Ο Παππάς πιάστηκε. Η ακροδεξιά τρομοκρατία;

Χρυσή Αυγή: Συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς στην περιοχή του Ζωγράφου - MAG24

Τελικώς ο Παππάς δεν ήταν «εκεί», στο Άγιο Όρος ή τη Σερβία, αλλά εδώ, στην καρδιά της Αθήνας. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν κρυβόταν στο ίδιο σπίτι στου Ζωγράφου, όπου συνελήφθη, και τους 9 μήνες που καταζητείτο. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι, όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, τον περιέθαλπε μια Ουκρανή. Aπό ένα έθνος δηλαδή που οι ναζί ιδεολογικοί του πρόγονοι θεωρούσαν κατώτερη φυλή(υπάνθρωπους τους αποκαλούσαν) και είχαν μακελέψει με πρωτοφανή βαρβαρότητα.

Ο Παππάς πιάστηκε. Η ακροδεξιά τρομοκρατία;

Μοιάζει επίσης βέβαιο ότι ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής δεν κατάφερε να βρει τα απαραίτητα κυκλώματα για να εγκατασταθεί στο εξωτερικό, όπως ήταν κατά τα φαινόμενα η αρχική του πρόθεση. Το γεγονός ότι ο κλοιός έσφιγγε γύρω του, έγινε φανερό όταν στις αρχές Μαΐου επεδίωξε, ένα είδος συμφωνίας για την παράδοσή του, μέσω του δικηγόρου του, που δήλωνε:

«Ο πελάτης μου έχει δημιουργήσει έναν ασφαλή τρόπο επικοινωνίας με ανθρώπους του στην Ελλάδα. Προ μερικών εβδομάδων προώθησα μέσω αυτών των διαύλων αίτημα, που μου διατυπώθηκε από κρατικό παράγοντα, να εμφανιστεί στις Αρχές και αυτό να ληφθεί υπόψη στη μετέπειτα μεταχείρισή του».

Διαβάστε επίσης: Ποιος «κρατικός παράγοντας» διαπραγματεύεται με τον Παππά, κ. Χρυσοχοϊδη;

Εκτός και αν ο δικηγόρος είναι φαντασιόπληκτος, ένας «κρατικός παράγοντας» πράγματι διατύπωσε το αίτημα, αλλά η φυγή του Παππά είχε εκθέσει ανεπανόρθωτα την Ελληνική Αστυνομία για να μπει σε διαπραγματεύσεις με έναν άνθρωπο της γλίστρησε μέσα από τα χέρια. Την ώρα μάλιστα που ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των Αστυνομικών ορκιζόταν δημοσίως ότι δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση στο δισεκατομμύριο να αποδράσει.

Το γεγονός ότι ο Παππάς τελικώς συνελήφθη είναι το καλό νέο. Μετά τη φυλάκιση και του Λαγού, που ετοιμαζόταν να το σκάσει από τις Βρυξέλλες στη Νορβηγία, κλείνει έτσι ένας ολόκληρος κύκλος αίματος και φασιστικής βίας, που κλιμακώθηκε με την οικονομική χρεοκοπία και κορυφώθηκε με τη στυγνή δολοφονία του Παύλου Φύσσα το 2013. Τα ζώα μουγκρίζουν ακόμα, αλλά μέσα από τα κελιά.

Τα κακά νέα ότι δεν έχουμε τελειώσει με την ακροδεξιά απειλή. Στα μάτια των πιο φανατικών, η πανωλεθρία της « Χρυσής Αυγής»  δείχνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νόμιμης, κοινοβουλευτικής δράσης: η λύση που απομένει δεν είναι παρά η τρομοκρατία. «Υπάρχει μία τυραννία στην Ελλάδα και αν δεν ξεσηκωθούμε και αν, δυστυχώς, δεν χυθεί και αίμα, δεν θα διεκδικήσουμε την ελευθερία μας», δήλωνε ο Λαγός από τις Βρυξέλλες, πριν παραδοθεί από τις βελγικές αρχές στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες νεοναζί ακολουθούν πιστά και μιμούνται τους Γερμανούς ομοϊδεάτες τους. Και οι τελευταίοι κάθε άλλο παρά έχουν καταθέσει τα όπλα, παρά την καταδίκη της NSU, της νεοναζιστικής τρομοκρατικής ομάδας που είχε δολοφονήσει 8 Τούρκους και έναν Έλληνα μετανάστη, με μοναδικό κριτήριο ότι ήταν μελαψοί.

Μόλις την Τρίτη, το εξαιρετικό αμερικανικό πρόγραμμα Frontline πρόβαλλε ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει την άνοδο του γερμανικού ακροδεξιού εξτρεμισμού και του αριθμού των επιθέσεων εναντίον προσφύγων, μεταναστών και Εβραίων, τα σχέδιά τους για τρομοκρατικές ενέργειες καθώς και τη διείσδυσή τους στις δυνάμεις Ασφαλείας και τον Στρατό.

Στην Ελλάδα, τον Ιανουάριο του 2018,  συνελήφθησαν τέσσερα μέλη ακροδεξιάς ομάδας για τη βομβιστική επίθεση με εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό στο αναρχικό στέκι «Φαβέλα» στον Πειραιά. Οι τέσσερις ακροδεξιοί, κατά την Αστυνομία, συνδέονται με ακροδεξιά ομάδα που αυτοαποκαλείται «Απέλλα». Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο φερόμενος ως «αρχηγός» των τεσσάρων, ένας 35χρονος, είναι πολύ γνωστός στον χώρο των ακροδεξιών, ενώ γνωστά μέλη είναι και τρεις νεαροί, σήμερα λίγο πάνω από τα 20.

Δύο μήνες μετά, τον Μάρτιο του 2018 στην Ελλάδα προσήχθησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έξι άτομα, ηλικίας από 28 μέχρι 35 ετών, ύποπτα για συμμετοχή σε ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση καθώς και συμμετοχή σε εκρήξεις, εμπρησμούς και κατοχή εκρηκτικών. Είχαν συγκροτήσει την ομάδα κρούσης «Combat 18 Hellas» και έχουν αναλάβει την ευθύνη για τουλάχιστον 30 εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και μεταναστών. Μεταξύ των επιθέσεών τους συγκαταλέγεται και η βεβήλωση του μνημείου του Παύλου Φύσσα.

Όπως και στη Γερμανία, η  δράση τους διευκολύνεται από τις επαφές τους μέσα στην Αστυνομία, όπου υπάρχουν πολλοί ακροδεξιοί θύλακες. Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει φανερό αν ο κ. Χρυσοχοϊδης θα προσπαθήσει να «πουλήσει » τη σύλληψη του Παππά ως μια επιτυχία της αστυνομίας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα μεγάλο φιάσκο : ο Παππάς έπρεπε να είναι στη φυλακή εδώ και 9 μήνες και να μην μιλούσαμε σήμερα για αυτό. (Αλλά για το άλλο φιάσκο, με τον Πικάσο που έπεσε και τώρα περνάει σε δεύτερη μοίρα).

Τον Οκτώβριο, ο ιδεολογικός καθοδηγητής των νεοναζί, μπόρεσε να ξεφύγει προφανώς με την ανοχή αστυνομικών οργάνων, για την οποία ούτε ο υπουργός ούτε η κυβέρνηση δεν έχουν δώσει την παραμικρή εξήγηση. Και αυτό το είδος συγκάλυψης ή απροθυμίας για διερεύνηση στην καλύτερη περίπτωση,  κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπιση των μελλοντικών ακροδεξιών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στέλιος Κούλογλου

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*