Το χώρο του πολιτικού κέντρου διεκδικεί για τη ΝΔ ο πρωθυπουργός, αρνούμενος ότι έστριψε το τιμόνι δεξιά με τον ανασχηματισμό, επειδή σχεδιάζει πρόωρες εκλογές
Τις κατηγορίες περί δεξιάς στροφής με τον πρόσφατο ανασχηματισμό αποτάσσεται, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα σενάρια πρόωρων εκλογών το 2021.
Και αυτό καθώς η μεν αίσθηση ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιστρέφει στα δεξιά ενδέχεται να αποξενώσει ψηφοφόρους του κέντρου, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019. Ενώ μία παρατεταμένη εκλογολογία θα παραλύσει φυσικά την κυβέρνηση και θα αποτρέψει υπουργούς από τη λήψη πολιτικά δύσκολων αποφάσεων.
Έτσι ο κ.Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στον Ant1 χαρακτήρισε απλοϊκή τη συζήτηση περί δεξιάς στροφής στον ανασχηματισμό, λέγοντας ότι η ΝΔ “ έχει στελέχη με πολλές διαφορετικές αφετηρίες” και πως είναι σήμερα “ η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη των αλλαγών, της μετριοπάθειας, της κοινωνικής ευαισθησίας”.
Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι εκλέχθηκε με την πολιτική πλατφόρμα “ανανέωση, διεύρυνση και μεταρρυθμίσεις”, υποστηρίζοντας ότι αυτό το τρίπτυχο υπηρέτησε και υπηρετεί και εκτίμησε ότι η ΝΔ είναι σήμερα η κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό κέντρο.
Ο πρωθυπουργός προφανώς και ήθελε με τον ανασχηματισμό να θωρακίσει τη ΝΔ σε πιθανές εκλογικές απειλές εκ δεξιών και να διατηρήσει ισορροπίες, ιδίως με το επίφοβο για αναταραχές σαμαρικό στρατόπεδο, αλλά διαπιστώνει τις αντιδράσεις από ένα κοινό που τον στήριξε για την ηγεσία της ΝΔ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο και στην εκλογή του στην πρωθυπουργία.
Πολιτικό κέντρο ή μεσαίος χώρος κατά την καραμανλική ρήση, είναι γεγονός ότι ένα τμήμα μετακινούμενων κεντρώων ψηφοφόρων είναι αυτό που διαχρονικά δίνει κυβερνήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πάντως μία ενδιαφέρουσα δική του ερμηνεία στο κέντρο, στο οποίο απέδωσε χαρακτηριστικά ελαφρώς απολιτίκ. Έκανε λόγο για το μέσο της πολιτικής ζωής, “το οποίο κυρίως εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή δουλειά, αποτελεσματικότητα και διαφάνεια.”
Εκτίμησε ότι οι πολίτες αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι είναι όλο και περισσότεροι και πολιτικά εκφράζονται από τη ΝΔ.
Με τον τρόπο αυτό λοιπόν θέλησε να καθησυχάσει και όσους ανησυχούν ότι για παράδειγμα ο Μάκης Βορίδης ως υπουργός Εσωτερικών θα επιδοθεί σε… αντικομμουνιστικές κορώνες, που αποξενώνουν κεντρώους ψηφοφόρους.
Προφανώς βέβαια στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τα τεκταινόμενα και στο ΚΙΝΑΛ, μετά και την καθαίρεση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Το ερώτημα εάν η Φώφη Γεννηματά στέλνει με αυτό τον τρόπο ένα μήνυμα, δεδομένου ότι ο κ.Λοβέρδος επισήμαινε σε κάθε ευκαιρία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκαταλέγεται στις “προοδευτικές δυνάμεις”, θέση που μεταφραζόταν από πολλούς ως λογική σύμπλευσης με την ΝΔ.
Εάν αντίθετα το ΚΙΝΑΛ βρεθεί πλέον πιο κοντά με το ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ χάνει ένα πιθανό κυβερνητικό εταίρο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών (και ας τις ξόρκισε ο πρωθυπουργός, έχει σημασία ότι είπε πως η πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία, ενώ πάντα επικρέμαται η απειλή της απλής αναλογικής…). Από την άλλη, υπάρχει η θεωρία ότι αφήνει χώρο για τη ΝΔ σε ένα τμήμα του κέντρου που απεχθάνεται το ΣΥΡΙΖΑ- εάν υποθέσει κανείς βέβαια ότι αυτοί οι ψηφοφόροι δεν έχουν ήδη συνταχθεί με τον Κ. Μητσοτάκη.
Βίκυ Σαμαρά
Καυγάς “γαλάζιων προέδρων” στην Βουλή για τα RafaleΣυνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών
Διακόπηκε για 10 λεπτά η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας μετά από διαπληκτισμό του προέδρου της Κώστα Γκιουλέκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Αθανάσιο Δαβάκη
Σε 10λεπτη διακοπή λόγω “γαλάζιων” αντεγκλήσεων μεταξύ του προέδρου της Κώστα Γκιουλέκα και το προέδρου της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων οδηγήθηκε η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής όπου συζητείται με την διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την αγορά των 18 Rafale.
Ο καυγάς ανάμεσα στους δύο “γαλάζιους προέδρους” ξέσπασε όταν ο Κωνσταντίνος Δαβάκης (που παρακολουθούσε την συνεδρίαση με ψηφιακό τρόπο) απόρησε σχετικά με το πώς θα ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα στην επιτροπή τα μέλη της στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο ίδιος. Ιδίως από την στιγμή που αναμένεται η επιτροπή να κάνει κάποιες συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών, προκειμένου να συζητηθούν τα απόρρητα σημεία των 3 συμβάσεων για την αγορά των 18 αεροσκαφών. Αυτά τα σημεία θα αφορούν τον εξοπλισμό των αεροσκαφών καθώς και την τιμολογιακή πολιτική της κατασκευάστριας εταιρίας Dassault.
Τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, Κώστας Γκιουλέκας είπε στο Αθανάσιο Δαβάκη ότι οι βουλευτές που δεν θα είναι παρόντες στην επιτροπή λόγω των μέτρων για τον Covid 19 θα πρέπει να ενημερωθούν από τα μέλη που είναι παρόντα.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων τότε εξερράγη και μίλησε για «πρωτοφανείς διαδικασίες» με τον Κώστα Γκιουλέκα να ανταπαντά ότι «είναι πρωτοφανής η πανδημία».
Στην συνέχεια πάντως ο Αθανάσιος Δαβάκης έθεσε και ζήτημα κανονισμού της Βουλής σημειώνοντας πως για ζητήματα που σχετίζονται με εξοπλισμούς, οφείλει να συνεδριάσει και η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων. Μάλιστα προειδοποίησε τον Κώστα Γκιουλέκα ότι θα προσέλθει στις προσεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και …θα μπει μέσα ανεξαρτήτως των μέτρων για την πανδημία. Στην συνέχεια επισήμανε πως η Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας ουσιαστικά μεταβάλλεται σε Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.
Τελικά η λύση που βρέθηκε είναι η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής να γίνει εκτός Βουλής και συγκεκριμένα σε μεγάλη αίθουσα (Αίθουσα Καποδίστριας) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με την συμμετοχή περισσότερων βουλευτών.
Όλα αυτά ενώ νωρίτερα από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε τεθεί ζήτημα ουσιαστικής ενημέρωσης των μελών της επιτροπής. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε το θέμα του ότι στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβάνεται η τεχνική συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρία. Επίσης ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σημείωσε ότι η ενημέρωση των βουλευτών για τα τεχνικά ζητήματα που έγινε με την διαδικασία του απορρήτου ουσιαστικά είχε ως εξής: Δόθηκαν στους εκπροσώπους των κομμάτων κείμενα 3-4 χιλιάδων σελίδων και χρόνος μισής ώρας για να τα μελετήσουν.
Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νϊκος Παναγιωτόπουλος, υπερασπίστηκε τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου αναφερόμενος στις ανάγκες της εθνικής άμυνας και ευχόμενος η σύμβαση να έχει ψηφιστεί νωρίτερα. Σημείωσε επίσης ότι έχουν δωθεί σε προηγούμενες συνεδριάσεις της επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων εξηγήσεις για τις όποιες αποκλίσεις υπάρχουν από την κείμενη νομοθεσία ενώ ως εγγύηση για την αρτιότητα των συμβάσεων παρουσίασε τον «προσυμβατικό έλεγχο» που θα γίνει από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Παραδέχθηκε πάντως ότι και το Ελεγκτικό Συνέδριο θα αναγκαστεί να λειτουργήσει με ταχύτατους ρυθμούς έξω από τα έως τώρα συνηθισμένες διαδικασίες.
Γεράσιμος Λιβιτσάνος