Ο Μακρόν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία «να κάνει το αποφασιστικό βήμα» — Δράση κατά της «ρητορικής μίσους» στη Βόρεια Μακεδονία προαναγγέλλει η Βουλγαρία

Ο Μακρόν καλεί τη Βόρεια Μακεδονία «να κάνει το αποφασιστικό βήμα»

Ο Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε μήνυμα προς το λαό της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας πως ήλθε η ώρα για μία ιστορική επιλογή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονίανα κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής της προοπτικής και θα της επιτρέψει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδεχόμενη τη συμφωνία με τη Βουλγαρία.

Η Γαλλία, η οποία άσκησε την προεδρία του ΕΕ το προηγούμενο εξάμηνο, έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Η πρόταση προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφωνήσουν με αυτήν, τότε θα αποφασιστεί άμεσα η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, όμως το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων θα γίνει αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.

Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και τη Βουλή της Βουλγαρίας και απομένει η τοποθέτηση της Βουλής και της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε σημερινό του μήνυμα προς τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο γνωστοποίησε η πρεσβεία της Γαλλίας στα Σκόπια, αναφέρει ότι για άλλη μια φορά η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της Ιστορίας της και τονίζει ότι 17 χρόνια μετά την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, μόλις παρουσιάστηκε μια ιστορική ευκαιρία γι’ αυτήν: Η έναρξη της ενεργούς φάσης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας δηλώνει:

«Δείξατε μεγάλο πολιτικό θάρρος και σοφία από τότε που αποκτήσατε την ανεξαρτησία σας. Το 2001, συνάψατε τη Συμφωνία της Οχρίδας, σύμβολο βιώσιμης επιτυχίας μιας πολυεθνοτικής κοινωνίας. Δεκαοκτώ χρόνια μετά καταφέρατε να βρείτε τη δύναμη να υπογράψετε τη Συνθήκη των Πρεσπών και γίνατε ο τριακοστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Κερδίσατε τον σεβασμό όλης της Ευρώπης».

Ο Γάλλος προέδρος συνεχίζει στο μήνυμά του: «Για άλλη μια φορά, ήρθε η ώρα να κάνετε μια επιλογή και είμαστε δίπλα σας για να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε ένα νέο βήμα. Η επιλογή είναι δική σας».

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει ότι η προτεινόμενη συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων στη Βουλγαρία, όμως τελικά, όπως υπογραμμίζει, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο αποδείχτηκε ικανό να αναλάβει την ευθύνη και με ευρεία και διακομματική πλειοψηφία αποδέχτηκε την πρόταση.

«Τώρα εναπόκειται σε εσάς, να αποφασίσετε. Η δύναμη να αλλάξετε τον ρου της ιστορίας είναι τώρα στα χέρια σας. Δεν θα σας πω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια, αλλά θα σας ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Όπως κάθε συμφωνία, έτσι και αυτή βασίζεται σε συμβιβασμούς και ισορροπίες», σημειώνει.

Ο Γάλλος πρόεδρος, στο μήνυμά του αναφέρει ότι η προτεινόμενη αυτή συμφωνία «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσημη ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς σας» και καταλήγει σημειώνοντας τα εξής: «Εναπόκειται σε εσάς να πάρετε την απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας. Είμαι πεπεισμένος ότι αταλάντευτη επιλογή της χώρας είναι να καταστεί πλήρως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Η πρόταση της ΕΕ έχει διχάσει την κοινωνία στη Βόρεια Μακεδονία, με μεγάλο μέρος της σλαβικής κοινής γνώμης να διαφωνεί με αυτήν. Κατά της πρότασης έχει ταχθεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο ισχυρίζεται ότι η πρόταση «ικανοποιεί τα βουλγαρικά αιτήματα και θέτει σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα και την ταυτότητα» της Βόρειας Μακεδονίας.

Όλη την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνται μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας μαζικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με αίτημα την απόρριψη της πρότασης από την μεριά της κυβέρνησης, κατά τις οποίες έχουν σημειωθεί και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Υπέρ της πρότασης έχουν ταχθεί όλα τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι φέρεται να είναι θετικά διακείμενη απέναντι στην πρόταση, ανέφερε όμως θα την παραπέμψει στη Βουλή και θα ενεργήσει ανάλογα με την απόφαση του Σώματος.

 

Δράση κατά της «ρητορικής μίσους» στη Βόρεια Μακεδονία προαναγγέλλει η ΒουλγαρίαΔράση κατά της «ρητορικής μίσους» στη Βόρεια Μακεδονία προαναγγέλλει η Βουλγαρία

Κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να συζητούν τον διαχωρισμό της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ, λέει η απερχόμενη ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκέντσοβσκα

Κάνοντας λόγο για «ρητορική μίσους» στη Βόρεια Μακεδονία η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Τεοντόρα Γκέντσοβσκα, προανήγγειλε τη λήψη διπλωματικών μέτρων, όπως η κλήση του επιτετραμμένου και επίδοση διαμαρτυρίας.

Στον «πάγο» παραμένει η γαλλική συμβιβαστική πρόταση

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στα Σκόπια την Τρίτη το βράδυ κατά της πρότασης της ΕΕ για το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Βόρειας Μακεδονίας.

Η γαλλική πρόταση είχε στόχο να ξεμπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με αντάλλαγμα η ΕΕ να εγγυηθεί την εκπλήρωση των όρων που έθεσε η Σόφια. Το βουλγαρικό κοινοβούλιο ψήφισε στις 24η Ιουνίου την άρση του βέτο στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τον όρο ότι πληρούνται αρκετές προϋποθέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι 47 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας μπροστά από το κτήριο του κοινοβουλίου στα Σκόπια, οι οποίες κλιμακώθηκαν. Οι διαδηλωτές πέταγαν κοκτέιλ μολότοφ, πέτρες και πινακίδες δρόμων σε κτήρια και στην αστυνομία.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων καταδίκασε επίσης τις βίαιες και ανάρμοστες ενέργειες ορισμένων εκ των διαδηλωτών. «Λαμβάνοντας υπόψη το δικαίωμα όλων των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα την αγανάκτηση ή τη διαφωνία τους διαμαρτυρόμενοι, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη διάδοση της ρητορικής μίσους, για ύβρεις και εντάσεις» ανέφερε.

«Πρέπει απλώς να πείσουν το κοινό [στη Βόρεια Μακεδονία] τι πρέπει να γίνει σχετικά με την πρόταση της γαλλικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ» είπε η επικεφαλής της βουλγαρικής διπλωματίας. (σσ. η γαλλική προεδρία έληξε την 30ή Ιουνίου).

Η Γκέντσοβσκα σημείωσε ότι «πολλά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αρχίσει να συζητούν τον διαχωρισμό της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ. Είναι μια διαδικασία που βασίζεται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Όλα εξαρτώνται μόνο από αυτούς», είπε σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων.

Η ακρόαση της Γκέντσοβσκα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής έγινε κεκλεισμένων των θυρών.

Έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου νωρίτερα την ίδια μέρα, η Γκέντσοβσκα δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την κατάσταση στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι τέτοιες αντιδράσεις είναι αρκετά ανησυχητικές σε μια δημοκρατική χώρα.

«Ας τους δώσουμε την ευκαιρία να εξηγήσουν στην κοινωνία τους τι είναι αυτό το πακέτο», προέτρεψε, προσθέτοντας: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας είναι να μην κάνουμε εικασίες για τις δημοσιεύσεις τους στα μέσα ενημέρωσης. Η θέση της Βουλγαρίας είναι ξεκάθαρη».

«Η Βουλγαρία ακολουθεί αυστηρά την απόφαση της Εθνοσυνέλευσής της. Οι συνάδελφοι από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας έχουν κάποιους τρόπους να προχωρήσουν διαδικαστικά, να περάσουν τα έγγραφα από το υπουργικό τους συμβούλιο και από το κοινοβούλιο τους, πρόσθεσε η Γκέντσοβσκα.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*