Ο κλέψας του κλέψαντος… Τάσος Παππάς

Έξαλλοι είναι στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. επειδή, όπως λένε, ο Τσίπρας κλέβει τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ, τα σύμβολά του, αντιγράφει τον ιδρυτή του Κινήματος και γενικώς προσπαθεί να ψαρέψει σε νερά που δεν του ανήκουν. Θα μπορούσε κάποιος να πει «κοίτα ποιος μιλάει». Πάντως το ΠΑΣΟΚ «δεν δικαιούται διά να ομιλεί», για να θυμηθούμε μια φράση του Μένιου Κουτσόγιωργα που αφορούσε τη Δεξιά, γιατί έχει πλούσια παράδοση στις κλοπές αυτού του είδους. Συστηματικά από τη στιγμή της εμφάνισής του στο πολιτικό σκηνικό δανειζόταν συνθήματα, στόχους και σύμβολα από την ιστορική Αριστερά. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το σύνθημα «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» το λανσάρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δεν ισχύει αυτό. Αντιγράφω από τον «Ριζοσπάστη» (14-1-1996): «Υπάρχει στους πολλούς η εντύπωση ότι το σύνθημα “η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” -που έγινε σλόγκαν για το ΠΑΣΟΚ, τον πρώτο καιρό- είναι δημιούργημα του Ανδρέα Παπανδρέου. Το μνημόνευσε και ο Μίκης Θεοδωράκης τελευταία στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Η μεγάλη επιτυχία του Ανδρέα -είπε- ήταν το σύνθημα “η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες”!.. Λάθος. Απατηλή η εντύπωση! Ετσι όπως μας κατάντησαν οι κυβερνώντες με το δικομματισμό τους, εντολοδόχοι όχι του λαού αλλά της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, μόνο στους Έλληνες δεν ανήκει η Ελλάδα.

»Οσο για το σύνθημα, ούτε αυτό ανήκει στον Ανδρέα. “Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες” ήταν σύνθημα του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά ρίχτηκε όταν διεξαγόταν η Μάχη της Αθήνας ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Εγγλέζων το Δεκέμβρη του ‘44. Αναφέρεται στην Απόφαση του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ με ημερομηνία 17 Δεκέμβρη 1944. Δημοσιεύτηκε στο “Ριζοσπάστη” στις 19-12-1944. Αναδημοσιεύτηκε στην ΚΟΜΕΠ το Φλεβάρη 1945… Βέβαια, θα πει κανείς ότι “κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας”! Αφού είναι πασίγνωστη η “κλοπή” όλων των συνθημάτων και των αιτημάτων της Αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ».

Ας δούμε και την περίφημη λέξη «Αλλαγή» που κι αυτή συνδέθηκε με το ΠΑΣΟΚ – τώρα τη χρησιμοποιεί και ο Αλέξης Τσίπρας. Και στην περίπτωση αυτή έχουμε αντιγραφή – η επιεικής εκδοχή της κλοπής. Η Κατερίνα Λαμπρινού στο βιβλίο της «ΕΔΑ 1956-1967 πολιτική και ιδεολογία», Εκδόσεις Πόλις, αναφέρει: «Το ακρώνυμο ΕΔΑ σήμαινε “Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά” και μια εναλλακτική εκδοχή του υπήρξε η “Εθνική Δημοκρατική Αλλαγή”, όπως τιτλοφορείται η προγραμματική διακήρυξη του κόμματος… Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 1956 η “Αλλαγή” επιβεβαιώνεται ως κεντρικός άξονας της κομματικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια… Εμφανίζεται ως η συμπύκνωση ενός “κοινού” ή “πανεθνικού” πόθου από την Αριστερά ώς την “πατριωτική” Δεξιά» (σελ. 105-106).

Το ΚΚΕ έχει πέσει πολλές φορές θύμα διάρρηξης των κειμηλίων του και των πολιτικών του. Μία φορά δράστης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος μάλλον αγνοούσε ότι ο τίτλος που έδωσε στο κόμμα του το 1974 (Νέα Δημοκρατία) ήταν όρος-στόχος του ΚΚΕ που είχε αναλυθεί έναν χρόνο νωρίτερα, το 1973, στο 9ο συνέδριο του κόμματος το οποίο διεξήχθη στην Ανατολική Γερμανία. Εγραψε ο «Ριζοσπάστης» σ’ ένα αφιέρωμά του στις 3-11-2018: «Η “Νέα Δημοκρατία”, με τον προσδιορισμό “δημοκρατικό πολιτικό καθεστώς”, εντάχτηκε στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ ως ένα αρχικό σημείο του πρώτου σταδίου της “ενιαίας επαναστατικής διαδικασίας”, ενώ θεωρούνταν ότι πίσω από αυτό θα σήμαινε επιστροφή στο καθεστώς της αστικής δημοκρατίας προχουντικού τύπου. Το 9ο Συνέδριο υποστήριζε ότι, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες δυνάμεις, δεν έπρεπε να προβληθεί ως άμεση επιδίωξη το πρόγραμμα της δημοκρατικής αντιιμπεριαλιστικής επανάστασης, καθώς στόχος ήταν να προσελκυστούν άλλες δυνάμεις της μη μονοπωλιακής αστικής τάξης, που μπορούσαν να δεχτούν τη “Νέα Δημοκρατία”, όχι, όμως, και βαθιούς μετασχηματισμούς». Οπότε στην πολιτική ισχύει ο κανόνας ο «κλέψας του κλέψαντος» – στην αρχαιοελληνική εκδοχή του, «αλωπεκίζειν προς ετέρα αλώπεκα».

Ανάγωγα

Αυτά που εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνουν γιατί θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ισχυρίζονται αξιωματούχοι της κυβέρνησης και δημοσιολόγοι στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Οπου κανονικότητα, βάλτε λιτότητα, υψηλά πλεονάσματα και όλα τα άλλα τα… φιλολαϊκά. Μα, αν δεν με απατά η μνήμη μου, ο πρωθυπουργός δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας θα αλλάξει και ο ίδιος θα συμπράξει μ’ αυτούς που ζητούν την αναθεώρησή του. Δεν το πιστεύει; Δεν πρόκειται να ενώσει τις δυνάμεις του με τις άλλες κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Νότου; Ηταν άλλη μια επικοινωνιακή στρακαστρούκα;

Ψευταράδες με περικεφαλαία… Τάσος Παππάς |