Ο παγκόσμιος “πόλεμος” έχει ήδη κηρυχθεί, και είναι οικονομικός — Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία συνεδριάζει σήμερα το Γιούρογκρουπ — Πώς να πουλήσετε το ακίνητό σας με επιτυχία σε 5 βήματα

Δεν είναι ο “πόλεμος της Ουκρανίας”: είναι ο “πόλεμος της απο-παγκοσμιοποίησης”. Ή, μάλλον, της αναδιάταξης της παγκοσμιοποίησης, με εμπλεκόμενους πολύ περισσότερους από αυτούς που ανταλλάσσουν πυρά στη Μαριούπολη ή το Ντονιέτσκ.

Το τείχος των κυρώσεων που μετά την εισβολή στην Ουκρανία ύψωσε η Δύση απέναντι στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν (και δευτερευόντως τη συνεργό της Λευκορωσία), αλλά και οι κινήσεις εθελοντικής απόσυρσης μεγάλων επιχειρήσεων από τη ρωσική αγορά, εξαπλώνει ένα “ωστικό κύμα” που αναμένεται να σαρώσει έναν πλανήτη που ακόμη δεν έχει συνέλθει από την μεγάλη ύφεση της πανδημίας και ήδη δοκιμαζόταν από τις πληθωριστικές πιέσεις μιας δύσκολης ανάκαμψης.

Μια τεράστια δοκιμασία αντοχής αναμένει όχι μόνο αυτούς που υφίστανται τις κυρώσεις, αλλά και αυτούς που τις υιοθετούν, ενώ καθοριστικό αναδεικνύεται το ερώτημα πώς θα τοποθετηθούν όσοι μέχρι στιγμής αποτελούν τους αμέτοχους “τρίτους” της αντιπαράθεσης. Οι επιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν: Θα οδηγήσει η διατάραξη της σποράς στην Ουκρανία και η παύση των εξαγωγών λιπασμάτων από τη Ρωσία σε επισιτιστική κρίση δυνάμενη να αποσταθεροποιήσει λ.χ. τη Μέση Ανατολή; Θα οδηγήσει η ανατίμηση των καυσίμων και η απώλεια της ρωσικής αγοράς σε κύμα χρεοκοπιών στη γερμανική και ιταλική μεταποίηση; Θα αντεπεξέλθουν οι αεροπορικές και οι ασφαλιστικές εταιρείες στο αμοιβαίο κλείσιμο των εναέριων χώρων Ε.Ε. και Ρωσίας, που μεταξύ άλλων είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό άνω των 500 αεροσκαφών στα ρωσικά αεροδρόμια; Θα ζήσει η αγορά εμπορευμάτων και άλλες στιγμές όπως η διακοπή αυτή την εβδομάδα της διαπραγμάτευσης του νικελίου, λόγω εκτόξευσης της τιμής;

Και αυτά είναι ερωτήματα που τίθενται ενώ δεν έχουν βγει ακόμη από τη φαρέτρα όλα τα “όπλα” και η περαιτέρω κλιμάκωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Αρκεί και μόνο να σημειώσουμε ότι τα αντίμετρα της Ρωσίας απέναντι στον κατάλογο των χωρών που ονόμασε ως εχθρικές δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Ήδη πάντως ο Πούτιν έκανε λόγο για απαγόρευση εξαγωγών ευαίσθητων υλικών (λ.χ. σπάνια μέταλλα) στις στοχοποιημένες χώρες, ενώ αποφασίσθηκε η αποπληρωμή σε ρούβλια των δανείων από δυτικές χώρες και αναμένεται η εθνικοποίηση των μεριδίων που κατέχουν εταιρείες των “αντιπάλων” σε ρωσικές επιχειρήσεις.

Τα απρόβλεπτα όπλα

Ακόμη και αν οι πολιτικές και διπλωματικές εξελίξεις επιφέρουν τερματισμό των ένοπλων συγκρούσεων στην Ουκρανία (πράγμα που την παρούσα στιγμή δεν δείχνει ρεαλιστικό) οι διαχωριστικές γραμμές θα παραμείνουν – άλλωστε, έχουν χαραχτεί σε κάθε νοητό πεδίο, από την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Η δυτική κοινή γνώμη δεν πρόκειται να συγχωρήσει σύντομα στον Βλαντίμιρ Πούτιν το γεγονός ότι προχώρησε σε έναν “πόλεμο επιλογής”.

Ο διατλαντικός άξονας απέκτησε την ενότητα, την αίσθηση του επείγοντος και την αντίληψη προορισμού που μέχρι πρότινος έμοιαζαν άπιαστο ζητούμενο. Και αναπληρώνει την αυτοσυγκράτησή του ως προς την καθαυτό στρατιωτική εμπλοκή στην ουκρανική κρίση με μία ολομέτωπη απομόνωση της Ρωσίας, πολύ σφοδρότερη από ό,τι θα μπορούσε να αναμένει κανείς και από ό,τι έδειχναν οι μάλλον μουδιασμένες αντιδράσεις των 24ώρων αμέσως πριν και μετά τη ρωσική εισβολή.

Την απάντηση της Δύσης καθιστά απρόβλεπτη η αξιοποίηση δύο όπλων, που ποτέ έως τώρα δεν είχαν αξιοποιηθεί. Το πρώτο είναι η απόφαση για δέσμευση των διαθεσίμων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας που βρίσκονται σε δυτική δικαιοδοσία, εξέλιξη που σημαίνει ότι η Μόσχα χάνει την πρόσβαση σε μέγα μέρος (υπολογίζεται πάνω από το μισό) των 630 δισ. δολαρίων των συναλλαγματικών αποθεμάτων με τα οποία σκόπευε να στηρίξει το ήδη κατακρημνιζόμενο νόμισμά της. Η δεύτερη πρωτοφανής εξέλιξη είναι η δέσμευση, με συνοπτικές διοικητικές διαδικασίες, περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών στο εξωτερικό, με το επιχείρημα ότι αυτοί αποτελούν “ενδυναμωτές” του ηγέτη του Κρεμλίνου και των πολεμικών του στόχων.

Μόνη εναπομείνασα ουσιαστική συναλλαγή της Ρωσίας με τον ευρισκόμενο στα δυτικά της κόσμο απομένει η εξαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, που όμως έχει ήδη τεθεί και αυτή υπό διερώτηση. Ο ίδιος ο Πούτιν δηλώνει ότι η Ρωσία τηρεί και θα συνεχίσει να τηρεί τις συμβολαιακές της υποχρεώσεις – και δικαιούμαστε να τον πιστέψουμε, εφόσον οι ρωσικές εξαγωγές, σε συνθήκες ραγδαίας αύξησης των τιμών, έχουν το παράδοξο αποτέλεσμα να καθιστούν… οιονεί χρηματοδότες της στρατιωτικής εκστρατείας κατά της Ουκρανίας τις χώρες που την καταγγέλλουν.

Είναι για αυτόν τον λόγο που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε πρώτος το παράδειγμα, εξαγγέλλοντας την διακοπή των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στη χώρα του – περίπου την ίδια ώρα που το Κογκρέσο ενέκρινε τη διάθεση βοήθειας 14 δισ. δολαρίων στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία.

Οι (μη) αποφάσεις των “27”

Όμως η Ε.Ε. αδυνατεί να προχωρήσει σε παρόμοιο βήμα, όπως την παροτρύνει ο αγγλοσαξονικός παράγοντας. Το κατέδειξε αυτό παραστατικά η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των “27” στις Βερσαλλίες, όπου σημαντικότερα υπήρξαν όχι όσα αποφασίστηκαν, αλλά όσα δεν αποφασίστηκαν. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τις ιδέες για fast track εισδοχή της Ουκρανίας στην Ε.Ε., σεβόμενο τις καθιερωμένες επίπονες ενταξιακές διαδικασίες και δεν ενέκρινε την αποστολή στο Κίεβο μαχητικών αεροσκαφών, για την οποία προηγουμένως υπήρχε αρκετός ενθουσιασμός. Ωστόσο, η επίγνωση του ρίσκου για μία άμεση στρατιωτική αναμέτρηση με τη Ρωσία, οδήγησε ακόμη και την πρόθυμη Πολωνία στην παράδοξη χορογραφία να δηλώσει ότι προσφέρει τα εν λόγω αεροσκάφη στη διάθεση των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στο Ράμσταϊν της Γερμανίας, ακυρώνοντας πρακτικά το όλο σχέδιο.

Όμως, οι “27” δεν αποφάσισαν ούτε την ενεργειακή αποδέσμευση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες – καίτοι η Κομισιόν μόλις δημοσίευσε ένα πρώτο σχέδιο με προτάσεις για την αντικατάσταση μέχρι τέλους του έτους των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι γερμανικές ενστάσεις είχαν διατυπωθεί προκαταβολικά όχι μόνο από τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Όλαφ Σολτς, αλλά και από την Πράσινη υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που ξεκάθαρα δήλωσε ότι δίχως το ρωσικό φυσικό αέριο που καλύπτει το ένα τρίτο των αναγκών της “η Γερμανία θα πάψει να κινείται”.

Η άλλη όψη των κυρώσεων

Όλα τα όπλα είναι αμφίστομα. Το αποδεικνύει αυτό η λεπτή θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εν μέσω του πετρελαϊκού πολέμου, φθάνοντας στο σημείο να αποστείλει αντιπροσωπεία στο βενεζολάνικο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, το οποίο δεν αναγνωρίζει, προκειμένου να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες του “βαρέος πετρελαίου” που έχουν ανάγκη τα αμερικανικά διυλιστήρια (για να λάβει ως απάντηση την απαίτηση του Καράκας για συνολική έξοδο από τις δικές του κυρώσεις). Ομοίως, η Σαουδική Αραβία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αρνείται να ευθυγραμμισθεί και να διαταράξει την συγκηδεμονία που ασκεί με τη Ρωσία στον OPEC+.

Το αυτό αποδεικνύει και η καταδίωξη των Ρώσων ολιγαρχών, που συνιστά μιαν ιδιόμορφη άρνηση του ιερού, σε μιαν οικονομία της αγοράς, δικαιώματος στην ατομική ιδιοκτησία και πάντως δεν δείχνει να επιτυγχάνει την “εξέγερση των ρωσικών ελίτ”, που κατά τις επιθυμίες της Δύσης θα οδηγούσε σε μιαν “αλλαγή καθεστώτος” στη Μόσχα. Αντιθέτως, η απώλεια των περιουσιακών στοιχείων των ολιγαρχών στο εξωτερικό, καθιστά επείγουσα την εξασφάλιση της θέσης τους, έστω και αποδυναμωμένης, στο εσωτερικό, όπου όμως αυτή κρίνεται από την πρωτοκαθεδρία της πολιτικής εξουσίας, στην οποία θα πρέπει να φανούν νομιμόφρονες.

Κυρίως, όμως, οι κινήσεις της Δύσης κινδυνεύουν να καταλήξουν σε αυτοτραυματισμό σε ό,τι αφορά τη στοχοποίηση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας και τις απειλές για αποβολή από το σύστημα του δολαρίου όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά, μέσω δευτερογενών κυρώσεων, και οποιουδήποτε τρίτου τη διευκολύνει να παρακάμψει τον αποκλεισμό.

Το αίνιγμα της Κίνας

Πράγμα που μας φέρνει στο μέγα ερώτημα τη στάση της Κίνας, αλλά και συνολικά του “πλανητικού Νότου”, ο οποίος δείχνει απρόθυμος να επιλέξει στρατόπεδο σε μία σύγκρουση που δεν τη θεωρεί δική του. Η επιμονή μεγάλων σε πληθυσμό και αναδυόμενων οικονομικά χωρών όπως η Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Βραζιλία, το Μεξικό, ακόμη και η μετέχουσα στο ΝΑΤΟ Τουρκία να υιοθετήσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας (αν δεν αποφεύγουν ακόμη και την πολιτική καταδίκη της ρωσικής εισβολής στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ) μαρτυρεί μια πλανητική αλλαγή ισορροπιών, όπου η “α λα καρτ” διαφοροποίηση των εμπορικών, επενδυτικών, διπλωματικών ή εξοπλιστικών επιλογών γίνεται μάλλον ο κανόνας, παρά η εξαίρεση. Θα μπορέσει άραγε η Ρωσία να “αποδυτικοποιηθεί” επαρκώς, κατά το όραμα που δείχνει να υιοθέτησε ο Πούτιν, και έτσι να επιβιώσει με τη βοήθεια αυτών των “τρίτων” ή θα κατορθώσει η Δύση να τους προσεταιριστεί με ένα μείγμα κινήτρων και πιέσεων;

Για τον μεγαλύτερο όλων, δηλαδή τη χώρα του Σι Τζινπίνγκ, το δίλημμα είναι μεγάλο: είτε να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, με την οποία εμβαθύνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία τους σε όλα τα επίπεδα, είτε να μπει η ίδια στο “κάδρο” του οικονομικού στραγγαλισμού.

Αν η αποκοπή από τον κόσμο του δολαρίου (όπως είχε συμβεί πειραματικά με το Ιράν και σε μεγαλύτερη κλίμακα πλέον με την Ρωσία) αποτελεί ένα πάσα στιγμή αξιοποιήσιμο πολιτικό “όπλο”, οι ιθύνοντες του Πεκίνου δεν μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, παρά μόνο στον βαθμό που τα δικά τους αποθεματικά συσσωρεύονται σε χρυσό, γιουάν και κρυπτονόμισμα. Από την άλλη, όμως, η συγκρότηση κινεζικού συστήματος πληρωμών, ανεξάρτητου από το SWIFT και διασυνδεδεμένου με το αντίστοιχο ρωσικό, καθώς και η υιοθέτηση του “ψηφιακού γιουάν” ενισχύουν τις αντοχές της Κίνας απέναντι στις πιέσεις.

Εντέλει το chicken game καταλήγει στο εξής: ποιος θα πατήσει πρώτος το δικό του “πυρηνικό κουμπί”; Η Ουάσινγκτον αποβάλλοντας την Κίνα από τον κόσμο του δολαρίου ή το Πεκίνο εγκαταλείποντας προληπτικά το δολάριο; Και αν η κινεζική πλευρά αρχίσει να πουλά τον όγκο των αμερικανικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, πώς μπορούν να μείνουν έξω από τον χορό του ξεπουλήματος ακόμη και φίλοι των ΗΠΑ που θα δουν τα δικά τους διαθέσιμα να υποβαθμίζονται. Η μετατροπή του δολαρίου σε πολιτικό όπλο ενέχει αυτό το παράδοξο ρίσκο: την επιτάχυνση ακριβώς των σεναρίων που η Ουάσινγκτον επιχειρεί να αποτρέψει. Η αλληλοσύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας θέτει όρια και τίποτε δεν θα υπονόμευε την αμερικανική ισχύ περισσότερο από την προϊούσα αποδολαριοποίηση.

Οι διεργασίες για πιθανό τερματισμό των εχθροπραξιών

Πόσο ακόμη θα διαρκέσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία; Οι εικόνες ωμής πολεμικής βίας που κάνουν τον γύρο του κόσμου έρχονται σε αντίστιξη με τη διπλωματική κινητικότητα, που εντάθηκε την εβδομάδα αυτή, καθώς και με την ανταλλαγή αμφίσημων μηνυμάτων, που δίνουν ελπίδες (άγνωστο πόσο βάσιμες) για κατάπαυση του πυρός σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η συνάντηση την Πέμπτη των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, με μεσολαβητή τον Τούρκο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αττάλεια, υπήρξε, όπως αναμενόταν, άκαρπη. Όμως η ίδια η διοργάνωσή της συνιστά μια διόλου αμελητέα αναβάθμιση των συνομιλιών σε πολιτικό επίπεδο. Πόσω μάλλον που αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο για επανάληψή της ή και για ένα άλμα στο ανώτατο επίπεδο, με μία συνάντηση των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, όπως ζητά ο τελευταίος και δεν απέκλεισε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για “θετικά σημάδια” που του μεταφέρουν οι διαπραγματευτές, οι οποίοι συναντώνται σχεδόν καθημερινά στη Λευκορωσία.

Με “κομιστή” τον Μπένετ

Όμως δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες: Σύναψη εκεχειρίας ή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι τη στιγμή αυτή δεν μπορεί παρά να είναι πράξη συνθηκολόγησης της Ουκρανίας, στο φόντο μιας κλιμάκωσης των ρωσικών επιχειρήσεων και επί τη βάσει των όρων που φέρεται να έχει διαβιβάσει το Κρεμλίνο, αξιοποιώντας τον δίαυλο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφταλί Μπένετ, ο οποίος συνομιλεί και με τις δύο πλευρές. Όρων που περιλαμβάνουν την ουδετεροποίηση και αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, την άρση των διακρίσεων κατά των μειονοτικών γλωσσών, καθώς και την αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και της ανεξαρτητοποίησης των “Λαϊκών Δημοκρατιών” του Λουγκάνσκ. Είναι πολύ αμφίβολο αν υπάρχει Ουκρανός ηγέτης δυνάμενος να αποδεχθεί τέτοιους όρους, πόσο μάλλον που η Δύση ενθαρρύνει τη συνέχιση της προβολής αντίστασης και στους δρόμους του Κιέβου ή στα επιμέρους μέτωπα των μαχών εξτρεμιστές πολιτοφύλακες φέρονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν τη μάχη μέχρις εσχάτων.

Για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία συνεδριάζει σήμερα το Γιούρογκρουπ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες μετά την προειδοποίηση της ΕΚΤ την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του κοινού νομίσματος μπορεί να φθάσει το 7,1% φέτος. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε ένα “σοβαρό” σενάριο που προσπαθεί να αποτυπώσει τις συνέπειες της επιδείνωσης του σκηνικού από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρόβλεψη προϋποθέτει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που οδηγούν σε διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, υψηλότερες τιμές ενέργειας, ισχυρότερη ανατιμολόγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ευρύτερες δευτερογενείς επιδράσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες νωρίς το απόγευμα σήμερα, πριν από τη διευρυμένη συνεδρίαση το βράδυ- την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί πλήρης συνάντηση όλων των υπουργών των 27 χωρών της ΕΕ υπό τη μορφή του Ecofin.

Ενώ η συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να εμβαθύνει στις τελευταίες συζητήσεις για τις κυρώσεις, οι υπουργοί σήμερα θα εξετάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία – όπως το πώς τα εμπορεύματα, τα νομίσματα και οι αυξημένες αμυντικές και ενεργειακές δαπάνες θα επηρεάσουν την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς παλεύει με τον ταχύ πληθωρισμό.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και του Γάλλου Μακρόν να επιτύχουν συμφωνία για ευρωομόλογα στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών, η απόφαση για την έκδοση κοινού χρέους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις που έφερε στο προσκήνιο ο πόλεμος του Πούτιν έμεινε στο περιθώριο των Βερσαλλιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γερμανία πρωτοστάτησε στην απόρριψη της ιδέας, με τους ηγέτες να συμφωνούν να εξετάσουν πρώτα τυχόν αχρησιμοποίητα κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένου του ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μαρία Ψαρά

 

Πώς να πουλήσετε το ακίνητό σας με επιτυχία σε 5 βήματαΑκίνητα στο κέντρο της ΑθήναςΑκίνητα στο κέντρο της Αθήνας

Τα πέντε βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για το καλύτερο deal στην πώληση του ακινήτου σας.

Πολλοί θεωρούν ότι η πώληση ενός ακινήτου ξεκινάει και τελειώνει με τη δημοσίευση μιας αγγελίας. Αυτό δεν ισχύει και οι λόγοι είναι πολλοί.

Ανεξάρτητα από το λόγο για τον οποίο επιθυμείτε να πουλήσετε ένα ακίνητό σας (για παράδειγμα ένα σπίτι ή διαμέρισμα) αλλά και το πόσο επείγον είναι, η διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου περιλαμβάνει (ή τουλάχιστον πρέπει να περιλαμβάνει) συγκεκριμένα βήματα.

Σκοπός σας δεν είναι εξάλλου να το ξεφορτωθείτε αλλά να μπορέσετε να το πουλήσετε ώστε να επωφεληθείτε τόσο από το τελικό τίμημα όσο και από τη διαδικασία.

Σε πολλές περιπτώσεις βγαίνουν ακίνητα προς πώληση τα οποία παραμένουν στα “αζήτητα” για μήνες ή και πάνω από χρόνο, με μηδενικό ενδιαφέρον από υποψηφίους αγοραστές.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι η τιμή που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ο μη επαγγελματικός τρόπος παρουσίασης του ακινήτου (ώστε να τονίσει τα πλεονεκτήματά του και να δικαιολογήσει την ζητούμενη τιμή) ή συνδυασμός των δύο παραπάνω παραγόντων.

Σε κάθε περίπτωση κρατήστε στο μυαλό σας ότι δεν χρειάζεται και δεν πρέπει ίσως να το κάνετε μόνοι σας. Μια κακογραμμένη αγγελία είναι το πρώτο εμπόδιο για την επιτυχημένη πώληση του ακινήτου σας. Μη ρεαλιστικές τιμές είναι επίσης πολύ συχνές γιατί “δε θα πουλήσω το σπίτι για ένα κομμάτι ψωμί”.

Υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην όλη διαδικασία και υπάρχει και η ευελιξία να παρέμβουν όταν και όπου το χρειάζεστε.

Στο ένα άκρο βρίσκεται η πλήρης ανάληψη της διαδικασίας από ένα μεσιτικό γραφείο, που τα αναλαμβάνει όλα (ακόμη και τη λήψη των σωστών φωτογραφιών για την αγγελία).

Στο άλλο άκρο βρίσκεται η χρησιμοποίηση ειδικών για συγκεκριμένα στάδια για τα οποία νιώθετε ότι δεν έχετε τις κατάλληλες ικανότητες ή γνώσεις (για παράδειγμα την εκτίμηση της αξίας του).

Αποφασίστε πού βρίσκεστε σε αυτό το εύρος επιλογών και προχωρήστε ανάλογα στη συνεργασία με ειδικούς σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω 5 βήματα της διαδικασίας, για καλύτερο αποτέλεσμα, δηλαδή γρήγορη πώληση (πάντα ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς) και καλή τιμή.

Τα 5 σωστά βήματα για την πώληση του ακινήτου σας

Για να μη σας “ξεφύγει” κάτι που μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην επιτυχημένη πώληση του ακινήτου σας, φροντίστε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα με ευλάβεια και συμβουλευθείτε ειδικούς όπου χρειάζεται.

Βήμα 1 – Εκτίμηση της αξίας του ακινήτου

Καλό είναι σε αυτή τη φάση, που είναι και η αρχή της διαδικασίας, να βρείτε κάποιο μεσιτικό γραφείο που έχοντας τη γνώση (γιατί διαθέτει έμπειρους μεσίτες αλλά και μηχανικούς) μπορεί να σας δώσει μια ρεαλιστική εκτίμηση της αξίας του ακινήτου. Δε χρειάζονται υπερβολές σε κανένα άκρο: όσο παλιό και αν είναι το σπίτι έχει την αξία του αλλά δε χρειάζεται η αξία του να υπερβαίνει τα λογικά πλαίσια όπως αυτά καθορίζονται από αντικειμενικά στοιχεία του ακινήτου (π.χ. μέγεθος, παλαιότητα, κατάσταση του σπιτιού κλπ.).

Βήμα 2 – Έρευνα της τοπικής αγοράς

Όσο καλά και να εκτιμηθεί η αξία ενός ακινήτου, πάντα χρειάζεται να γίνει έρευνα και έλεγχος της τοπικής αγοράς. Αυτό πρακτικά σημαίνει να δείτε πού κυμαίνονται οι τιμές στη γύρω περιοχή. Προσοχή πρέπει να δοθεί ώστε η σύγκριση να γίνει για ακίνητα με περίπου τις ίδιες προδιαγραφές. Η γνώση της αγοράς θα σας κατευθύνει σε μια σωστή απόφαση για την τελική ζητούμενη τιμή, ώστε να βρίσκεται εντός των πλαισίων και του ανταγωνισμού. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν τοπικοί ή και υπεροτοπικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των ακινήτων. Διαφορές, κάποιες φορές και σημαντικές, παρατηρούνται από περιοχή σε περιοχή εντός του ίδιου προαστίου για παράδειγμα, ακόμη και από γειτονιά σε γειτονιά.

Βήμα 3 – Καθορισμός της ζητούμενης τιμής

Με βάση τα παραπάνω δύο βήματα πρέπει να αποφασίσετε πόσο θα ζητήσετε ως τιμή πώλησης για το ακίνητό σας. Η σωστή τιμή είναι αυτή που ανταποκρίνεται στην κατάσταση και τις προδιαγραφές του ακινήτου και ταυτόχρονα βρίσκεται κοντά στα επίπεδα τιμών που ζητούνται στην αγορά. Επίσης, όπως γίνεται για όλες τις πωλήσεις, μπορεί να αποφασίσετε (με μεγαλύτερη ασφάλεια μαζί με το μεσίτη σας) μια συγκεκριμένη στρατηγική. Π.χ. να ξεκινήσετε λίγο υψηλότερα από τις τιμές της αγοράς και να αναπροσαρμόσετε ανάλογα με την ανταπόκριση.

Βήμα 4 – Δημοσίευση της αγγελίας

Είναι το καθοριστικό βήμα καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η επιτυχία της διαδικασίας. Εφόσον έχετε καθορίσει ήδη την τιμή που θα ζητήσετε, πρέπει τώρα να αποτυπώσετε σε ένα κείμενο τα βασικά χαρακτηριστικά του ακινήτου, χωρίς υπερβολές. Οι φωτογραφίες είναι πολύ σημαντικές και μπορεί να κάνουν τη διαφορά για αυτό φροντίστε να είναι υψηλής ανάλυσης, τραβηγμένες με καλό φωτισμό (ιδανικά ημέρα με ηλιοφάνεια) και να αφορούν όλους τους χώρους του ακινήτου (εντός και εκτός). Όσο πιο αναλυτικά και σωστά παρουσιάσετε το ακίνητο στην αγγελία, τόσο καλύτερης ποιότητας οι ενδιαφερόμενοι για αυτό. Για τη δημοσίευση, επιλέξτε πολλαπλές πλατφόρμες και μέσα και όχι μόνο ένα, για να προσεγγίσετε το μεγαλύτερο δυνατό κοινό.

Βήμα 5 – Επιθεώρηση του ακινήτου από ενδιαφερόμενους αγοραστές

Αυτό το βήμα μπορείτε ασφαλώς να το κάνετε μόνοι σας αλλά πρέπει να γίνεται με προσοχή για να μη “χάνετε πελάτες”, δηλαδή ενδιαφερόμενους. Δείξτε επαγγελματισμό κατά την επίσκεψή τους στο ακίνητό σας. Η βοήθεια ενός μεσίτη σε αυτό το στάδιο μπορεί να σταθεί καταλυτική, γιατί εκτός του ότι γνωρίζει την αγορά, τις ανάγκες των αγοραστών γενικά και την τοπική αγορά, μπορεί να δώσει έμφαση στα “δυνατά χαρτιά” του ακινήτου για να πετύχει καλή τιμή ενώ ο επαγγελματισμός βοηθά στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Σε περίπτωση χρήσης μεσίτη, μην ξεχνάτε ποτέ να υπογράφετε τα επίσημα έντυπα συνεργασίας για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια ή το τέλος της διαδικασίας. Πότε μην ενεργείτε με βάση προφορικές συμφωνίες.

Εφόσον όλα τα παραπάνω βήματα έχουν γίνει με προσοχή και επαγγελματισμό, το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει. Με ή χωρίς μεσίτη, μπορείτε να κάνετε την διαπραγμάτευση για την τελική τιμή, έχοντας στο νου, όμως, ότι πρέπει να επιδιώξετε ένα αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα (win-win) ώστε να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές.