«Ο πρωθυπουργός δεν μυρίζει τις εκλογές, τις προκηρύσσει» — Ν. Φίλης: Τώρα διαλύουν τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ

«Παράγοντα πολιτικής αστάθειας και πρωθυπουργό με ημερομηνία λήξης», χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ● «Η αισχροκέρδεια είναι made in Greece», απάντησε στο κυβερνητικό αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας

Με τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας παρομοίασε την τρέχουσα περίοδο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής με τίτλο: «Ελληνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες σε ένα απρόβλεπτο μέλλον» και ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών για να αποφευχθεί η «διαρκής πολιτική αβεβαιότητα», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «πολιτική αλλαγή» και ένα «νέο σχέδιο» για την αποκατάσταση της «πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέκρινε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσει την οικονομική «πραγματικότητα» που βιώνει ο μέσος πολίτης στη χώρα και προειδοποίησε για μία «νέα κρίση χρέους» που «απειλεί ξανά την ελληνική οικονομία», όχι του δημόσιου, αλλά του ιδιωτικού.

«Η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν την επίδραση ενός big bang στην παγκόσμια κοινότητα και τη διεθνή οικονομία», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο, που περιλαμβάνει «κρατικοποιήσεις στην ενέργεια, παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και συγκράτησης των τιμών». «Η Ελλάδα όμως δεν βρίσκεται σε αυτή τη λογική. Στην Ελλάδα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω τη ΔΕΗ», είπε και στηλίτευσε τη «δογματική» λογική της να αφήνει την αγορά χωρίς καμία ρύθμιση.

«Μας απαντάνε: μα η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Ναι, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Η αισχροκέρδεια είναι made in Greece. Και αποτελεί γέννημα θρέμμα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της επιλογές με τις οποίες κατάφερε να «βαθύνει την κρίση», να γίνει η χώρα «πρωταθλήτρια στην ακρίβεια», αλλά και «να διογκώσει ακόμα περισσότερο δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως οι ανισότητες».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «η μισή Ελλάδα χρωστάει και η περιβόητη μεσαία τάξη, που δήθεν θα έβλεπε μια καλύτερη μέρα, είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό», κάνοντας λόγο για τεράστιες οφειλές «σε τράπεζες, σε funds, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ».

Παράλληλα, επέκρινε τα «ρεκόρ 20ετίας» σε κέρδη των εισηγμένων εταιριών αλλά και των τραπεζών, «που ενώ έχουν σφαλίσει την κάνουλα της ρευστότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, φέτος εμφανίζουν κέρδη μεσοσταθμικά ένα δισ. η κάθε μία». Διερωτήθηκε, στη συνέχεια, «αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να τους παρακολουθεί και να χειροκροτεί», για να απαντήσει πως η ίδια «αισχροκέρδεια» συμβαίνει και στα δημόσια έσοδα από το κράτος.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο, μάλιστα, για «γιγαντιαία και άδικη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου», από τους «πολλούς» στους «ισχυρούς», «μέσα από την υψηλή έμμεση φορολογία και την αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του ρεύματος».

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια χώρα άδικη για τους πολλούς, αλλά και χωρίς βιώσιμη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας πως η χώρα είναι «πολύ πιο ευάλωτη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς στις εξωγενείς διαταραχές προστίθενται τα αποτελέσματα των κυβερνητικών επιλογών που μεγεθύνουν αντί να αμβλύνουν τις χρόνιες παθογένειες της οικονομίας».

«Εδώ λοιπόν είναι που η δημοκρατία έρχεται να σώσει και την οικονομία», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Σταθερότητα και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, σταθερότητα και ασέλγεια στους θεσμούς, σταθερότητα και υποτίμηση της δημοκρατίας δε μπορεί να υπάρξει».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας έστρεψε τα βέλη του και πάλι στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον «παράγοντα πολιτικής αστάθειας» και στηλίτευσε την «άρνησή» του «να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις θεσμικά» στις ερωτήσεις που του έχει καταθέσει, αντί να «περιφέρεται σε προστατευμένες κομματικές εκδηλώσεις και να λέει ότι “μυρίζει εκλογές”».

«Ο πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει. Αν υπάρχει ανάγκη να πάμε σε εκλογές, πρέπει να πάμε σε εκλογές», είπε, εκφράζοντας την άποψη πως αυτό θα «ήταν η καλύτερη δυνατή εξέλιξη και για την οικονομία, και για τη Δημοκρατία και για τον τόπο». «Να ορίσει την ημερομηνία της εκλογικής αναμέτρησης. Και να μην αφήνει τον τόπο σε μια διαρκή πολιτική αβεβαιότητα με τη δική του παρουσία στο ρόλο του πρωθυπουργού με ημερομηνία λήξης», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Η πολιτική αλλαγή σήμερα είναι μια αναγκαιότητα και για να επανέλθουμε στη θεσμική ομαλότητα, για να αποκατασταθεί η δημοκρατική λειτουργία και το κράτος δικαίου, μετά από όσα έχουν συμβεί. Αλλά και για να αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα που αποτελεί προϋπόθεση της οικονομικής σταθερότητας».

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε την ανάγκη για «ένα νέο σχέδιο», ένα «άλλο σχέδιο», προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του σήμερα και να οργανώσουμε τις δυνατότητες του αύριο». Αναλύοντας τους στόχους της «προοδευτικής και αποτελεσματικής πολιτικής κατά της ακρίβειας» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είπε πως πρέπει να υπάρξει:

  1. Παρεμβολή στην λειτουργία των αγορών, αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και διευκολύνοντας τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εξαφανιστεί η αισχροκέρδεια και ο υπερβάλλων εγχώριος πληθωρισμός,
  2. Επαναφορά του δημόσιου χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας (πχ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που μπορούν να δράσουν εξισορροπητικά στην λειτουργία της αγοράς και να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προώθησης δημόσιων πολιτικών με στόχο την στήριξη του συνόλου της οικονομίας.
  3. Προώθηση αναδιανεμητικών μηχανισμών φορολογώντας τα υπερκέρδη ώστε να στηρίζει με δημοσιονομικά μέτρα τα νοικοκυριά και τους πλέον αδύναμους.

Σε ό,τι δε αφορά το ιδιωτικό χρέος, το οποίο χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας», το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη διευκόλυνση των οφειλετών περιλαμβάνει τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με κούρεμα οφειλής και στηρίζεται επίσης σε τρεις πυλώνες: «Έναν για τις επιχειρήσεις, έναν για τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά και έναν για τις οφειλές προς το ευρύτερο Δημόσιο».

«Τα άμεσα μέτρα και η ανακούφιση από τις συνέπειες της σημερινής κρίσης, πιστεύω ότι αποτελούν εκτός από έκτακτη ανάγκη, και την υγιή βάση ενός συνολικού πλαισίου μετασχηματισμού του παραγωγικού μοντέλου σε προοδευτική κατεύθυνση σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, που είναι εξίσου αναγκαία για την προοπτική της οικονομίας μας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, συνοψίζοντας πως «η χώρα πάνω απ’ όλα σήμερα έχει ανάγκη από ασφάλεια και δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού».

«Τα όσα δυσώδη βγαίνουν στο φως τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνουν ότι μάλλον ζούμε τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας», δήλωσε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «στην αρχή έμοιαζε απλά δογματική αλλά εν τέλει φάνηκε επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια τη δημοκρατία». «Επιστράτευσε άθλια μέσα γιατί ήταν ίσως ο μόνος τρόπος να επιβάλει μια άδικη και εν τέλει άθλια πολιτική. Αυτή η σκοτεινή εποχή, σύντομα θα τελειώσει», είπε και έκανε λόγο για «καθήκον» να «βάλουμε σε τάξη το ίδιο μας το σπίτι». «Να αποκαταστήσουμε την κοινωνική συνοχή, να απελευθερώσουμε τη δυναμική της οικονομίας μας, να χτίσουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου με απαράβατους κανόνες και αρχές», κατέληξε.

Το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου

«Είναι εξοργιστικό να μιλάει για τη φορολογία, ο άνθρωπος που, ως πρωθυπουργός, έπνιξε στους φόρους τη μεσαία τάξη και την παραγωγική Ελλάδα και βύθισε την χώρα στο σκοτάδι της αδιαφάνειας και της διεθνούς ανυποληψίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής.

Επισήμανε ότι χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να παραδεχτεί ο κ. Τσίπρας ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη, προσθέτοντας ότι σε κάποιον ύστερο χρόνο θα ήταν καλό να αναγνωρίσει και το ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα από τα τρία μεγαλύτερα στην Ευρώπη προγράμματα στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, ώστε οι επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων να αγγίζουν λιγότερο τους πολίτες. «Επίσης, στο μέλλον ίσως κάποια στιγμή παραδεχτεί την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου τομέα, στον οποίο συντελείται μια χωρίς προηγούμενο αναβάθμιση» είπε.

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού σημείωσε ότι παρά τις δηλώσεις του, ο κ. Τσίπρας, όλοι γνωρίζουν ότι δεν βιάζεται, τόνισε «όπως έχει πει ο πρωθυπουργός θα γίνουν στον ορισμένο χρόνο τους γιατί αυτό επιβάλλει η θεσμικότητά μας και το πατριωτικό μας χρέος, σε μια δύσκολη διεθνή συγκυρία».

 

Ν. Φίλης: Τώρα διαλύουν τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ

«Την Πέμπτη πρέπει να είναι πυκνές οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κατά του νόμου. Να «μιλήσουν» οι πλατείες, αλλά να μιλήσουν και οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ τόσα χρόνια, μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία», τονίζει ο Ν. Φίλης

«Το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση προγραμματίζει να ψηφίσει την Πέμπτη με διαδικασίες εξπρές παρέχει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να χειρουργούν, να εξετάζουν ασθενείς κλπ. σε ιδιωτικά κέντρα και κλινικές. Ή να ανοίγουν ιδιωτικό ιατρείο. Επανερχόταν κατά καιρούς αυτό ως αίτημα ορισμένων γιατρών, κυρίως πανεπιστημιακών μεγαλογιατρών. Γιατί δεν το «πήραν» ποτέ; Γιατί θα ερχόταν κόντρα στον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, που προέβλεπε πλήρη και αποκλειστική εργασία των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, και μάλιστα με ποινή παύσης για όποιον γιατρό εξέπιπτε στην «αναξιοπρεπή ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά» να προσφέρει υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Και γενικότερα, προέβλεπε ο νόμος τον απόλυτο διαχωρισμό δημόσιας και ιδιωτικής υγείας.», σημειώνει ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».

Με ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης, αλλά και ορισμένων γιατρών για τον νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση, το οποίο έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και από τους ίδιους τους γιατρούς, ο Φίλης συνεχίζει «και το «παίρνουν» τώρα αυτό που ζητούσαν, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Νομίζω οι πολίτες το καταλαβαίνουν χωρίς να το πούμε: θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο και σε κάποιες περιπτώσεις (προφανώς δεν λέω σε όλες) θα ακούνε «δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει δυνατότητα, περάστε στο ιδιωτικό ιατρείο ή την κλινική». Μην μου απαντήσει κανείς «είναι θέμα συνείδησης»… Από τη στιγμή που θα το επιτρέπει ο νόμος, θα γίνεται. Αυτή θα είναι η νέα πραγματικότητα και η νέα ηθική».

«Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή της ΝΔ που θα πλήξει ολόκληρη την κοινωνία αλλά περισσότερο τις πιο αδύναμες οικονομικά τάξεις. Θα το νιώσουν οι πάντες στο μεδούλι. Έρχεται αβεβαιότητα, ανασφάλεια, οικονομική αφαίμαξη. Θα είναι ακόμα μεγαλύτερη η μετατόπιση της ιδιωτικής δαπάνης (τα χρήματα που πληρώνει η οικογένεια…) από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Που αναλογικά, είναι ήδη (η δαπάνη του σπιτιού για ιδιωτική υγεία) η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που το ΕΣΥ, μετά την πανδημία, είναι ήδη υποστελεχωμένο. Σε άλλες χώρες όμως η συγκυρία αξιοποιήθηκε για την ενίσχυσή του», διαμηνύει ο ίδιος.

Ο Νίκος Φίλης, στη συνέχεια καλεί στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι ενώσεις των γιατρών και που θα συμμετέχουν σωματεία, φορείς και οργανώσεις, αναφέροντας πως «την Πέμπτη πρέπει να είναι πυκνές οι διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κατά του νόμου. Να «μιλήσουν» οι πλατείες, αλλά να μιλήσουν και οι άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει το ΕΣΥ τόσα χρόνια, μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία. Όποια και αν είναι η πολιτική τους τοποθέτηση. Είναι καθήκον τους να το κάνουν, όχι μόνο για τις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και στη μνήμη των ανθρώπων που έστησαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς και πολλοί άλλοι».

«Όσο για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ρύθμισης με την επόμενη δημοκρατική κυβέρνηση, είναι αυτονόητη και απόλυτη. Αλλά δεν αρκείΟ ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται επίσης για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, με αντιμετώπιση και της τραγικής σε πολλές περιπτώσεις μισθολογικής αντιμετώπισης των γιατρών και νοσηλευτών», λέει στο τέλος.