Ο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών – Σαν σήμερα το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία – Μιανμάρ: Επτάχρονο κορίτσι νεκρό από πυρά του στρατιωτικού καθεστώτος

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη.

Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να ανανεώσουν τους δεσμούς τους, έπειτα από τέσσερα δύσκολα χρόνια, επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είδαν με κατάπληξη τον Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την πυρηνική συμφωνία (JPCOA) με το Ιράν, να επιβάλει δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα και να αποκηρύττει διεθνείς οργανισμούς τους οποίους στήριζε για δεκαετίες η Ουάσινγκτον.

«Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον @POTUS στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτήν την εβδομάδα», έγραψε στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ, που προεδρεύει των συνόδων κορυφής. «Προσκάλεσα τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συμμετάσχει στη συνάντησή μας ώστε να μοιραστεί τις απόψεις του για τη μελλοντική συνεργασία μας. Ώρα να οικοδομήσουμε ξανά τη διατλαντική συμμαχία μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η τελευταία φορά που Αμερικανός πρόεδρος συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ ήταν στις 5 Απριλίου 2009, επί προεδρίας του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα. Ο Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Ου. Μπους συμμετείχε επίσης στη σύνοδο που έγινε τον Ιούνιο του 2001 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ένας εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι στη σύνοδο της Πέμπτης και της Παρασκευής, που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθούν το θέμα των εμβολίων για τον νέο κορονοϊό, τα θέματα της Ρωσίας και της Τουρκίας καθώς και η βιομηχανική πολιτική της Ένωσης. Ο Μπάιντεν αναμένεται να «συνδεθεί» με τους Ευρωπαίους ηγέτες στις 21.45 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.

Σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους τη βούλησή του να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον, η συνεργασία των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής αλλά και η εμβάθυνση της «μεγαλύτερης εμπορικής και επενδυτικής σχέσης στον κόσμο».

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει επίσης τα θέματα της Κίνας και της Ρωσίας με τους 27 ηγέτες, οι οποίοι καλωσόρισαν την προεδρία του, θεωρώντας ότι πρόκειται για μια ευκαιρία να ενισχύσουν τις προτεραιότητές τους σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ωστόσο, η σκληρή στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, η πίεση που ασκεί η Γερμανία για την ολοκλήρωση του αγωγού φυσικού αερίου που θα την συνδέσει με τη Ρωσία και η επιμονή των ΗΠΑ να δαπανούν περισσότερα οι Ευρωπαίοι για την άμυνά τους παραμένουν σημεία τριβής στις σχέσεις των δύο πλευρών, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

 

Σαν σήμερα το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τους βομβαρδισμούς στη ΓιουγκοσλαβίαΗ βομβαρδισμένη Ποντγκόριτσα τον Απρίλιο του 1999Η βομβαρδισμένη Ποντγκόριτσα τον Απρίλιο του 1999

Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Μαρτίου 1999 όταν άρχιζαν οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί κατά της…απείθαρχης Γιουγκοσλαβίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το θέμα του Κοσόβου.

Σαν σήμερα το ΝΑΤΟ άρχισε τη μεγάλη επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Βοσνίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα, στις 24 Μαρτίου του 1999, στις 20:45, τα νατοϊκά αεροσκάφη άρχισαν επιδρομές εναντίον στόχων στη Γιουγκοσλαβία.

“Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, επειδή η τελευταία αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες, έως ότου οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας αποσυρθούν από την περιοχή. Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους”.

Και όχι μόνο αυτό. Ήταν η πρώτη αεροπορική επίθεση σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και σε μία χώρα η οποία βρισκόταν μία ανάσα από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Στους εν λόγω βομβαρδισμούς, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κατά κύριο λόγο Αμερικανικές, χρησιμοποίησαν βόμβες τελευταίας -για την εποχή-τεχνολογίας απεμπλουτισμένου ουρανίου χτυπώντας κατά κύριο λόγο υποδομές στρατηγικής σημασίας του γιουγκοσλαβικού κράτους.

Το χτύπημα, που πραγματοποιήθηκε στο προτελευταίο έτος της προεδρικής θητείας του Μπιλ Κλίντον στην προεδρεία των ΗΠΑ, προκάλεσε πολύ μεγάλη λαϊκή αντίδραση στην Ελλάδα που εκφράστηκε κυρίως με συγκεντρώσεις και συναυλίες υπέρ του γιουγκοσλαβικού λαού.

Η ποδοσφαιρική ομάδα της ΑΕΚ μάλιστα, σε μία παράτολμη κίνηση, έδωσε το παρόν στο Βελιγράδι εν μέσω των βομβαρδισμών και έδωσε φιλικό παιχνίδι με καθαρά αντιπολεμικό χαρακτήρα με την Παρτίζαν.

Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι που επετεύχθη συμφωνία, η οποία οδήγησε στην απόσυρση των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και τη δημιουργία της Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), μιας ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο.

Ο φόρος του αίματος για την Γιουγκοσλαβία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν βαρύς με 3600 νεκρούς, κυρίως άμαχο πληθυσμό αλλά και στρατιώτες και αστυνομικούς. Η οικονομική καταστροφή του γιουγκοσλαβικού κράτους ανήλθε στο ιλιγγιώδες ποσό των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων (με τιμές 1999).

Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν όπως είπαμε η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στους βομβαρδισμούς συμμετείχαν όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ελλάδα, την Ισλανδία και το Λουξεμβούργο. Επίσης, όλες οι γειτονικές χώρες της Γιουγκοσλαβίας, που δεν ήταν ακόμη μέλη του ΝΑΤΟ, παραχώρησαν το έδαφος και τον εναέριο χώρο τους στις δυνάμεις της βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κουμάνοβο, που επικυρώθηκε με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, άρχισε η αποχώρηση του γιουγκοσλαβικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας από το Κόσοβο και η ανάπτυξη, στις 12 Ιουνίου 1999, διεθνούς στρατιωτικής δύναμης.

 

Μιανμάρ: Επτάχρονο κορίτσι νεκρό από πυρά του στρατιωτικού καθεστώτοςΜιανμάρ: Επτάχρονο κορίτσι νεκρό από πυρά του στρατιωτικού καθεστώτος

Ένα επτάχρονο κοριτσάκι σκοτώθηκε μέσα στο σπίτι του όταν οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ στην πόλη Μανταλάι της Μιανμάρ -το νεότερο θύμα, μέχρι στιγμής, της βάναυσης καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του Φεβρουαρίου.

Υπάλληλοι γραφείου τελετών στο Μανταλάι ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι το επτάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε από σφαίρες στο προάστιο Τσαν Μια Τάζι σήμερα, Τρίτη. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του πατέρα της, όμως χτυπήθηκε το παιδί που καθόταν στην αγκαλιά του μέσα στο σπίτι, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη αδελφή της. Στην ίδια περιοχή σκοτώθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι.

Ο στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο για το τραγικό περιστατικό.

Η χούντα κατηγορεί τους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές για εμπρησμούς και βιαιοπραγίες, ισχυριζόμενη θα χρησιμοποιήσει τη λιγότερη δυνατή βία για να καταστείλει τις καθημερινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής κυβέρνησης, Ζάου Μιν Τουν, είπε ότι συνολικά έχουν σκοτωθεί 164 διαδηλωτές και «εξέφρασε τη λύπη του» για τους θανάτους. Ωστόσο η Ένωση Βοήθειας για τους Πολιτικούς Κρατουμένους (AAPP), μια οργάνωση ακτιβιστών, υποστηρίζει ότι τα θύματα ανέρχονται σε 261.

«Είναι και δικοί μας πολίτες» ανέφερε ο Ζάου Μιν Τουν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου, μία ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε πρόσωπα που συνδέονται με το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κίι.

Αφού έπεσε η νύχτα, στην εμπορική πρωτεύουσα Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους με αναμμένα κεριά στη μνήμη των θυμάτων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*