Στη συνάντηση, κατά το Βατικανό, επιβεβαιώθηκε ότι «η Ιερουσαλήμ πρέπει να αναγνωριστεί από όλους ως ένας τόπος συνάντησης και όχι σύγκρουσης και ότι το καθεστώς της πρέπει να διαφυλάξει την ταυτότητά της και τον οικουμενικό της χαρακτήρα ως αγίας πόλης για τις τρεις αβρααμικές θρησκείες»
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συνάντησε σήμερα στο Βατικανό τον Πάπα Φραγκίσκο και αξιωματούχους της Αγίας Έδρας οι οποίοι μίλησαν για την ανάγκη αποκατάστασης του διαλόγου για μια λύση δύο κρατών” στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Βατικανό.
Στο πλαίσιο αυτής της ιδιωτικής ακρόασης, ο Αμπάς συναντήθηκε συγκεκριμένα με τον υπουργό Εξωτερικών Πιέτρο Παρολίν, δεύτερο στην ιεραρχία του Βατικανού, και τον αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαγκερ, αρμόδιο για τις σχέσεις με τα άλλα κράτη.
“Η απόλυτη ανάγκη να αποκατασταθεί ο απευθείας διάλογος για να επιτευχθεί μια λύση δυο κρατών, κυρίως μέσω εντατικότερων προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας”, συζητήθηκε κατά την διάρκεια των “εγκάρδιων” αυτών συνομιλιών, ανακοίνωσε το Βατικανό.
Επιβεβαιώθηκε ότι “η Ιερουσαλήμ πρέπει να αναγνωριστεί από όλους ως ένας τόπος συνάντησης και όχι σύγκρουσης και ότι το καθεστώς της πρέπει να διαφυλάξει την ταυτότητά της και τον οικουμενικό της χαρακτήρα ως αγίας πόλης για τις τρεις αβρααμικές θρησκείες”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο Αμπάς πρόσφερε στον Πάπα έναν πίνακα που παρουσιάζει το σπήλαιο της Γέννησης στη Βηθλεέμ, τόπο γέννησης του Χριστού σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, προτού του ευχηθεί “δύναμη” και “υγεία”, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Βατικανό.
Είναι η έκτη επίσκεψη του Αμπάς στο Βατικανό μετά την εκλογή του Αργεντίνου Πάπα το 2013, σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Vaticannews. Η τελευταία επίσκεψή του ήταν τον Δεκέμβριο του 2018.
Η συνάντηση με Ντράγκι
Την Τετάρτη, ο Αμπάς έγινε δεκτός από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι.
Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για “τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, κυρίως για τις προοπτικές της ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων”, σύμφωνα με την ιταλική ανακοίνωση.
Ο Ντράγκι “ζήτησε την ταχεία επανάληψη του διαλόγου, υπογραμμίζοντας ότι μια λύση δύο κρατών, δίκαιη, βιώσιμη και έπειτα από διαπραγμάτευση μεταξύ των πλευρών, παραμένει το κλειδί μιας διαρκούς περιφερειακής σταθερότητας”.
Μετά την άνοδο στην εξουσία στο Ισραήλ τον Ιούνιο μιας κυβέρνησης συνασπισμού που έθεσε τέλος σε 12 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγιναν κάποιες πρώτες επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, χωρίς ωστόσο να φθάσουν στο σημείο να εξεταστεί το ακανθώδες θέμα της ειρήνης.
Μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την πανδημία ζει η Ρουμανία, με τα νοσοκομεία της να έχουν προ πολλού ξεπεράσει κάθε δυνατότητα νοσηλείας ασθενών με Covid-19, ενώ οι αρχές κάνουν εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια.
Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 600 θάνατοι λόγω κορονοϊού, ενώ ο ημερήσιο μέσος όρος απωλειών εξαιτίας της πανδημίας είναι πλέον 500, με τη βαλκανική χώρα να έχει το χειρότερο ποσοστό θνησιμότητας σε όλη την Ε.Ε.
Η ασθένεια Covid-19 σκοτώνει έναν Ρουμάνο κάθε 5 λεπτά, σύμφωνα με την Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας, καθιστώντας την πανδημία τη χειρότερη καταστροφή στην ιστορία της τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς έχει στοιχίσει τη ζωή περίπου 50.000 ανθρώπων.
Μάλιστα, ο επικεφαλής των Υπηρεσιών Εκτάκτου Ανάγκης στη Ρουμανία, Ραέντ Αράφατ, δήλωσε ότι η κατάσταση που επικρατεί μπορεί να συγκριθεί μόνο με όσα συνέβησαν στη Λομβαρδία στο πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης.
Οι εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτικές της κατάστασης: νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς σε κάθε θάλαμο, στους διαδρόμους, όπου υπήρχε ανοιχτός χώρος, ενώ ασθενείς στα πάρκινγκ του νοσοκομείου, μέσα στα αυτοκίνητά τους περίμεναν να τους φέρουν τις μπουκάλες οξυγόνου εκεί, γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια μέσα. Γιατροί και νοσηλευτές νοσούν, αυξάνοντας τις ελλείψεις σε προσωπικό.
Μακάβριες εικόνες, με νεκρούς να μεταφέρονται σχεδόν σωρηδόν από τα νοσοκομεία στα γραφεία τελετών, τα οποία πλέον δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες.
Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν πολλούς στα εμβολιαστικά κέντρα. Η Ρουμανία έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (37%), με τους πολίτες να δείχνουν μεγάλη δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις τους εξαιτίας των πολλών και συνεχιζόμενων πολιτικών κρίσεων.
Έκκληση για βοήθεια
Η Ρουμανία, μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ε.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνη της, και μεταξύ άλλων εκκλήσεων για βοήθεια, ενεργοποίησε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας. Ήδη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι στέλνει ιατροφαρμακευτικό υλικό, ενώ χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Πολωνία ανακοίνωσαν ότι θα προσφέρουν τη βοήθειά τους. Επίσης, η Μολδαβία και η Σερβία, αν και δεν είναι μέλη της Ε.Ε. ανταποκρίνονται στο αίτημα για βοήθεια.
Βοήθεια, με μπουκάλες οξυγόνου και ομάδα γιατρών ανακοίνωσε ότι στέλνει και το Ισραήλ, ενώ η Γερμανία οργανώνει αερομετακομιδές ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.