Ο πιο μεγάλος κίνδυνος από το εμβόλιο της Pfizer –  Υπάρχουν παραφυάδες της Ακροδεξιάς στον κρατικό μηχανισμό – Σταϊκούρας: Νέα πρόωρη αποπληρωμή του δανείο του ΔΝΤ

Εμβόλιο

Λοιμωξιολόγος δεν είμαι. Ομως συνδυάζοντας τις δηλώσεις λοιμωξιολόγων βλέπουμε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο από το εμβόλιο της Pfizer.

Από το συνδυασμό των σκέψεων και των δηλώσεων δύο σημαντικών Ελλήνων λοιμωξιολόγων προκύπτει ένας τεράστιος κίνδυνος από το εμβόλιο της Pfizer. Οχι δεν αναφερόμαστε σε παρενέργειες, ούτε άλλες βλαβερές επιδράσεις του εμβολίου και δηλώνουμε ευθαρσώς και χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι το εμβόλιο θα το κάνουμε.

Αναφερόμαστε στον τεράστιο κίνδυνο να μην πετύχουμε ποτέ το “τείχος ανοσίας”. Ολοι οι λομωξιολόγοι υποστηρίζουν ότι για να υπάρξει αυτό το “τείχος ανοσίας’  απαιτείται να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού.

Εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα. Ο Νίκος Σύψας με δηλώσεις του υποστήριξε ότι το ποσοστό αυτό των εμβολιασμένων (το 70%) θα επιτευχθεί στο τέλος του 2021. Η Αθηνά Λινού, αλλά και άλλοι Ελληνες και ξένοι ειδικοί εκτιμούν ότι η ανοσία που θα προσφέρει το εμβόλιο της Pfizer θα διαρκεί ως 6 μήνες (έχουν μιλήσει ακόμα και για 4 ή 5 μήνες).

Ο Σύψας “καρφώνει” την κυβέρνηση για το φιάσκο με το εμβόλιο

Τι μας λέει ο συνδυασμός αυτών των δηλώσεων; Σημαίνει πως ποτέ δεν θα αποκτήσουμε το “τείχος ανοσίας”. Κι΄ αυτό γιατί όσοι εμβολιαστούν τον Ιανουάριο θα έχουν ανοσία ως το τέλος Ιουλίου, εκείνοι που θα εμβολιαστούν το Φεβρουάριο ως το τέλος Αυγούστου και ούτω καθεξής.

Αν, όμως ο εμβολιασμός του 70% επιτευχθεί περί τα τέλη του 2021, όπως εκτιμά ο Νίκος Σύψας, γίνεται αντιληπτό ότι ποτέ δεν θα επιτευχθεί αυτό το ποσοστό ανοσίας στο σύνολο του πληθυσμού, αφού εκείνοι που θα εμβολιαστούν Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο δεν θα έχουν ανοσία τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Λινού για εμβόλιο: Ελπίζουμε η ανοσία να κρατάει τουλάχιστον έξι μήνες

Αν την εξέλιξη αυτή την εξετάσουμε υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων και του σχεδιασμού των εκλογών για το Σεπτέμβριο, γίνεται αντιληπτό ότι το Μαξίμου δεν θα καταφέρει ποτέ να δημιουργήσει εκείνο το κλίμα αισιοδοξίας που επιθυμεί μέσω του εμβολίου για να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο ήδη αναφερθήκαμε και υποστηρίξαμε ότι δεν πρόκειται να γίνουν εκλογές το 2021, εκτός κι΄ αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κάνει πολιτικό χαρακίρι.

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 2-10-2017

 

Σταϊκούρας: Νέα πρόωρη αποπληρωμή του δανείο του ΔΝΤ

Εικόνα αρχείου από τα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον

Την αποληρωμή ενός ακόμη μέρους του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την πρόωρη αποπληρωμή ενός ακόμη μέρους, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, του δανείου που έχει λάβει η Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η συγκεκριμένη αποπληρωμή θα αφορά δάνεια που λήγουν το 2021 και το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Πρόκειται για τη δεύτερη πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ μέσα σε ένα χρόνο με αποτέλεσμα, μαζί με αυτήν, να αποπληρωθούν 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, δηλαδή περίπου το 80% αυτού.

Αναλυτικότερα η δήλωση του υπουργού Οικονομικών για τη νέα πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η ακόλουθη:

«Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους για το 2021, έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για μία νέα πρόωρη αποπληρωμή, το αμέσως προσεχές διάστημα, ποσού ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, από τα υφιστάμενα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση και εφαρμόζοντας πλήρως τους όρους και τις συμβατικές υποχρεώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των πιστωτών του, διατηρώντας σταθερό το πλαίσιο της περιόδου εποπτείας και ενεργή τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων μερών.

Η εν λόγω αποπληρωμή θα αφορά το μέρος των δανείων με λήξεις εντός των ετών 2021 και 2022. Είναι η δεύτερη που λαμβάνει χώρα από την παρούσα κυβέρνηση, μέσα σε ένα χρόνο, αποπληρώνοντας έτσι 6,3 δισ. ευρώ από τα συνολικά περίπου 8 δισ. ευρώ του δανεισμού από το ΔΝΤ μέχρι το καλοκαίρι του 2019, ήτοι περίπου το 80% αυτού.

Με τη νέα αυτή προεξόφληση επιτυγχάνεται περαιτέρω και άμεσα η βέλτιστη αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου, η μείωση του επιτοκιακού και συναλλαγματικού κινδύνου, η μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης για τα επόμενα δύο έτη, ενώ βελτιώνονται οι βασικοί δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, όπως ο δείκτης ετήσιων μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών ως ποσοστό του ΑΕΠ, καθώς και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ.

Εξαιτίας αυτών των παραγόντων αναμένεται και η νέα αυτή πρόωρη αποπληρωμή να εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με την πολύτιμη συμβολή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), παρά τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία, κάνοντας κάθε φορά, με ακρίβεια και σταθερότητα, βήματα που σταδιακά οδηγούν στην κανονικότητα, συνεχίζει με συνέπεια την υλοποίηση μίας ισόρροπης οικονομικής πολιτικής, η οποία αφενός παρέχει εγκαίρως την απαραίτητη βοήθεια σε όλους όσοι έχουν πληγεί, επιδεικνύοντας κοινωνική αλληλεγγύη, και αφετέρου οδηγεί σε συνεχή αναβάθμιση του κύρους της χώρας».