Ο Ν. Ανδρουλάκης ζητά εξεταστική επιτροπή για τις «σκοτεινές κυβερνητικές πρακτικές» — Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων «έφαγε» Δημητριάδη-Κοντολέοντα

Τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που κατηγορεί την κυβέρνηση για «αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας» που «τους κάνει ικανούς για όλα».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μετά τις παραιτήσεις του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, καταγγέλλει την κυβέρνηση και ειδικά το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό για συστηματική προσπάθεια υποβάθμισης ενός γεγονότος που πλήττει τη δημοκρατία και τα δικαιώματα στη χώρα μας, ενώ προσθέτει:

«Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

«Είναι τυχαία αυτά κύριε Μητσοτάκη;», ρωτά.

Να σημειωθεί ότι τη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητούν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που στρέφουν τα πυρά τους κατά του πρωθυπουργού κυρίως, ως άμεσα προϊσταμένου των παραιτηθέντων.

Η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.
Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτέμβριο του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

Οκτώ χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών.

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας για όσους η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα.

 

Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων «έφαγε» Δημητριάδη-Κοντολέοντα

«Βρέχει» παραιτήσεις στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις με το θέμα των υποκλοπών. Την αρχή έκανε ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Ακολούθησε με διαφορά λίγων λεπτών η παραίτηση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέοντα. Παραδέχονται και την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη.

«Βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης από τις παραιτήσεις των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων λαμβάνει πλέον διαστάσεις ενώ οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» (σ.σ. και αυτής του inside story) συμπληρώνει το παζλ με νέα ευρήματα που φέρνουν το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα πιο κοντά στο θρίλερ των υποκλοπών.

Οι εξελίξεις οδήγησαν τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού (και ανιψιό του), Γρηγόρη Δημητριάδη, να υποβάλει την παραίτησή του, την Παρασκευή 5 Αυγούστου. Η παραίτηση-ομολογία ενοχής, έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«H παραίτηση του κ. Δημητριάδη έγινε σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και έχει στόχο την αποσύνδεση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από το Μαξίμου. Η κυβέρνηση και ο κ. Δημητριάδης δεν έχουν σχέση έχουν με την υπόθεση Ανδρουλάκη. Γύρω από το πρόσωπο του κ. Δημητριάδη έχει αναπτυχθεί ένα κλίμα τοξικότητας, εξαιρετικά δυσλειτουργικά και για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κ. Δημητριάδη» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές θέλοντας να δικαιολογήσουν την απόφαση του πρωθυπουργού.


► Με απόφαση του πρωθυπουργού, τοποθετείται στη θέση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο Γιάννης Μπρατάκος. Ο κ. Μπρατάκος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.


Πρόκειται για μία παραίτηση που τραντάζει συθέμελα την κυβέρνηση, καθώς πρόκειται όχι μόνο για έναν από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και για τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.

Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα η παραίτηση (έγινε δεκτή) του διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Παναγιώτη Κοντολέοντα, «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων (παρακολουθήσεων)».

«Κάποιες λανθασμένες ενέργειες δεν μειώνουν τις σημαντικές εθνικές υπηρεσίες που έχει προσφέρει η ΕΥΠ τα τελευταία χρόνια», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, λίγο μετά και τη δεύτερη παραίτηση και μιλούν για «νόμιμη παρακολούθηση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου». Συμπληρώνουν πως «αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πως ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής.

Αριστερά: O Παναγιώτης Κοντολέων. Δεξιά: Ο Γρηγόρης Δημητριάδης

Παραδέχονται και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Στον απόηχο των δύο παραιτήσεων – «βόμβα», πήγες απ’ το κυβερνητικό στρατόπεδο διέρρεαν πως ο νέος διοικητής της ΕΥΠ θα καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη για ενημέρωση, ενώ ταυτόχρονα παραδέχονται την παρακολούθησή του.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, το κινητό του κ. Ανδρουλάκη παρακολουθείτο επί τρεις μήνες με την επισύνδεση, να διακόπτεται δύο μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιες πηγές διέρρεαν πάντως ότι η παρακολούθηση δεν έγινε με το λογισμό Predator, αλλά με συμβατικά μέσα που χρησιμοποιούνται από την ΕΥΠ.

Επιπλέον, οι ίδιες πηγές διέρρεαν πως στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη υπήρξε εισαγγελική έγκριση.
Στις 5 το απόγευμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. αναμένεται να κάνει δήλωση On camera.

Οι δημοσιογραφικές αποκαλύψεις

Yπενθυμίζεται ότι με το χθεσινό μας δημοσίευμα τεκμηριώναμε νέα στοιχεία που ξεκινούσαν από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη κι έφταναν σε ένα κομβικό πρόσωπο της ιστορίας, τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο, ο οποίος συμμετείχε στο πλέγμα εταιρειών της Intellexa στην Ελλάδα την κρίσιμη περίοδο που το παράνομο λογισμικό της εταιρείας, το Predator, αποπειράθηκε να χακάρει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι και ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης, ο δημοσιογράφος που υπήρξε θύμα παρακολούθησης τόσο της ΕΥΠ όσο και του Predator, είχε κάνει λόγο πριν από λίγες μέρες σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» για στενές σχέσεις ανθρώπων της εταιρείας Intellexa με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, τονίζοντας μάλιστα ότι η εν λόγω εταιρεία «χαίρει της προστασίας του Μαξίμου».

Ευρωπαϊκή παρέμβαση

Στο μεταξύ, στο απόηχο των τελευταίων εξελίξεων, το inside story απευθύνθηκε στη Σόφι ιν ‘τ Βελντ, πολιτικό του ολλανδικού κόμματος Democrats 66, ευρωβουλευτή που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί σε θέματα ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων, εισηγήτρια της επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συγκροτήθηκε πριν κάποιους μήνες με αντικείμενο να διερευνήσει τη χρήση λογισμικών κατασκοπίας (spyware) εντός ΕΕ και επικεφαλής της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

© Welcomia | Dreamstime.com

Η Σόφι ιν ‘τ Βελντ μέσω της συνέντευξής της στο inside story απευθύνει άτυπη έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από το Ευρωκοινοβούλιο. «Αν είναι πεπεισμένοι ότι είναι διεθνές πρόβλημα, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Επομένως είμαι σίγουρη ότι είναι διατεθειμένος (σ.σ.: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος) να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής (σ.σ.: PEGA του ευρωκοινοβουλίου) και να απαντήσει σε ερωτήσεις. Επομένως μπορούμε να το κάνουμε διεθνές πρόβλημα και να έρθουν να το λύσουμε», αναφέρει.

Μια άλλη σκέψη της είναι να εμπλακούν στη διερεύνηση της χρήσης spyware στην Ελλάδα η Europol και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. «Αν –όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση– πρόκειται για διεθνές πρόβλημα, πιστεύω ότι πρέπει να κινητοποιηθεί η Europol να κάνει την έρευνα και η ΕυρωπαΪκή Εισαγγελία. Θα ετοιμάσω σχετική εισήγηση».