Ο Μπορέλ ακυρώνει διαγωνισμό λόγω Qatar-gate και Αβραμόπουλου — Επικεφαλής RenewEurope για υποκλοπές: Δεν ανεχόμαστε τέτοια παραβίαση δικαιωμάτων

Φέρεται να αποκλείει από τη θέση τόσο τον Λουίτζι ντι Μάιο όσο και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά τον σάλο που έχει προκληθεί λόγω του Qatar-gate.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζεπ Μπορέλ, προτίθεται να αποκλείσει τόσο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο όσο και τον Λουίτζι Ντι Μάιο στον διαγωνισμό για την κάλυψη θέσης εκπροσώπου (πρέσβη) στις χώρες του Κόλπου. Αιτία, η έκταση που έχει λάβει το Qatar-gate.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, μετά και τον σάλο που έχει προκληθεί και στην Ιταλία, σκέπτεται να ακυρώσει τον διαγωνισμό. Η επιτροπή αξιολόγησης είχε ήδη επιλέξει για τη θέση του διπλωματικού αντιπροσώπου στις χώρες του Κόλπου τον Ιταλό πρώην υπουργό Λουίτζι ντι Μάιο. Ανθυποψήφιοί του και επιλαχόντες είναι ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο, για το γεγονός ότι υπήρξε σύμβουλος της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι, Fight Impunity, αλλά και τον Κύπριο υποψήφιο για τη θέση, επίσης πρώην επίτροπο, Μάρκο Κυπριανού.

Όσον αφορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει ζητήσει τη διεξαγωγή κατεπείγουσας έρευνας για τις επαφές του την περίοδο που ήταν επίτιμο μέλος της Fight Impunity. Ο ίδιος, με δήλωσή του στην ΕΡΤ, έχει εμμέσως επιβεβαιώσει το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι η εντολή δεν αφορά «έρευνα αλλά διερεύνηση».

«Η Κομισιόν έπειτα από δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο είχε τη σκοπιμότητά του, έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει για τα όσα είχαμε συμφωνήσει πριν τρία χρόνια που είχα ζητήσει άδεια για να γίνω τιμητικό μέλος της επιτροπής της ΜΚΟ Fight Impunity που είχε συγκεκριμένο σκοπό και τότε έκανε και πολύ καλή δουλειά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δήλωσε ο πρώην επίτροπος.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ θα έπρεπε να έχει εγκρίνει την τοποθέτηση του Λουίτζι ντι Μάιο, αλλά επηρεαζόμενος από τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο, δεν έχει υπογράψει την απόφαση, η οποία κανονικά πρέπει να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος του 2022.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως ο Ζοζεπ Μπορέλ κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει τη θέση σε κάποιο εσωτερικό συνεργάτη του ή θα επαναπροκηρύξει τη θέση.

 

Επικεφαλής RenewEurope για υποκλοπές: Δεν ανεχόμαστε τέτοια παραβίαση δικαιωμάτων

Παρέμβαση από τον επικεφαλής της ευρωομάδας με βέλη κατά Μαξίμου και Δικαιοσύνης, με αφορμή την παρακολούθηση του Γιώργου Κύρτσου.

Εξακολουθεί να εκθέτει διεθνώς τη χώρα το σκάνδαλο των υποκλοπών και η προκλητική στάση που τηρούν το Μαξίμου και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Το νέο χτύπημα έρχεται αυτή τη φορά από τον επικεφαλής της ευρωομάδας του RenewEurope, με το οποίο συμπορεύεται ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κύρτσος.

Στη σκιά των αποκαλύψεων για την παρακολούθησή του, ο Στεφάν Σεζουρνέ παίρνει θέση και καλεί την ελληνική δικαιοσύνη να αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο Γάλλος πολιτικός, με ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε την υποκλοπή σε βάρος του Γιώργου Κύρτσου ως «βαθιά ανησυχητική» για να προσθέσει ότι «καμία χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια παραβίαση των δικαιωμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης».

«Η υποκλοπή του ευρωβουλευτή μας Γιώργου Κύρτσου είναι βαθιά ανησυχητική. Η ελληνική δικαιοσύνη και οι ανεξάρτητες αρχές πρέπει να το διερευνήσουν πλήρως. Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια παραβίαση των δικαιωμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» η πλήρης ανάρτηση του επικεφαλής του Renew Europe.

Μετά την παρέμβαση του Σεζουρνέ, ο Γιώργος Κύρτσος έγραψε στο Twitter ότι αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή αντίδραση μετά την τεκμηρίωση της παρακολούθησής του από την ΑΔΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κύρτσος κατέθεσε και μήνυση κατά Κοντολέων, Βλάχου, Γεωργακοπούλου.