Ο Μητσοτάκης απαντά για τις φωτιές – Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Η αδερφή του πρωθυπουργού επικεφαλής πρωτοβουλίας για την εξάπλωση των αιολικών πάρκων

Κυριάκος Μητσοτάκης

Συνέντευξη τύπου δίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, ενώ η μάχη με τις φλόγες συνεχιζόταν και με ανοιχτό το ερώτημα απόδοσης ευθυνών.

Με την απόφασή του να δώσει σήμερα συνέντευξη τύπου για τις φωτιές, μετά το μήνυμα της Δευτέρας προς τους Έλληνες πολίτες και την ανακοίνωση μέτρων στήριξης για τους πυρόπληκτους στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “παίρνει πάνω του” την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ιδίως να εστιάσει στα μέτρα στήριξης των πληγέντων, όπως η στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ και το άμεσο επίδομα έως 20.000, αλλά και τα οριζόντια μέτρα και το ειδικό σχέδιο για την Εύβοια, όπου η οικολογική καταστροφή είναι πρωτοφανής. Στο Μαξίμου εκτιμούν εξάλλου ότι θα βαρύνει τελικά πολιτικά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα σε αντίθεση με το Μάτι– πλην του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του σε ατύχημα συνδεόμενο με τις πυρκαγιές- σε συνδυασμό με τις γενναίες ενισχύσεις στους πυρόπληκτους.

Η στρατηγική των εκκενώσεων, για την οποία η κυβέρνηση έχει δεχθεί κριτική, αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και σήμερα, όπως και γενικότερα η επάρκεια των πυροσβεστικών μέσων και τα επιχειρησιακά ζητήματα.

Δεδομένου ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν, αναμένεται με ενδιαφέρον εάν θα τοποθετηθεί για το ζήτημα πολιτικών ευθυνών και εάν θα καλύψει ή όχι τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χρυσοχοϊδης χθες απάντησε με μία μάλλον… συναισθηματική ανακοίνωση στο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Χαρδαλιάς προχθές έδωσε συνέντευξη τύπου εμφανώς φορτισμένος.

Ο κ.Μητσοτάκης όμως κυρίως, όπως αναφέρθηκε, θέλει να μιλήσει με θετικό λόγο, για την άμεση στήριξη των πυρόπληκτων, αλλά και για την επόμενη ημέρα, την ανασυγκρότηση των καμμένων περιοχών και την αναδάσωση, καθώς και για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής.

Υπενθυμίζεται ότι οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αναδασωτέες μέσα σε 30 ημέρες, ενώ με το θεσμό του αναδόχου θα πραγματοποιούν αναδασώσεις και ιδιώτες. Η αναφορά του πρωθυπουργού για αναδάσωση με “τα σωστά δένδρα” έχει ενδιαφέρον, καθώς στο παρελθόν η αναδάσωση αφορούσε κυρίως φυσική αναγέννηση των πεύκων. Άμεσα θα ξεκινήσουν επίσης αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, σε ένα πραγματικό αγώνα δρόμου μέχρι να έρθουν τα πρωτοβρόχια.

Βίκυ Σαμαρά

 

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Η αδερφή του πρωθυπουργού επικεφαλής πρωτοβουλίας για την εξάπλωση των αιολικών πάρκων

Αλεξάνδρα Μητσοτάκη: Η αδερφή του πρωθυπουργού επικεφαλής πρωτοβουλίας για την εξάπλωση των αιολικών πάρκων

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είναι επικεφαλής του Convergences Greece Forum «Συγκλίσεις».

Η αδερφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη είναι επικεφαλής του Convergences Greece Forum «Συγκλίσεις» το οποίο τον Ιούνιο του 2020 μαζί με Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) , ανέλαβαν «την ευθύνη της προσπάθειας για την άμβλυνση των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών στη δημιουργία αιολικών πάρκων», όπως ανέφεραν δημοσιεύματα τότε.

Μάλιστα για αυτή τους την υπηρεσία οι δύο οργανώσεις πήραν 130.000 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» του υπουργείου Περιβάλλοντος .

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου, που έλαβε και τη σχετική απόφαση, πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου και σύμφωνα με τα πρακτικά, σημείο των οποίων δημοσίευσε το «Documento», ο σκοπός της ανάθεσης περιγράφεται, ως εξής:

«Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση Αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές, και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την ΕΕ είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων.

Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και την διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μείγμα λύσεων και τεχνολογιών».

Κάτοικοι και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Εύβοια έχουν κάνει πολλές καταγγελίες στις οποίες συνδέουν τις φωτιές, τις ανεμογεννήτριες και την κρατική ολιγωρία.