Μετανάστες και πρόσφυγες επαναπατρίζονται από τη Λιβύη χωρίς να εξετάζεται εάν έχουν το δικαίωμα να τους προσφερθεί διεθνής προστασία
Μετανάστες και πρόσφυγες επαναπατρίζονται από τη Λιβύη χωρίς να εξετάζεται εάν έχουν το δικαίωμα να τους προσφερθεί διεθνής προστασία, τόνισε χθες η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ανακοίνωσή της που δημοσιοποιήθηκε στη Γενεύη.
Αναφερόμενη στην πρόσφατη περίπτωση 18 προσφύγων από το Σουδάν, που μεταφέρθηκαν στην έρημο και εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους στα σύνορα με την πατρίδα τους, η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογράμμισε πως αυτή είναι συνήθης εμπειρία για τους πρόσφυγες στη Λιβύη. Πρόσθεσε πως 24 πρόσφυγες από την Ερυθραία αντιμετωπίζουν παρόμοια αντιμετώπιση.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζονται παιδιά και έγκυες, επαναπατρίζονται χωρίς να εξεταστεί εάν χρειάζονται προστασία, ενώ αρκετοί κρατούνται σε καταυλισμούς και δεν τους επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, επέμεινε.
Οι ενέργειες αυτού του είδους σε βάρος ανθρώπων που ζητούν καταφύγιο διότι κινδυνεύει παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τόνισε και πρόσθεσε πως δίκαια οι μετανάστες και οι πρόσφυγες φοβούνται πως θα υποστούν κακομεταχείριση από τις δυνάμεις της μεταβατικής κυβέρνησης ή στα χέρια συμμοριών διακινητών.
Οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν απέλαση από τη Λιβύη εξαναγκάζονται συχνά να καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις μέσα από την έρημο, χωρίς να τους δίνονται τροφή, νερό ή καταφύγιο.
Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει τη Λιβύη να οικοδομήσει κατάλληλες υποδομές ώστε να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες με αξιοπρεπή και ανθρώπινο τρόπο.
Θεωρητικά στη Λιβύη θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 24η Δεκεμβρίου. Αλλά η εφορευτική επιτροπή δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα πλήρη και τελικό κατάλογο των υποψηφίων και η διαδικασία μοιάζει μάλλον απίθανο να γίνει όπως προβλέπεται.
Τουρκία: Τους 80.000 πλησιάζουν οι νεκροί από κορονοϊό – Πάνω από 9 εκατ. τα κρούσματα
Τους 80.000 πλησιάζουν οι νεκροί από επιπλοκές του κορονοϊού στην Τουρκία. Πάνω από 9 εκατομμύρια τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα.
Στη δίνη του κορονοϊού βρίσκεται και πάλι η Τουρκία, καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Παρασκευή (10/12) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 18.561 κρούσματα κορονοϊού έπειτα από 347.232 τεστ, με τις καταγεγραμμένες μολύνσεις να φθάνουν τις 9.002.968.
Οι θάνατοι 176 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων στους 78.778 νεκρούς μέχρι χθες από την 11η Μαρτίου 2020, όταν εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού στην τουρκική επικράτεια.
Αφότου άρχισε εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού τη 14η Ιανουαρίου 2021, έχουν εμβολιαστεί πλήρως 50,87 εκατομμύρια άνθρωποι -επί συνόλου πληθυσμού 83 εκατ.-, ενώ σχεδόν 56,5 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση, πάντα κατά τα επίσημα δεδομένα.
Αίτημα για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά της Covid-19 που αναπτύχθηκε στην Τουρκία, του Turkovac, υποβλήθηκε στις αρμόδιες αρχές, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, προσθέτοντας πως ελπίζει ότι το τουρκικό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο για χρήση μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μιλώντας κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του υπουργείου του στο κοινοβούλιο, ο Κοτζά δήλωσε πως η δουλειά για το Turkovac ολοκληρώνεται και πρόσθεσε πως το εμβόλιο θα σηματοδοτήσει την πρώτη κλινική έρευνα Φάσης 3 που πραγματοποιήθηκε πλήρως από την Τουρκία.
«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια καλή είδηση για τον λαό μας: το εγχώριο αδρανές εμβόλιο Turkovac κατά της Covid-19 υπέβαλε σήμερα αίτημα για επείγουσα έγκριση», δήλωσε ο Κοτζά όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Το υπουργείο του ανακοίνωσε πως για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου υποβλήθηκε αίτημα στην επίσημη τουρκική Υπηρεσία Φαρμάκων και Ιατρικών Μηχανημάτων (TITCK).
Η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει φέτος το Turkovac, όμως υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανάπτυξή του. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως η Τουρκία θα διαθέσει το εμβόλιό της σε όλο τον κόσμο.
Η Τουρκία έχει ήδη χορηγήσει σχεδόν 120 εκατ. δόσεις εμβολίων, χρησιμοποιώντας τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την κινεζική Sinovac και τις Pfizer/BioNTech, ενώ περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα έχουν κάνει δύο δόσεις των εμβολίων. Έχει επίσης αρχίσει να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις.
Οι αριθμοί των ημερήσιων κρουσμάτων στην Τουρκία κυμαίνονται γύρω στις 30.000 από τα μέσα Σεπτεμβρίου, ενώ ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων, που κορυφώθηκε στους 290 το Σεπτέμβριο, παραμένει κοντά στους 200. Η κυβέρνηση έχει καλέσει το λαό να λαμβάνει ατομικά μέτρα προστασίας και να εμβολιαστεί, αποδίδοντας τους υψηλούς αριθμούς των κρουσμάτων στα ανεπαρκή επίπεδα εμβολιασμού.
Χθες, Τετάρτη, ο αρμόδιος για την Ευρώπη διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε δήλωσε πως η Τουρκία προσφέρθηκε να δεχθεί ασθενείς με Covid-19 για να υποστηρίξει ευρωπαϊκές χώρες με κορεσμένα συστήματα υγείας και μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ ευχαρίστησε την Άγκυρα για τη συμβολή της.
Ο Κοτζά απάντησε στο μήνυμα του Κλούγκε στο Twitter λέγοντας πως η Τουρκία θα δωρίσει περαιτέρω 10 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού μέσω του μηχανισμού COVAX.