Ο κορονοϊός χτύπησε και το ελληνικό σινεμά

Το ελληνικό σινεμά ζητά στήριξη στις «πρωτόγνωρες και δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις» που ζούμε λόγω κορονοϊού. Με τις αίθουσες να είναι κλειστές, άλλα γυρίσματα να έχουν διακοπεί και άλλα να μην ξέρουν αν και πότε θα γίνουν.

Ετσι, με μια δραματική έκκληση προς τους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία εκπροσωπεί όλες τις ειδικότητες που συμμετέχουν στην παραγωγή και διανομή ταινιών και γνωρίζει, όπως τονίζει, «σφαιρικά το πόσο έχει πληγεί όλη η κινηματογραφική αλυσίδα», επιμένει ότι χρειάζεται να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί άμεσα ένα πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και ασφαλιστικής κάλυψης για το σύνολο των απασχολούμενων στον ελληνικό κινηματογράφο -μισθωτών συντελεστών, τεχνικών και ελεύθερων επαγγελματιών. Παρόλο που χαρακτηρίζει ως «ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα» την ένταξη των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) περί τον κινηματογράφο στα έκτακτα μέτρα για τις επιχειρήσεις που πλήττονται, υποστηρίζει ότι δεν είναι αρκετή.

Και εξηγεί: «Πέρα από τις ταινίες, που ήταν ήδη σε γυρίσματα και που οι καλλιτεχνικοί και τεχνικοί τους συντελεστές είχαν ήδη πρόσληψη στον ΕΦΚΑ και άρα θα ενισχυθούν από τα προαναφερθέντα μέτρα, υπάρχουν και ταινίες με γυρίσματα προγραμματισμένα να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Αυτά τα γυρίσματα δεν θα πραγματοποιηθούν και οι τεχνικοί και οι ηθοποιοί τους θα μείνουν άνεργοι για ένα μεγάλο διάστημα».

Γι’ αυτό και η ΕΑΚ θεωρεί απαραίτητο τα μέτρα ενίσχυσης, εκτός από παραγωγούς, σκηνοθέτες, διανομείς και αιθουσάρχες, να συμπεριλάβουν όλους τους εργαζόμενους στις κινηματογραφικές παραγωγές, ανεξάρτητα από το αν επρόκειτο να απασχοληθούν άμεσα: σεναριογράφους, ενδυματολόγους, σκηνογράφους, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, μακιγιέρ, κομμωτές, ηχολήπτες, ηλεκτρολόγους, οπερατέρ, βοηθούς κάμερας, boomen, αμπιγιέρ, φροντιστές, μακινίστες, ηθοποιούς και βοηθητικούς ηθοποιούς, κατασκευαστές σκηνικών, ειδικούς σπέσιαλ και ψηφιακών εφέ, κολορίστες.

Η περιγραφή της κινηματογραφικής πραγματικότητας, όπως την επιχειρεί η ΕΑΚ, τα λέει όλα. «Το επάγγελμα των εργαζόμενων στον Κινηματογράφο είναι ξεκάθαρα εποχιακό, επιδοτείται άλλωστε ως τέτοιο από τον ΟΑΕΔ και ασφαλίζεται σε ειδική κλάση.

Αν αναβληθεί ή ματαιωθεί το γύρισμα ελληνικής ή ξένης ταινίας, μπορεί ένας επαγγελματίας να μείνει άνεργος έως και ένα ημερολογιακό έτος. Επιπλέον, η ακύρωση μιας παραγωγής επηρεάζει και όλη την υπόλοιπη αλυσίδα μέχρι και το στάδιο του post production.

Αποτέλεσμα είναι η ελαχιστοποίηση της απασχόλησης και σε πολλές περιπτώσεις η ανεργία και σ’ αυτόν τον τομέα. Και μόνο η αναβολή της παραγωγής μιας ταινίας έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να χάνεται το momentum, εντός και εκτός Ελλάδας, και να διακινδυνεύονται ή/και να ματαιώνονται οι συμπαραγωγές σε εσωτερικό και εξωτερικό».

Δεν είναι φυσικά μόνο ελληνικό το πρόβλημα. «Τα αναγκαία για το σπάσιμο της πανδημίας του κορονοϊού μέτρα έχουν επιφέρει τεράστια ζημιά μέσα σε ένα μήνα σε όλη την αλυσίδα δημιουργίας κινηματογραφικών ταινιών παντού στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο», υπενθυμίζει η Ακαδημία. Και αναφέρεται ενδεικτικά σε μια σειρά πρωτοβουλίες (αλλά κυρίως υποσχέσεις) που έχουν δοθεί από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οργανισμούς προς τον κόσμο του οπτικοακουστικού και αφορούν τόσο την περίοδο της κρίσης όσο και την φάση της οικονομικής ανασυγκρότησης του πλανήτη.

Πρώτος ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντζεσκίνι ανακοίνωσε ένα Ταμείο Εκτακτης Ανάγκης για τους εργαζόμενους στο ζωντανό θέαμα και σε όλο τον οπτικοακουστικό τομέα, που προικίστηκε με 130 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου Ντομινίκ Μπουτονά, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αλλά και τους επαγγελματίες του σινεμά, ετοιμάζει ένα σχέδιο στήριξης για τώρα, επαναπροώθησης του κλάδου για το μέλλον.

Στην Αγγλία, το British Film Institute, που έχει και χρηματοδοτικό ρόλο, κάνει πάνω κάτω τα ίδια, προσπαθεί να συγκεντρώσει και καταγράψει τα προβλήματα και να βρει λύσεις για μετά. Η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας Μόνικα Γκρούτερς, τη μέρα που έκλεινε τα μουσεία της χώρας, υποσχέθηκε επίσημα οικονομική στήριξη σε πολιτιστικούς θεσμούς και καλλιτέχνες.

Ο κορονοϊός άλλωστε είχε επιπτώσεις και στη λειτουργία του Ελληνικού Κεντρου Κινηματογράφου. Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. έπαψε να λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, οι είκοσι εργαζόμενοι διεκπεραιώνουν πλέον όλες τις υποθέσεις-επικοινωνίες τους με τους ανθρώπους του σινεμά μέσω μέιλ και τηλεφώνων. Το ΕΚΚ έθεσε, όπως τονίζει σε ανακοίνωση, »σε απόλυτη προτεραιότητα τα θέματα υγείας των εργαζομένων του και των συναλλασσόμενων μαζί τους».