Ο Νετανιάχου προειδοποιεί: «Απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ μια κυβέρνηση συνασπισμού» – Βιετνάμ: Τεστ εξπρές σε 13 εκατ. πολίτες υπό το φόβο της νέας επιθετικής μετάλλαξης

Ο Νετανιάχου χάνει και προειδοποιεί: «Απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ μια κυβέρνηση συνασπισμού»

Προειδοποίηση ότι η προτεινόμενη νέα κυβέρνησηενότητας θα αποτελέσει «κίνδυνο για την ασφάλεια» της χώρας απεύθυνε οΜπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που η λαβή του μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ στο άρμα της εξουσίας μοιάζει να εξασθενεί όλο και περισσότερο.

Ο πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής δεξιάς Yamina Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα συνεργαστεί με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, απειλώντας έτσι να «πετάξει» από τον πρωθυπουργικό θρόνο τον επί 12 χρόνια πρώτο άνδρα του Ισραήλ.

Οι αντίπαλοι του Νετανιάχου έχουν περιθώριο σχηματισμού κυβέρνησης μέχρι την Τετάρτη.

Ο Νετανιάχου, του οποίου η δίκη για απάτη είναι σε εξέλιξη, δεν κατάφερε να αποσπάσει ισχυρή πλειοψηφία κατά τις εκλογές του Μαρτίου, την τέταρτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε δύο χρόνια, ούτε όμως και να εξασφαλίσει συμμάχους για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Μην σχηματίσετε μια αριστερή κυβέρνηση –μια τέτοια κυβέρνηση είναι κίνδυνος για την ασφάλεια και το μέλλον του Ισραήλ», είπε ο 71χρονος πολιτικός, ο οποίος εδώ τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί στην πολιτική ζωή του τόπου, χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει περισσότερο.

Ο Νετανιάχου κατηγόρησε τον Μπένετ ότι παραπλανεί τον λαό και ότι διαπράττει την «απάτη του αιώνα» συνεργαζόμενος με τον Λαπίντ

Ναφτάλι Μπένετ: Θα διαδεχθεί τον μέντορά του;

Έχει υπάρξει σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου και πολιτικός του αντίπαλος παραμένοντας πάντα ένας αναπόφευκτος εταίρος: ο Ναφτάλι Μπένετ, ηγέτης της προσφιλούς στους εβραίους εποίκους ριζοσπαστικής δεξιάς είναι πιθανόν να διαδεχθεί τον μέντορά του και να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Φαλακρός, φορώντας ένα διακριτικό κιπά, μιλώντας αμερικανικά αγγλικά, ο Ναφτάλι Μπένετ ηγείται της παράταξης Yamina που υιοθετεί έναν ακραίο οικονομικό φιλελευθερισμό, σκληρή γραμμή απέναντι στο Ιράν και την θέση της προσάρτησης των δύο τρίτων περίπου της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους που έχει καταλάβει ο ισραηλινός στρατός από το 1967 και τον Πόλεμο των Έξι Ημερών.

Ο 49χρονος επιχειρηματίας του τεχνολογικού τομέα, μπήκε αργά στην πολιτική. Αλλά, από το 2013, ο πολιτικός που χαρακτηρίζεται «θρησκευτικός εθνικιστής» έχει αναλάβει πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια. Στο τελευταίο, το υπουργείο Άμυνας το 2020, στην κορύφωση της πανδημίας στο Ισραήλ, ανέλαβε την θεαματική κινητοποίηση του στρατού για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

«Μία εικόνα κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ισραηλινού κοινού που αναζητεί απελπισμένα έναν νόμιμο αντικαταστάτη του Νετανιάχου», παρατηρεί ο Evan Gottesman Israel Policy Forum.

Από πολιτικά νεκρός, ρυθμιστής

Εδώ και δύο χρόνια θεωρήθηκε πολιτικά νεκρός, έφερε ένα χαμηλό εκλογικό σκορ στην τελευταία αναμέτρηση του Μαρτίου, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες ελίχθηκε με επιδεξιότητα για να επιβληθεί ως ρυθμιστής στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Μέχρι σήμερα ο Ναφτάλι Μπένετ έπαιξε σε δύο ταμπλό και άφησε να πλανάται η αμφιβολία για την πρόθεσή του να καταφέρει ή όχι το τελειωτικό πλήγμα στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στο πρόσωπό του ποντάρει πλέον ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ για να εξασφαλίσει ικανή υποστήριξη στο σχέδιό του για τον σχηματισμό μίας «κυβέρνησης αλλαγής».

benetisrahl.jpg

O Ναφτάλι Μπένετ τις τελευταίες εβδομάδες ελίχθηκε με επιδεξιότητα για να επιβληθεί ως ρυθμιστής στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ναφτάλι Μπένετ έδωσε την τελευταία στιγμή την υποστήριξή του στην εκρηκτική αυτή συμμαχία, που ξεκινά από την αριστερά για να φθάσει μέχρι το κόμμα Yamina της ριζοσπαστικής δεξιάς για να περιλάβει την στήριξη των Αράβων βουλευτών. Την στήριξη αυτή την διαπραγματεύθηκε σκληρά ζητώντας ούτε λίγο ούτε πολύ το πόστο του πρωθυπουργού: πρώτος αυτός και στην συνέχεια ο Γιαΐρ ο Λαπίντ στην εναλλασσόμενη πρωθυπουργία.

Γιος αμερικανών μεταναστών, γεννήθηκε το 1972 στην Χάιφα, υπηρέτησε στην περίφημη μονάδα Sayeret Matkal των ειδικών δυνάμεων του ισραηλινού στρατού , όπως και ο Νετανιάχου. Στην δεκαετία του 2000 επιβλήθηκε ως πρωτοπόρος στην «χώρα των start-up» με την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Cyotta, που πουλήθηκε έναντι 145 εκατομμυρίων δολαρίων το 2005. Τον επόμενο χρόνο, έκανε το άλμα στην πολιτική με το κόμμα Λικούντ, όπου έγινε το δεξί χέρι του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δύο χρόνια μετά, ο Ναφτάλι Μπένετ αποχωρεί από το Λικούντ για να ηγηθεί του Συμβουλίου Yesha, της οργάνωσης που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτική Οχθης, οι οποίοι θα γίνουν το πολιτικό το κεφάλαιο, ακόμη και αν δεν έχει ποτέ κατοικήσει σε κάποιον από τους επίμαχους οικισμούς αυτούς.

Το 2012 αναλαμβάνει τα ηνία της δεξιάς παράταξης Εβραϊκή Εστία, στην οποία αργότερα προσχώρησαν άλλα μικρά κόμματα για να σχηματισθεί το κόμμα Yamina.

Ο Ναφτάλι Μπένετ ηλεκτρίζει το πολιτικό του ακροατήριο με ακραίες θέσεις για την διένεξη Ισραηλινών-Παλαιστινίων όπως, «δεν υπάρχει ισραηλινή κατοχή στην Δυτική Οχθη διότι δεν έχει υπάρξει ποτέ παλαιστινιακό κράτος» ή μιλώντας για τους παλαιστίνιους φυλακισμένους «οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτώνονται, όχι να απελευθερώνονται». Έχει επίσης υποσχεθεί στο Ιράν ένα «Βιετνάμ», εάν συνεχίσει να αναπτύσσεται στρατιωτικά στην Συρία.

Όμως, ο Ναφτάλι Μπένετ, πατέρας τεσσάρων παιδιών που ζει στην στιλάτη πόλη Ραανάνα, έδρα των ισραηλινών start up, δεν συμβαδίζει ούτε με το ακροατήριο της θρησκευτικής δεξιάς: τα ζητήματα της θέσης της θρησκείας στο Κράτος δεν αποτελούν προτεραιότητά του και υιοθετεί φιλεύθερες, ως έναν βαθμό, θέσεις σχετικά με την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

 

Βιετνάμ: Τεστ – εξπρές σε 13 εκατ. πολίτες υπό το φόβο της νέας επιθετικής μετάλλαξηςΒιετνάμ: Τεστ - εξπρές σε 13 εκατ. πολίτες υπό το φόβο της νέας επιθετικής μετάλλαξης

Στο Βιετνάμ είναι στραμμένο τις τελευταίες ημέρες το βλέμμα της επιστημονικής κοινότητας καθώς η νέα μετάλλαξη που εντοπίστηκε εκεί, συνδυασμός της ινδικής και της βρετανικής, θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική.

Η χώρα, ελπίζοντας να συγκρατήσει εγκαίρως την εξάπλωση του νέου ξεσπάσματος, αποφάσισε να διενεργήσει τεστ σε όλον τον πληθυσμό της πόλης Χο Τσι Μιν και να εισαγάγει νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η απόφαση αυτό έρχεται μετά από μία άνοδο των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τη σχετική επιτυχία που έχει επιδείξει η χώρα στη συγκράτηση της πανδημίας.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, οι ειδικοί προειδοποίησαν για μία νέα «πολύ επικίνδυνη» μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη χώρα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αυτή συνδυάζει στοιχεία από τις μεταλλάξεις του ιού που έχουν εντοπιστεί πρώτα στην Ινδία και τη Μεγάλη Βρετανία και μεταδίδεται εύκολα μέσω του αέρα.

Μετά τον εντοπισμό 125 κρουσμάτων θετικών σε αυτήν την μετάλλαξη, σε μία θρησκευτική ένωση που ήδη βρίσκεται σε καθεστώς lockdown, οι Αρχές σχεδιάζουν τώρα να διεξαγάγουν τεστ και στους άλλους 13 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Χο Τσι Μιν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, με έναν ρυθμό 100.000 τεστ τη μέρα, η προσπάθεια θα έχει ολοκληρωθεί σε κάτι περισσότερο από τέσσερις μήνες.

Επιπλέον, οι Αρχές ανακοίνωσαν την επιβολή νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πόλη για 15 ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα.

Τα καταστήματα και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά ενώ και οι θρησκευτικές δραστηριότητες αναστέλλονται.

Σήμερα, οι δημόσιες συγκεντρώσεις δεν επιτρέπεται να ξεπερνούν τα δέκα άτομα, ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ο αριθμός να πέσει στα πέντε.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας, η χώρα έχει ανταποκριθεί με επιτυχία θέτοντας σε καραντίνα και υποβάλλοντας σε τεστ όποιον μπαίνει στην χώρα, ενώ διεξάγει εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και διαγνωστικά τεστ.

Ωστόσο η κυβέρνηση πιέζεται να αυξήσει το ρυθμό των εμβολιασμών καθώς μόλις λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού έχει λάβει μέχρι στιγμής τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Το 2020, το Βιετνάμ έφτιαξε αυτό το βίντεο για να διδάξει στους πολίτες της πώς να προστατευθούν από την πανδημία:

AD

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*