμο.
Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται στους δρόμους κάθε εβδομάδα από την αρχή του έτους ενάντια στην επίμαχη μεταρρύθμιση, την οποία χαρακτηρίζουν απειλή την δημοκρατία στη χώρα.
Η έγκριση του νομοθετήματος στη Βουλή αποτελεί νίκη για τον Νετανιάχου αλλά η «μάχη» εναντίον του δεν έχει τελειώσει ακόμα.
Ομάδα παρακολούθησης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, σχεδιάζουν να υποβάλουν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ακύρωση του νέου νόμου.