Ο κορονοϊός αλλάζει τις ώρες προσέλευσης στη δουλειά – Επίδομα 400€ σε μακροχρόνια άνεργους: Από σήμερα Δευτέρα η καταβολή

Κίνηση σε αποβάθρα του μετρό (φωτογραφία αρχείου)

Για το σχέδιο της κυβέρνησης, ώστε να σπάσουν οι ώρες αιχμής στα ΜΜΜ κατά την άρση των μέτρων, μίλησε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Για την επικείμενη σταδιακή άρση των μέτρων και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μίλησε ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στον ΣΚΑΙ, αναφέροντας τις σκέψεις της κυβέρνησης για το πώς θα γίνεται η μετακίνηση των πολιτών την επόμενη μέρα του κορονοϊού.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο οι επιβάτες να φορούν υποχρεωτικά μάσκες στα ΜΜΜ, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Γαλλία και την Γερμανία, τονίζοντας τις δυσκολίες επιβολής συγκεκριμένων μέτρων ειδικά σε μετρό, τραμ και λεωφορεία.

Ο υπουργός ανέφερε πως οι αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες, ενώ υπογράμμισε: «Πρέπει να βρούμε τη ‘’χρυσή τομή’’ μεταξύ της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών και της προστασίας της δημόσιας υγείας».

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι υπάρχει η σκέψη να μεταβληθούν οι ώρες πρωινής προσέλευσης των εργαζομένων στις εργασίες τους «έτσι ώστε να σπάσει η ώρα αιχμής» και τον πολύ μεγάλο συνωστισμό, εξηγώντας ότι η σχετική πρόταση αφορά τον διαχωρισμό σε τρεις διακριτές ώρες προσέλευσης, αντί για παράδειγμα όλοι να πηγαίνουν στις δουλειές τους από τις 7.30 έως τις 8.30 το πρωί να «σπάσουν» οι ώρες σε 8, 9 και 10. Όπως είπε, το εν λόγω μέτρο εξετάζεται για τον δημόσιο τομέα και τα εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή το επιχειρησιακό σχέδιο για την επόμενη ημέρα που καταρτίζεται θα είναι πολύ συγκεκριμένο.

 

Επίδομα 400€ σε μακροχρόνια άνεργους: Από Δευτέρα η καταβολή

Κτίριο του ΟΑΕΔ στη Σταδίου

Πώς θα λάβουν οι μακροχρόνια άνεργοι την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Αρχίζει από τη Δευτέρα, 27 Απριλίου, η καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ σε μακροχρόνια ανέργους, όπως δήλωσε ο διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ-1.

Υπενθυμίζεται ότι η αυτόματη καταβολή των 400 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνεται, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων, που θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαΐου.

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ΟΑΕΔ, οι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 400 ευρώ υπολογίζονται σε 168.000 μακροχρόνια ανέργους. Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου. Δηλαδή, ξεπέρασαν τους 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και τις 16 Απριλίου 2020, παραμένουν άνεργοι έως και τις 16 Απριλίου 2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ) και δεν έλαβαν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ:

– Οι περίπου 90.000 δικαιούχοι που έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ από προηγούμενες συναλλαγές, (όπως επιδοτήσεις, παροχές, βοηθήματα, συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κλπ), θα μπορούν είτε να επιβεβαιώσουν το ΙΒΑΝ είτε να καταχωρίσουν νέο ΙΒΑΝ, μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν, μετά τις 3 Μαΐου, στο ΙΒΑΝ που είναι ήδη καταχωρισμένο στον ΟΑΕΔ.

– Οι περίπου 78.000 δικαιούχοι που δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρισμένα στον ΟΑΕΔ, θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους, μέχρι και την Κυριακή 3 Μαΐου. Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.