Ο Μητσοτάκης κέρασε χαμόγελα την Κουμουνδούρου — ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος το νομοσχέδιο, για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Φέρνουν ψήφους το φιάσκο με το Power Pass και η εικόνα του εκνευρισμένου, διχαστικού πρωθυπουργού.

Η δημοσκοπική πίεση προκαλεί εκνευρισμό στον πρωθυπουργό και τον οδηγεί σε αμφιλεγόμενες αποφάσεις και εκτός ορίων συμπεριφορές. Αυτό εκτιμούν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και εκεί αποδίδουν τόσο την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να συσχετίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον εμπρησμό στον Real FM (!) όσο και τη δήλωσή του το μεσημέρι της Παρασκευής για το Power Pass που κατέληξε σε φιάσκο, όπως λένε.

Αλλωστε δεν είχε περάσει ούτε ένα εικοσιτετράωρο που ακόμη και η δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι έδειξε τη διαφορά υπέρ της ΝΔ στις οκτώ μονάδες και τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει διπλάσιους ψηφοφόρους σε σχέση με τη ΝΔ από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Ο Μητσοτάκης ανακάλυψε τον διχασμό

Σε αυτήν ακριβώς τη δημοσκοπική πίεση, που δεν μπορεί να κρυφτεί για πολύ, αποδίδει ο ΣΥΡΙΖΑ την παρουσία Μητσοτάκη στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη. Πήγε, λένε, την προηγούμενη της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου για την παιδεία επειδή κάποιος από τους συμβούλους του θεώρησε έξυπνο να εργαλειοποιήσει τον εμπρησμό στον ραδιοφωνικό σταθμό το προηγούμενο βράδυ, αφήνοντας άθλια υπονοούμενα για τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Real FM επέκρινε την αναφορά Βερναρδάκη για τη Νίκη Κεραμέως – ο ίδιος ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ζήτησε συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ τη χαρακτήρισε λανθασμένη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και όποιοι τον συμβουλεύουν ζήλεψαν τη «δόξα»

του πατέρα του όταν τα τότε στελέχη της ΝΔ και οι φιλικές τους εφημερίδες ανακάλυπταν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου πίσω από τη 17Ν. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής μίλησε για «διχαστικό παραλήρημα» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη πολιτικού ήθους και «ορολογία χαμαιτυπείου».

«Είναι αλήθεια ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι στην καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αντιπαραβάλλει την ορολογία τού χαμαιτυπείου από το βήμα της Βουλής και να αποκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους τσογλάνια και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη;» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Αλ. Τσίπρα.

Το μεγάλο φιάσκο του Power Pass…

Και τα δύσκολα για τον Κυρ. Μητσοτάκη δεν σταματούν εδώ, λένε στην Κουμουνδούρου. Την περασμένη Παρασκευή αισθάνθηκε την ανάγκη με προσωπική του δήλωση να δικαιολογηθεί για το φιάσκο του Power Pass λέγοντας: «Υψώνουμε ένα ανάχωμα, που προφανώς θα το ήθελα μεγαλύτερο».

Αθελά του όμως, καταλήγουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δικαίωσε και τον Αλ. Τσίπρα ο οποίος από τον περασμένο Μάιο μιλούσε για «πολιτική απάτη», η οποία θα αποκαλυφθεί αργότερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα είχε γράψει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε χθες 600 ευρώ αναδρομικά σε κάθε καταναλωτή. Μόνο που σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκατ. ευρώ για 4,2 εκατ. καταναλωτές. Οποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς».

Για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε την Παρασκευή ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «έχει σπάσει κάθε ρεκόρ αλαζονείας. Νομίζει ότι θα συνεχίσει να εξαπατά τον ελληνικό λαό για πάντα. Εχει διαλύσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό μέσω της ΔΕΗ και των έμμεσων φόρων στα καύσιμα και τα βασικά ήδη διατροφής. Επιστρέφει στους πολίτες το ένα από τα δέκα που κλέβει και μιλάει και από πάνω για αποκατάσταση της αδικίας».

Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή: «Στον στόχο του διχασμού, στον οποίο θέλει για ίδιον όφελος να παρασύρει την κοινωνία, εμείς αντιτάσσουμε τον στόχο της ενότητας της κοινωνίας»

Εξάντληση τετραετίας λόγω δημοσκοπικής ένδειας

Οι επιτελείς της Κουμουνδούρου δεν έχουν πειστεί ούτε μια στιγμή από το αφήγημα Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας. Γνωρίζουν καλά πως ο λόγος είναι η δημοσκοπική ένδεια του κυβερνώντος κόμματος. «Κι αυτό ακριβώς προσπαθεί να αλλάξει ο κ. Μητσοτάκης» λένε. «Να συσπειρώσει το κόμμα του και να σφραγίσει τις διαρροές προς τα δεξιά του… Αν η κατάσταση ήταν καλή για τον ίδιο, θα πήγαινε άμεσα στην κάλπη».

Μόνο που με τα συνεχή ήξεις αφήξεις ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Για όλα τα παραπάνω στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποφασίσει να μη σηκώσουν το γάντι του διχασμού.

Το είπε και ο ίδιος ο πρόεδρος στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη: «Το γάντι του διχασμού που έριξε χτες ο κ. Μητσοτάκης από αυτό το βήμα εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε. Στον στόχο του διχασμού, στον οποίο θέλει για ίδιον όφελος να παρασύρει την κοινωνία, εμείς αντιτάσσουμε τον στόχο της ενότητας της κοινωνίας εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του».

Την επόμενη ημέρα περιγράφοντας από την πλατεία της Αμφισσας τις προτεραιότητες του ιδίου και του κόμματός του αναφέρθηκε στην επαναφορά της δικαιοσύνης, στις σκανδαλώδεις ανισότητες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις που χάνουν επειδή ο Μητσοτάκης έχει μόνη έγνοια τα κέρδη της ΔΕΗ, στην αισχροκέρδεια με τις πλάτες της κυβέρνησης αλλά και σε αποφάσεις της Δικαιοσύνης όπως η αποφυλάκιση Λιγνάδη.

«Έχουμε μία υπόσχεση» είπε ο Αλ. Τσίπρας, «να δώσουμε για την επόμενη μέρα, που ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολη: να επαναφέρουμε στον τόπο τη δικαιοσύνη, να σταματήσουν οι σκανδαλώδεις ανισότητες, η ευνοιοκρατία, το πελατειακό κράτος, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία. Αυτή είναι η μόνο υπόσχεση που θέλουνε να δώσουμε γιατί εμείς δεν χρωστάμε σε κανέναν».

ΣΥΡΙΖΑ: «Πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα ανήλικαΣΥΡΙΖΑ: «Πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα ασυνόδευτα ανήλικα

Το νομοσχέδιο, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων, κατέκρινε ο ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος της αναπληρώτριας τομεάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανούς Φωτίου, κάνοντας λόγο για αποποίηση των κρατικών ευθυνών από πλευράς της κυβέρνησης αναφορικά με τα ασυνόδευτα ανήλικα καθώς το εν λόγω νομοσχέδιο καταπατά τα δικαιώματά τους διότι τα θεωρεί πρωτίστως πρόσφυγες και μετανάστες και παραγνωρίζοντας την πρωταρχική τους ταυτότητά  ως ανήλικων και εξαιρώντας τα από το Ενιαίο Δημόσιο Σύστημα Παιδικής Προστασίας του κράτους.

Η ίδια, μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημ. Τάξης και Δικαιοσύνης, εξαπέλυσε ευθείες βολές εναντίον της κυβέρνησης που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φιλοταχνώντας συγχρόνως το «φιλόστοργο προφίλ του κ. Μητσοτάκη».

Έκανε μάλιστα λόγο για συνονθύλευμα αλληλοεπικαλυπτόμενων διατάξεων χωρίς συνοχή υπογραμμίζοντας πως «είναι βέβαιο ότι θα φέρουν χαώδη κατάσταση στην επιτροπεία», και στην υποδοχή, τακτοποίηση και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων, το οποίο θα οδηγήσει στον να ακυρωθεί στην πράξη η επιτροπεία» καθώς όπως επεσήμανε  το ν/σ «εισάγει νέες διακρίσεις, σε άστεγα και στεγασμένα, εκτός της άθλιας του νόμου Χρυσοχοΐδη των άνω και κάτω των 15 ετών, για να μπορεί να απελαύνει τα άνω των 15 σε δήθεν ασφαλείς χώρες με διαδικασίες fast-track γνωρίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία, 85%, είναι άνω των 14 και αγόρια».

Τόνισε ταύτισε μάλιστα το νομοσχέδιο με «άλλο ένα μεγάλο πάρτι διασπάθισης δημόσιου χρήματος σε ημετέρους».

Το παρόν νομοσχέδιο η Επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων ανατίθεται«σε πλήθος φορέων κάθε λογής όπως σωματεία ΑΜΚΕ, ΟΤΑ, ενώσεις πολιτών και κυρίως ΜΚΟ, τους οποίους ονομάζει Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Επιτροπείας (ΦΠΥΕ). Σημειώνεται ότι για τους ΦΠΥΕ δεν απαιτείται ούτε προηγούμενη πείρα ούτε εξειδικευμένο προσωπικό».

«Οι ΠΦΥΕ αναθέτουν σε υπαλλήλους τους, την επιτροπεία των παιδιών, τους οποίους ονομάζουν εντεταλμένους επιτροπείας. Σε άλλους υπαλλήλους τους, τους οποίους ονομάζουν συντονιστές, αναθέτουν το συντονισμό των εντεταλμένων επιτροπείας. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο παιδιών που μπορεί να αναλάβει ένας ΦΠΥΕ» επισημαίνει η Θ. Φωτίου και προσθέτει ότι οι ΦΠΥΕ θα ενημερώνουν το κράτος 2 φορές το χρόνο, ώστε το κράτος να μην έχει ποτέ πραγματική εικόνα της καθημερινότητας των ασυνόδευτων παιδιών.

«Παράλληλα δημιουργείται κι άλλο κύκλωμα, πάλι από πλήθος φορέων και ΜΚΟ, των συνοδών των ασυνόδευτων ανηλίκων αυτή τη φορά. Συγχρόνως το κράτος αναθέτει την καθημερινή φροντίδα των παιδιών και σε άτομα από συγγενικό περιβάλλον ή φιλικό. Η συγκυρία μας βάζει σε πολύ ανοίκειες σκέψεις για το ποιος μπορεί να δηλωθεί ως φίλος του ασυνόδευτου ανηλίκου», προειδοποιεί η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η ΝΔ, με το παρόν νομοσχέδιο, δεν θέλει να ξέρει το κράτος τι συμβαίνει σε αυτά τα παιδιά, ούτε και να παρεμβαίνει αν κάτι τους συμβεί. Διότι παιδιά φεύγουν από τις δομές ή από τα hot spots καθημερινά. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο χωρίζει τα παιδιά σε στεγασμένα και άστεγα», σημειώνει η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των παιδιών αυτών καταγραφόταν από το ΕΚΚΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 και ήταν από 900 έως 1.000. Επειδή το νούμερο ήταν μεγάλο και έχουμε κατηγορηθεί για αυτό ως χώρα, εξαφάνισαν το σχετικό πεδίο του αρχείου από τον Σεπτέμβριο του 2021».

Επιπλέον τόνισε ότι «στη θέση του πεδίου των χαμένων ασυνόδευτων ανηλίκων σήμερα εμφανίζονται οι κλήσεις από μία τηλεφωνική γραμμή που λειτουργεί σε ΜΚΟ για «παιδιά που διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες», κάτι που δεν αφορά βέβαια μόνο τους ΑΑ και εισάγουν την “Αναγγελία επιτροπείας”. Δηλαδή να μπορούν και ιδιωτικοί φορείς να μετέχουν σε ένα ιδιότυπο κυνήγι μαγισσών, δηλαδή να καταγγέλλουν στις αρχές ότι βρήκαν ασυνόδευτο ανήλικο που είναι άστεγο ή διαμένον σε επισφαλείς συνθήκες».

«Με αυτό το νομοσχέδιο αποκαλύπτεται η υποκρισία της ΝΔ. Κατηγορούσε τις ΜΚΟ ότι δρούσαν και χρηματοδοτούνταν ανεξέλεγκτα επί ΣΥΡΙΖΑ και δεσμευόταν να τις καταργήσει. Τώρα, όχι απλώς τις εμπιστεύεται το σύνολο της φροντίδας των ασυνόδευτων, αλλά τους αναθέτει και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, σε όλες τις φάσεις (επιλογή εντεταλμένων επιτροπείας, επιλογή συντονιστή επιτρόπων, αναφορές ΦΠΥΕ και συντονιστών, τηλ. Γραμμή για τα παιδιά σε επισφαλείς συνθήκες). Πρόκειται για το μεγάλο «πάρτι» διασπάθισης δημόσιου χρήματος μέσω ΜΚΟ σε ημετέρους.