Ο Νίκος Αλιβιζάτος, “ξεπλένει” πολύ σχολαστικά το νομοσχέδιο γύψο του Χρυσοχοΐδη – Ρεζίλεψε την Ελλάδα η τριάδα του Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (vid)

Με άρθρο του στην “Καθημερινή” την Δευτέρα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, λίγες ώρες πριν την σημερινή “κωλοτούμπα” του ΚΙΝΑΛ που ανακοίνωσε, δια της προέδρου του, ότι θα υπερψηφίσει το χουντικής – κοπής νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προς ψήφιση, “ξέπλυνε” πολύ σχολαστικά ομολογουμένως τα προβληματικά σημεία (που ταυτίζονται λίγο έως πολύ με τα αιτήματα που είχε εκφράσει ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γ.Καμίνης) για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι “το νομοσχέδιο αυτό, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ο στοιχειωδώς ενημερωμένος νομικός, με λίγες βελτιώσεις, τις οποίες ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης θα μπορούσε εύκολα να επιφέρει, χωρίς να αλλοιωθεί η ουσία του, εναρμονίζεται πλήρως προς τα ισχύοντα στις πιο προηγμένες χώρες“.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν.Αλιβιζάτος ήταν επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών για την ανάδειξη του προέδρου του ΚΙΝΑΛ το 2017, ενώ από το Νοέμβριο του 2019 έχει αναλάβει, με απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επικεφαλής Επιτροπής για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας.

Ο Ν.Αλιβιζάτος, λοιπόν, απορρίπτει την κριτική που έχει εκφράσει η αντιπολίτευση, ουσιαστικά η Αριστερά στο ότι διατηρεί μία “ιδιοκτησιακή αντίληψη για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι” η οποία όπως λέει “είναι, ακόμη και στη δική της λογική, ιστορικά ξεπερασμένη”.

Προχωρά μάλιστα ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι:

– “Για μεν το ΚΚΕ, η φράση του βουλευτή Γιάννη Γκιόκα ότι το νομοσχέδιο «δεν παίρνει ούτε από διορθώσεις ούτε από βελτιώσεις» τα λέει όλα. Εγκλωβισμένο στο παρελθόν, το κόμμα του Περισσού δεν ενδιαφέρεται ποσώς να κατανοήσει έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία”.

– Για το ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι “δεν ισχύει το ίδιο. Παραβλέπω τον ακραίο λόγο όσων νεότευκτων στελεχών του επιζητούν αναγνώριση στο νέο τους σπίτι. Ο γενιτσαρισμός, ως διαχρονικό φαινόμενο, είναι απεχθής και μόνο λύπηση προκαλεί. Αναφέρομαι απεναντίας στην εύκολη ρητορεία ορισμένων βουλευτών της νεότερης γενιάς, από τους οποίους, λόγω κατάρτισης και γενικότερης παιδείας, θα περίμενε κανείς διαφορετικό ύφος.

Να φταίει για τη στάση τους η έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων μπροστά στις επιτυχίες του σημερινού κυβερνητικού σχήματος; Δεν το πιστεύω. Η ουσιαστική αφωνία των νεότερων αυτών πολιτικών στελεχών οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων, λόγω της ανεξήγητης προσήλωσής τους στις δοκιμασμένες πρακτικές μιας παρωχημένης κινηματικής αντίληψης της πολιτικής. Αν βρισκόμασταν στο 2014, έως ένα βαθμό θα το δικαιολογούσα. Σήμερα, απεναντίας, θα απέδιδα την συνεχιζόμενη αυτή αδράνεια σε ασύγγνωστη πνευματική οκνηρία.

Ασύγγνωστη, γιατί από αυτήν ζημιώνεται σε τελευταία ανάλυση η ίδια η πατρίδα μας”.

 

Ρεζίλεψε την Ελλάδα η τριάδα του Μητσοτάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (vid)

Άγριο ξύλο από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα τρία μέλη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εκπροσώπησαν χθες την Ελλάδα στη Συνεδρίαση.

Την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απασχόλησαν, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και τοω σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, οι καταγγελίες διεθνών οργανισμών για επαναπροωθήσεις προσφύγων και πρακτικές που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

Έξαλλοι από την αλαζονική εμφάνιση Χρυσοχοΐδη – Μηταράκη – Κουμουτσάκου, ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες πλην ΕΛΚ και Ακροδεξιών, επιτέθηκαν στους 3 Υπουργούς για την ανυπαρξία ουσιαστικών και πειστικών απαντήσεων στις παρεμβάσεις τους.

Μάλιστα δεν έλειψαν και περιπτώσεις, όπως του Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Nτομένεκ Ρουίθ Ντεβέζα, που δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το λεξιλόγιο και τους χαρακτηρισμούς των υπουργών «ακροδεξιούς».

Οι Έλληνες αξιωματούχοι, αδύναμοι να αντιληφθούν το κλίμα σε βάρος της χώρας μας λόγω της αλαζονικής τους συμπεριφοράς, κατέφυγαν σε ηχηρές κορώνες που όμως δεν κατάφεραν να πείσουν κανέναν.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης και η παρέμβαση του Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη Ευρωβουλευτή, Κόστερ Ντίτμαρ, που επέλεξε να ισοπεδώσει την νεοδημοκρατική προπαγάνδα που διακίνησαν ακόμη και ευρωβουλευτές του κυβερνώντος κόμματος παρουσιάζοντας καταγγελίες διεθνών οργανισμών ως τουρκική προπαγάνδα και εξαπολύοντας επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η επεισοδιακή αυτή συνεδρίαση έληξε με τους ευρωβουλευτές να επιμένουν οργισμένοι πως τα σοβαρά ερωτήματά τους έμειναν αναπάντητα, αναγκάζοντας και τον Πρόεδρο της Επιτροπής να συμφωνήσει μαζί τους!