Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Ζητά επιτάχυνση των εμβολιασμών – Οι ΗΠΑ σταματούν τις πωλήσεις «πυρομαχικών ακριβείας» σε Σαουδική Αραβία – DW: Παγκόσμια συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων. Ποιες χώρες πιέζουν, ποιες κωλυσιεργούν. Αντιδρούν οι φαρμακευτικές

Η Ευρώπη πρέπει να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, με τη στήριξη όλων των φαρμακευτικών εταιρειών, τόνισε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, ο Χανς Κλούγκε, σε συνέντευξή του στο AFP, ενώ παραδέχθηκε ότι «ανησυχεί» για τις επιπτώσεις των παραλλαγμένων στελεχών στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Κλούγκε, την ώρα που η εμβολιαστική εκστρατεία στην ΕΕ αντιμετωπίζει προβλήματα ήδη από το ξεκίνημά της λόγω της έλλειψης εμβολίων και των εντάσεων μεταξύ των Βρυξελλών και ορισμένων φαρμακευτικών εταιρειών.

«Οι συνήθως ανταγωνιστικές φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αυξήσουν δραστικά τις παραγωγικές δυνατότητές τους, αυτό έχουμε ανάγκη», υπογράμμισε ο Χανς Κλούγκε.

Στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου φτάνει μόλις το 2,5%. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις αρκετών εταιρειών ότι θα αυξήσουν τις παραδόσεις εμβολίων αναπτερώνει τις ελπίδες για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών έναντι των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού: «αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα. Ανησυχώ», παραδέχθηκε ο κ. Κλούγκε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να προετοιμαστούμε για την εμφάνιση και άλλων παραλλαγμένων στελεχών, κυρίως μέσω της ενίσχυσης της αλληλούχισης του γονιδιώματος του κορονοϊού».

«Πρόκειται για μια σκληρή υπενθύμιση ότι ο ιός έχει ακόμη το πάνω χέρι έναντι του ανθρώπου, αλλά δεν είναι ένας νέος ιός, πρόκειται για μια εξέλιξη του ιού που προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ανθρώπους-ξενιστές», υπενθύμισε.

«Το τούνελ είναι λίγο πιο μεγάλο»

Από τις 53 χώρες που ανήκουν στην περιφέρεια της Ευρώπης όπως ορίζεται από ΠΟΥ (κάποιες εκ των οποίων βρίσκονται στην Κεντρική Ασία), οι 37 έχουν καταγράψει κρούσματα που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Βρετανία και 17 του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Μολονότι η κατάσταση μοιάζει αυτή τη στιγμή πιο δύσκολη σε σχέση με την εποχή που άρχισαν να διανέμονται τα πρώτα εμβόλια, ο αξιωματούχος του ΠΟΥ κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν αισιόδοξοι.

“Θα είμαι ειλικρινής: πιστεύω ότι το τούνελ θα είναι λίγο πιο μεγάλο απ΄ ό,τι θεωρούσαμε τον Δεκέμβριο, όμως αυτή θα είναι μια χρονιά πιο εύκολα διαχειρίσιμη σε σχέση με την προηγούμενη”, υπογράμμισε.

“‘Η’ λύση, ή ‘η’ στρατηγική δεν υπάρχουν. Πρέπει να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε και βρισκόμαστε στη διαδικασία να βελτιωνόμαστε”, επεσήμανε.

Ο Χανς Κλούγκε επανέλαβε την έκκλησή του για αλληλεγγύη προς τις χώρες που δεν μπορούν να αποκτήσουν εμβόλια, προτείνοντας οι πλούσιες χώρες να επιταχύνουν τη διάθεση δόσεων σε φτωχές χώρες αφού πετύχουν ένα συγκεκριμένο στόχο στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.

“Ίσως αν οι χώρες της ΕΕ φτάσουν να εμβολιάσουν το 20% του πληθυσμού τους – 20% σημαίνει τους ηλικιωμένου, το υγειονομικό προσωπικό, τα άτομα με συννοσηρότητες – τότε ίσως να είναι η ώρα να μοιραστούν τα εμβόλια”, πρότεινε.

Το όριο των 100 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid-19 παγκοσμίως ξεπεράστηκε την Τρίτη, με το 65% των δόσεων αυτών να έχει χορηγηθεί στα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα, κατά τα κριτήρια της Παγκόσμιας Τράπεζας.

“Γνωρίζουμε ότι στη ΕΕ, στον Καναδά, στη Βρετανία, τις ΗΠΑ οι παραγγελίες ξεπέρασαν κατά τέσσερις με εννέα φορές τις απαραίτητες δόσεις. Άρα δεν είναι ανάγκη να φτάσουν το 70% (σ.σ. εμβολιασμένων επί του συνόλου του πληθυσμού) για να μοιραστούν (τα εμβόλια) με τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ασία ή την Αφρική”.

Αν και ο ΠΟΥ διάκειται θετικά έναντι της δημιουργίας πιστοποιητικών εμβολιασμού προκειμένου να παρακολουθείται η πορεία των εκστρατειών, ο Κλούγκε επέκρινε την προοπτική δημιουργίας εμβολιαστικού διαβατηρίου που θα αποτελεί προϋπόθεση ώστε να μπορεί κανείς να ταξιδέψει.

«Είναι ξεκάθαρα κάτι που δεν προσυπογράφουμε, διότι θα αυξήσει τις ανισότητες και εγείρει πολλά ερωτήματα», δήλωσε.

 

Οι ΗΠΑ σταματούν τις πωλήσεις «πυρομαχικών ακριβείας» στη Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος σήμερα στη στήριξη που προσέφερε η Ουάσινγκτον στον διεθνή συνασπισμό που πολεμά τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ταυτόχρονα πάγωσε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, αναιρώντας την πολιτική που ακολουθούσε ο Ρεπουμπλικανός προκάτοχός του.

«Θα εντείνουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες για να βάλουμε τέλος στον πόλεμο στην Υεμένη» ο οποίος έχει προκαλέσει «μια ανθρωπιστική και στρατηγική καταστροφή», είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην οποία παρουσίασε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει», επέμεινε, επιβεβαιώνοντας ότι διόρισε ειδικό απεσταλμένο για την Υεμένη τον έμπειρο διπλωμάτη Τίμοθι Λέντερκινγκ. «Και για να υπογραμμίσουμε την αποφασιστικότητά μας, βάζουμε τέλος σε κάθε αμερικανική στήριξη προς τις επιθετικές επιχειρήσεις στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων», πρόσθεσε.

Πιο συγκεκριμένα, η Ουάσινγκτον θα ακυρώσει την αμφιλεγόμενη πώληση στη Σαουδική Αραβία «πυρομαχικών ακριβείας», την οποία είχε αποφασίσει ο Τραμπ στο τέλος της θητείας του. Ο τέως πρόεδρος στήριζε στα πάντα το Ριάντ, τον «στυλοβάτη», μαζί με το Ισραήλ, της πολιτικής του εναντίον του Ιράν.

Η αμφισβήτηση αυτής της στήριξης άνευ όρων στη Σαουδική Αραβία σημαίνει κατά συνέπεια ότι αναδιατάσσονται οι ισορροπίες και αναδιαμορφώνεται η στρατηγική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Σε μια πρώτη αντίδραση, η Σαουδική Αραβία καλωσόρισε τη «δέσμευση» του Μπάιντεν να συνεργαστεί με το βασίλειο για να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο SPA. Το Ριάντ ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Λευκό Οίκο και με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ στην Υεμένη, καθώς επίσης με τον ΟΗΕ και με όλες τις πλευρές στη γειτονική χώρα ώστε να επιτευχθεί μια συνολική, πολιτική λύση, αναφέρεται στην ανακοίνωση την οποία επικαλείται το πρακτορείο.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που στηρίζονται από το Ιράν, χαιρέτισαν την εμπλοκή των ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι αυτή θα είναι η αρχή μιας απόφασης που στοχεύει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Υεμένη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορέιο ένας πολιτικός εκπρόσωπός τους, ο Χαμίντ Άσεμ.

Η απόφαση αυτή θα μπορούσε επίσης να ερμηνευτεί ως χειρονομία καλής θέλησης από το Ιράν, το οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια περίπλοκη διαπραγμάτευση για να περισώσει τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Τραμπ. «Οι ΗΠΑ είναι άραγε έτοιμες να μειώσουν τα όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που πωλούν στην περιοχή μας; Είναι έτοιμες να βάλουν τέλος στη σφαγή των παιδιών στην Υεμένη;» διερωτήθηκε στις αρχές της εβδομάδας ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας στο CNN.

Μολονότι η επιστροφή στη συμφωνία του 2015 θεωρείται ως «κρίσιμη προτεραιότητα» από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δεν έκανε καμία αναφορά για το θέμα στην ομιλία του.

Ο 46ος πρόεδρος επιβεβαίωσε όμως ότι θα «σταματήσει» τη μερική αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία ώστε «να επανεξεταστεί συνολικά» το θέμα των δυνάμεων που σταθμεύουν στο εξωτερικό από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

 

DW: Παγκόσμια συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων- Ποιες χώρες πιέζουν, ποιες κωλυσιεργούν- Αντιδρούν οι φαρμακευτικέςΑποτέλεσμα εικόνας για φωτο              εμβολια

Aντιπαράθεση στα πλαίσια του ΠΟΥ με αφορμή την πρόταση να καταργηθούν οι πατέντες για το εμβόλιο κατά της πανδημίας, ώστε να το παρασκευάζουν όλοι με χαμηλό κόστος. Οι πλούσιες χώρες δεν δέχονται κουβέντα.

Οι σημερινές ποσότητες εμβολίου δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της πανδημίας. Για χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική η λύση είναι απλή: Ας καταργηθούν, έστω και προσωρινά, οι ακριβές ευρεσιτεχνίες (πατέντες) με την οποία οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν κατοχυρώσει την τεχνογνωσία τους για το εμβόλιο, παράγοντας συγκεκριμένες ποσότητες σε υψηλό κόστος. Αν γίνει αυτό, υποστηρίζουν οι ενδιαφερόμενες χώρες, θα μπορούν να παρασκευάζουν το εμβόλιο όλοι όσοι διαθέτουν την τεχνική δυνατότητα, σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Είναι πράγματι τόσο απλο; Η πρόταση θα συζητηθεί την Πέμπτη στα πλαίσια του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στη Γενεύη. Με βάση πάντως παλαιότερη συμφωνία για τον σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμπορικά προϊόντα (TRIPS) τα 164 κράτη-μέλη του ΠΟΕ δεσμεύονται να σεβαστούν κάθε ευρεσιτεχνία, που προστατεύει ένα προϊόν από απομιμήσεις. Η βασική αρχή είναι ότι μόνο εκείνος που διαθέτει την απαραίτητη πατέντα μπορεί να παράγει ένα συγκεκριμένο προϊόν.

«Αυτογκόλ» της Δύσης;

Αυτό σημαίνει ότι ο κάτοχος της πατέντας συναποφασίζει για την ποσότητα της παραγωγής και για το κέρδος. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, υποστηρίζει ο εκπρόσωπος της Ινδίας στον ΠΟΕ, οι πλούσιες χώρες της Δύσης έβαλαν «αυτογκόλ» με την επιμονή τους στην τήρηση της ευρεσιτεχνίας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα πάντα με την επιχειρηματολογία της Ινδίας, «η αναστολή της πατέντας θα προκαλούσε αύξηση στην παγκόσμια παραγωγή με αποτέλεσμα να μπορούν όλοι να προμηθεύονται επαρκή ποσότητα εμβολίων σε λογικές τιμές».

Οι πλούσιες χώρες τάσσονται στο πλευρό της φαρμακοβιομηχανίας. «Ο σεβασμός της συμφωνίας TRIPS αποτελεί προϋπόθεση για να δραστηριοποιείται μία εταιρία όπως η BionTech στην έρευνα για το εμβόλιο», επισημαίνει δυτικός διπλωμάτης στη Γενεύη. «Η αναστολή της ευρεσιτεχνίας θα έστελνε εντελώς λάθος μήνυμα σε όλους», υποστηρίζει. Εντελώς διαφορετική άποψη εκφράζει η Κέιτ Έλντερ, συνεργάτις των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» με ειδίκευση στους εμβολιασμούς. «Πρόκειται για απόλυτη υποκρισία των κυβερνήσεων εκείνων που συσσωρεύουν αποθέματα εμβολίων», υποστηρίζει. «Πρώτα σαρώνουν την αγορά και μετά θέλουν να εμποδίσουν τις φτωχότερες χώρες να παράγουν κι εκείνες το εμβόλιο. Πρόκειται για μία αντίληψη αποικιοκρατική και αποτρόπαια».

Το «κόκκινο πανί» της φαρμακοβιομηχανίας

Για τη φαρμακευτική βιομηχανία η κατάργηση της ευρεσιτεχνίας αποτελεί «κόκκινο πανί» και αυτό όχι μόνο στα εμβόλια. «Ακόμα και αν ανακαλούσαμε την πατέντα, δεν θα έφτανε ούτε μία επιπλέον δόση στους ενδιαφερόμενους», προειδοποιεί ο Τόμας Κούενο, γενικός διευθυντής του συνδέσμου IMFPA και υπενθυμίζει ότι μόνο η κατασκευή ενός εργοστασίου διαρκεί τρία έως πέντε χρόνια. Ο Ελληνοαμερικανός επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ξεκαθαρίζει ότι χωρίς ευρεσιτεχνίες η φαρμακευτική βιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει: «Μας δίνουν χρήματα για να βρίσκουμε λύσεις και για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε και έσοδα», επισημαίνει. Ωστόσο, υποστηρίζει ο Μπουρλά, η φαρμακοβιομηχανία δεν επιδιώκει πάντα το μέγιστο δυνατό κέρδος, γι αυτό και οι τιμές των φαρμάκων στις πιο φτωχές χώρες είναι αισθητά χαμηλότερη. Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της εταιρείας, το εμβόλιο των BionTech/Pfizer θα αποφέρει στα ταμεία της περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2021.

Για την Κέιτ Έλντερ από τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα» υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι, για να αναπτύξει το εμβόλιο, η φαρμακοβιομηχανία έχει λάβει σημαντική χρηματοδότηση από πολλές κυβερνήσεις με χρήματα των φορολογουμένων, τα οποία «δεν προσφέρονται χωρίς αντάλλαγμα». Στην Ινδία και τη Νότια Κορέα οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα» κινούνται νομικά κατά της Pfizer, που έχει μπλοκάρει την κυκλοφορία ενός φτηνού φαρμάκου κατά της πνευμονίας στις χώρες αυτές. Μπορούν να κερδίσουν την υπόθεση;

«Mission Impossible» υποστηρίζει δυτικός διπλωμάτης στη Γενεύη. Πάντως ο Γερμανός υποδιευθυντής του ΠΟΕ Καρλ Μπράουνερ θεωρεί ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι ήδη σήμερα η ινδική φαρμακοβιομηχανίας Serum συνεργάζεται με την AstraZeneca για την παρασκευή του δικού της εμβολίου. «Με ή χωρίς τη συμφωνία TRIPS είναι ευτυχές γεγονός ότι έχουμε ήδη ένα παράδειγμα συνεργασίας για την Παρασκευή του εμβολίου ανάμεσα σε πάροχο τεχνογνωσίας από μία πλούσια βιομηχανική χώρα και παραγωγό ευρείας κλίμακας από μία αναπτυσσόμενη χώρα», επισημαίνει ο Γερμανός ειδικός.