Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καρφώνει ΝΔ: «Συγκεκριμένο το πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες» – Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Προστατέψτε τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Μετά το τμήμα προστασίας μαρτύρων της αστυνομίας που παρουσίασε ξεκάθαρα τον τρόπο κατάθεσης προστατευόμενων μαρτύρων, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αλέξανδρος Λίνος Σισιλιάνος, με παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής, επισήμανε το διεθνές θεσμικό πλαίσιο που προβλέπεται για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καρφώνει ΝΔ: «Συγκεκριμένο το πλαίσιο για τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Με την τοποθέτησή του κατέδειξε τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της ΝΔ, που επιδιώκει να αποκαλύψει τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, με εμφανή στόχο την τρομοκράτησή τους αλλά και την αποστολή «μηνύματος» σε κάθε μάρτυρα που επιθυμεί να καταγγείλει σκάνδαλο διαφθοράς.

Ειδικότερα, ο Έλληνας Πρόεδρος του ΕΔΑΔ μιλώντας νωρίτερα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής σε συνεδρίαση για την ενημέρωση γύρω από τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ερωτηθείς με αφορμή τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis, απάντησε πως είναι σαφής η νομολογία του Δικαστήριου υπέρ της προστασίας της ανωνυμίας των μαρτύρων.

«Ως προς τους προστατευόμενους μάρτυρες. Πράγματι, εδώ το Δικαστήριο έχει μια πολύ-πολύ σαφή νομολογία, η οποία είχε ξεκινήσει με την υπόθεση (….) κατά του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011 και έχει εξειδικευθεί με μια μεταγενέστερη του 2014, (…) κατά της Γερμανίας. Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τους οποίους μπορεί να προστατευθούν οι μάρτυρες και να μην καταθέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα και τα λοιπά, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις του Δικαστηρίου, από το τμήμα Ευρείας Συνθέσεως. Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Η έκφραση, η οποία χρησιμοποιεί το δικαστήριο είναι να υπάρχουν οι λεγόμενες «counterbalance in factors», δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες που από τη μια μεριά να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή εκτός δικαστηρίου ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη  την πλάτη και ούτω καθ’ εξής, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικοί παράγοντες για τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Προστατέψτε τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: «Προστατέψτε τους προστατευόμενους μάρτυρες»

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,  οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Έλενα Κουντουρά και Στέλιος Κούλογλου, καταγγέλλουν «την κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που είναι οι σύγχρονοι ήρωες της εποχής μας».

Η δήλωσή τους:

«Ο εκφοβισμός των προστατευόμενων μαρτύρων από την πλειοψηφία των μελών της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Ελληνικής Βουλής έχει έναν και μοναδικό στόχο: Να φιμώσει κάθε πολίτη ο οποίος υπακούει στο συνειδησιακό του καθήκον να καταγγείλει την πολιτική διαφθορά και να αποκαλύψει την αλήθεια. Ενάντια στις Οδηγίες της ΕΕ, με πιο πρόσφατη την Οδηγία 2019/1937, αλλά και στην προστασία που παρέχουν οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, τα κόμματα που απαρτίζουν την πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρά την έντονη αντίδραση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην Επιτροπή, όχι μόνο επιχείρησαν την αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο προστατευόμενων μαρτύρων του σκανδάλου της Novartis, αλλά επέδειξαν και υπερβάλλοντα «εισαγγελικό και αστυνομικό» ζήλο, εκδίδοντας ένταλμα βίαιης προσαγωγής σε βάρος ενός εκ των μαρτύρων με τον κωδικό «Μάξιμος Σαράφης» ο οποίος δεν εμφανίστηκε σήμερα (Τρίτη 18/2/2020) ενώπιον της Επιτροπής, επικαλούμενος ότι κινδυνεύει η ζωή του, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δημόσια.

Ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος από την εισαγγελία διαφθοράς με την προστασία του, με το ένταλμα ανά χείρας, τον αναζήτησε στο σπίτι του για να τον προσαγάγει βιαίως στην Επιτροπή. Και η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, η οποία έχει κληθεί για αύριο (Τετάρτη) 19/2 με επιστολή της, την οποία κοινοποιεί και στον Επίτροπο Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας της ΕΕ DidierReynders (ΝτιντιέΡέιντερς) δηλώνει ότι δεν θα εμφανισθεί στην Επιτροπή, αφού τονίζει πως: «είναι βέβαιο ότι έτσι θα αποκαλυφθεί και θα διαρρεύσει η ταυτότητά της και επομένως θα κινδυνεύσει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα».

Ενώ σε όλο τον κόσμο, το σκάνδαλο της Novartis χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρο τον πλανήτη, στη χώρα μας οι μάρτυρες που έχουν βοηθήσει στην αποκάλυψη του σκανδάλου στην Ελλάδα διώκονται, καθώς και οι εισαγγελείς οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει τις αντίστοιχες έρευνες. Το μήνυμα είναι σαφές: Όποιος αποκαλύπτει την αλήθεια διώκεται ενάντια στο Ελληνικό Κράτος Δικαίου, την Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη, την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και ενάντια σε κάθε ηθική που επιβάλει ιστορικά την αποκάλυψη της αλήθειας.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλουμε την κατάφωρη παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου που επιβάλλει την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, που είναι οι σύγχρονοι ήρωες της εποχής μας. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μετά από τέτοια συμπεριφορά εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο, κανένας πολίτης στο μέλλον δεν πρόκειται να αποκαλύψει οποιοδήποτε στοιχείο για πιθανά σκάνδαλα, εφ’ όσον η πρακτική δείχνει ότι στην ουσία δεν είναι προστατευόμενος σύμφωνα και με την ελληνική νομοθεσία. Έστω και την ύστατη αυτή ώρα, καλούμε όλες τις αρμόδιες εθνικές και Ευρωπαϊκές Aρχές να παρέμβουν για την προστασία όλων εκείνων που βάλλονται, μόνο και μόνο διότι υπάκουσαν στην συνείδησή τους και έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*