Ο Πάπας και η συνέπεια του καλού χριστιανού — Στο Παρίσι ο Σολτς στην πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος — Ιαπωνία: Έφτιαξαν μάσκα που λάμπει όταν έχεις κορονοϊό

Ο ποντίφικας έδωσε στην Ελλάδα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, εκθέτοντας τις ξενοφοβικές και μικρόψυχες φωνές σε όλη την Ευρώπη.

Η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Ο ποντίφικας κατέκτησε για ακόμα μια φορά τις καρδιές των Ελλήνων και έθεσε στην κορυφή της «ατζέντας» του το προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, πως ήδη πριν από μήνες, στις πρώτες επαφές του για την οργάνωση της επίσκεψης, είχε ζητήσει να μπορέσει να μεταβεί στη Λέσβο, στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ ή Μαυροβούνιου.

Στη Μυτιλήνη, τελικά, παρέμεινε περισσότερο από τη μιάμιση ώρα που προέβλεπε το επίσημο πρόγραμμα. Εσφιξε τα χέρια αμέτρητων προσφύγων πριν και μετά την επίσημη ομιλία του. Και έστειλε, για ακόμα μία φορά, το μήνυμά του, ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν πρέπει ποτέ να καταπατάται και ότι οι συνθήκες στον καταυλισμό έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά. Αλλά και ότι η Ευρώπη, φυσικά, επιβάλλεται να δείξει, στο σύνολό της, μεγαλύτερη αλληλεγγύη και διάθεση ειλικρινούς φιλοξενίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε σε όλα αυτά τα σημεία και κατά το αεροπορικό ταξίδι επιστροφής του από την Αθήνα στην ιταλική πρωτεύουσα. Οι δημοσιογράφοι τού χάρισαν και ένα μικρό, τουριστικό ενθύμιο του Παρθενώνα, που μπόρεσε να τον θαυμάσει μόνο από μακριά. Και ο ίδιος αποκάλυψε ότι ένας από τους συνομιλητές του, στο σχολείο που επισκέφθηκε πριν φύγει από την Ελλάδα, του είπε ότι στο μέλλον και στη χώρα μας θα δημιουργηθεί ένα μείγμα πολιτισμών.

Μια φράση η οποία δείχνει, ουσιαστικά, πόση σημασία έχει το να αντιμετωπιστούν απ’ όλους, με τον σωστό τρόπο, τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα.

Από τη μία, ο ποντίφικας και οι υπόλοιποι θρησκευτικοί ταγοί του χριστιανισμού συνεχίζουν να μας ζητούν να αναγνωρίσουμε στον κάθε «απελπισμένο της θάλασσας» το βλέμμα και τα τραύματα που έφερε ο ίδιος ο Ιησούς. Και να καταλάβουμε ότι πίσω από το φαινόμενο αυτό υπάρχουν κάποιες βαθύτερες αιτίες, όπως οι πόλεμοι και οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες που πιέζουν για συνεχή πώληση όπλων σε φτωχές χώρες.

Από την άλλη, όμως, η Ευρώπη, στο σύνολό της, δεν καταφέρνει να κάνει βήματα προόδου που να δείχνουν ότι υπάρχει μια πραγματική βούληση κοινής δράσης. Οι χώρες-μέλη της Ενωσης δεν μπορούν ακόμη να συνεννοηθούν για την πραγματική «συνταξιοδότηση» της συμφωνίας του Δουβλίνου και τη λογική βάσει της οποίας όλο το πρακτικό βάρος της υποδοχής είχε αποφασιστεί να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης εισόδου.

Την ίδια ώρα, βλέπουμε ότι πολλές χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, οι οποίες παρουσιάζονται ως δήθεν «σούπερ χριστιανικές», αδιαφορούν με τραγικό τρόπο και κλείνονται στον εαυτό τους.

Ο Φραγκίσκος, φυσικά, όλα αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επιμένει στις εκκλήσεις του υπέρ των φτωχότερων και ξεχασμένων. Διότι θεωρεί ότι μία από τις κύριες υποχρεώσεις του κάθε χριστιανού είναι η καθημερινή συνέπεια με τις αρχές και τις αξίες του. Ακόμη και όταν κάποιοι μπορεί να σε θεωρούν αιθεροβάμονα και γελασμένο.

Θεόδωρος Ανδρεάδης – Συγγελλάκης

Στο Παρίσι ο Σολτς στην πρώτη του επίσκεψη ως καγκελάριος

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί σήμερα το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε καθήκοντα και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και με τους επικεφαλής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Συναντιόμαστε για να αναπτύξουμε με τη Γαλλία μια κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Σολτς πριν από τη συνάντησή του με τον Μακρόν. Το Παρίσι είναι παραδοσιακά εδώ και χρόνια ο πρώτος προορισμός στο εξωτερικό των νέων καγκελαρίων της Γερμανίας.

Ο Μακρόν υπογράμμισε επίσης τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγχαίροντας την Τετάρτη τον Σολτς για την ανάληψη των καθηκόντων του. «Θα γράψουμε μαζί το επόμενο κεφάλαιο, για τους Γάλλους, για τους Γερμανούς, για τους Ευρωπαίους», έγραψε στο Twitter.

Εκτός από τα σινιάλα για γερμανογαλλική συνεργασία, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχουν επίσης ξεκάθαρες διαφορές απόψεων – σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και με τον αμφιλεγόμενο αγωγό αερίου Nord Stream 2.

Η Γερμανία αντιτίθεται επίσης στις γαλλικές κινήσεις που έχουν στόχο να χαρακτηρισθεί η πυρηνική ενέργεια «πράσινη ενέργεια» για επενδυτικούς λόγους.

Πριν από την επίσκεψη, ο Σολτς δήλωσε πως οι χώρες επιλέγουν το δικό τους δρόμο για να επιτύχουν την ουδετερότητα άνθρακα και ο στόχος είναι να διευκολυνθεί «η πρόοδος προς τον ίδιο στόχο, την οποία καθένας πετυχαίνει με το διαφορετικό του τρόπο, αλλά ταυτόχρονα να φτιάξουμε κάτι στο οποίο να μπορούν να καταλήξουν σε μια συνεννόηση και οι δύο πλευρές».

Ο Σολτς θα συνεχίσει στη συνέχεια το ταξίδι του για τις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η κρίση στα σύνορα ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, όπου έχουν συγκεντρωθεί ρωσικά στρατεύματα, είναι πιθανό να βρίσκεται στην ατζέντα.

Ιαπωνία: Έφτιαξαν μάσκα που λάμπει όταν έχεις κορονοϊόΓυναίκα με μάσκα περπατά μπροστά από ιαπωνική σημαία

Σε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη προχώρησε ομάδα ερευνητών στην Ιαπωνία. Μάσκες με αυγά στρουθοκαμήλου λάμπουν αν κάποιος έχει κορονοϊό.

Ομάδα επιστημόνων σε πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία δημιούργησε μάσκες που λάμπουν όταν εκτεθούν στο υπεριώδες φως εάν περιέχουν ίχνη κορονοϊού, χρησιμοποιώντας αντισώματα που εξάγονται από αυγά στρουθοκαμήλου.

Η ομάδα του Νομαρχιακού Πανεπιστημίου του Κιότο, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιασουχίρο Τσουκαμότο, 52 ετών, ελπίζει ότι οι μάσκες θα προσφέρουν στους χρήστες έναν εύκολο τρόπο να ελέγξουν εάν έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Με τις δοκιμές να συνεχίζονται για την πρακτική τους χρήση, η ομάδα στοχεύει να κερδίσει την έγκριση της κυβέρνησης για να πουλήσει τις μάσκες πιθανώς το επόμενο έτος.

Οι στρουθοκάμηλοι είναι σε θέση να παράγουν πολλά διαφορετικά είδη αντισωμάτων ή πρωτεϊνών που εξουδετερώνουν ξένες οντότητες στο σώμα, σύμφωνα με τους Japan Times.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η ομάδα έκανε ένεση σε θηλυκές στρουθοκάμηλους μια ανενεργή και μη απειλητική μορφή κορονοϊού, εξάγοντας με επιτυχία μεγάλη ποσότητα αντισωμάτων από τα αυγά που γέννησαν.

Στη συνέχεια, η ομάδα ανέπτυξε ένα ειδικό φίλτρο που τοποθετείται μέσα στη μάσκα προσώπου. Το φίλτρο μπορεί να αφαιρεθεί και να ψεκαστεί με μια φθορίζουσα βαφή που περιέχει τα αντισώματα του κορονοϊού από τα αυγά της στρουθοκαμήλου. Εάν υπάρχει ο ιός, το φίλτρο θα λάμπει όταν λάμπει κάτω από υπεριώδες φως.

Ιαπωνία: Έφτιαξαν μάσκα που λάμπει όταν έχεις κορονοϊό

Κατά τη διάρκεια έως των 10 ημερών κατά τις οποίες η ομάδα διεξήγαγε πειράματα με 32 άτομα που είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό, διαπίστωσαν ότι όλες οι μάσκες που φορούσαν έλαμπαν κάτω από το φως υπεριώδους ακτινοβολίας, αλλά ξεθώριαζαν όσο περνούσε ο καιρός και το ιικό τους φορτίο μειωνόταν.

Η ομάδα του Τσουκαμότο στοχεύει στη συνέχεια να επεκτείνει το πείραμα σε 150 συμμετέχοντες. Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ανακάλυψε ότι ο ίδιος είχε COVID-19 αφού φόρεσε μια από τις πειραματικές μάσκες και διαπίστωσε ότι λάμπει όταν ελέγχθηκε, κάτι που επιβεβαίωσε αργότερα με τεστ.

“Μπορούμε να παράγουμε μαζικά αντισώματα από στρουθοκάμηλους με χαμηλό κόστος. Στο μέλλον, θέλω να το κάνω ένα εύκολο κιτ δοκιμών που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας”, είπε ο Τσουκαμότο.