Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού και οι ενδεχόμενες επιδράσεις του — Πίσω ολοταχώς για τον λιγνίτη. Εντολή για παραγωγή στα ορυχεία και επαναφορά λειτουργίας μονάδων — Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Η επίδραση του πολέμου στο οικονομικό σκέλος έχει δύο άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις. Τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και την επιδείνωση του πληθωρισμού τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Οι εκφρασμένοι φόβοι για την επανεμφάνιση του στασιμοπληθωρισμού, που είχε να συμβεί από τη δεκαετία του 1970, δεν είναι αβάσιμοι.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί μια ανείπωτη τραγωδία πάνω σε εκατομμύρια ανθρώπους, επιδρώντας δραματικά στις ζωές τους. Προτεραιότητα ήταν και είναι η εύρεση μιας ειρηνικής διπλωματικής-πολιτικής λύσης που θα εκκινήσει τις διαδικασίες επούλωσης των πληγών σε όλα τα επίπεδα. Στο οικονομικό πεδίο οι συνέπειες του πολέμου λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής των αρνητικών συνεπειών από τις δύο προϋπάρχουσες κρίσεις, την πανδημική και την ενεργειακή.

Ειδικά στο σκέλος της αγοράς ενέργειας, η διαμόρφωση των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα απειλεί τόσο τις μακροοικονομικές συνθήκες, σε μια στιγμή που είχαν εισέλθει σε θετική τροχιά, όσο και την κοινωνική συνοχή, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Ταυτόχρονα ήρθε να προστεθεί ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης, καθώς οι δύο χώρες είναι καθαροί και μάλιστα εκ των σημαντικότερων εξαγωγέων κρίσιμων προϊόντων για τη διατροφική αλυσίδα.

Η επίδραση του πολέμου στο οικονομικό σκέλος έχει δύο άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις. Τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και την επιδείνωση του πληθωρισμού τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Οι εκφρασμένοι φόβοι για την επανεμφάνιση του στασιμοπληθωρισμού, που είχε να συμβεί από τη δεκαετία του 1970, δεν είναι αβάσιμοι. Η διάρκεια του πολέμου αλλά και των εκατέρωθεν κυρώσεων θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο ενδεχόμενο να ξαναζήσουν οι κοινωνίες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες εκείνης της περιόδου, και μάλιστα με επίπεδα απασχόλησης και μισθών σε χειρότερα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι να οδηγηθεί η ανθρωπότητα σε μια νέα μορφή ψυχρού πολέμου απειλεί με υποχώρηση τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και συναλλαγές, την ανταλλαγή γνώσης, πληροφορίας και τελικώς της κοινής προόδου. Αυτό με τη σειρά του θα επιφέρει υψηλότερες τιμές, χαμηλότερη ανάπτυξη, αύξηση των επιτοκίων και ενδεχομένως αύξηση των δαπανών για άμυνα και ασφάλεια, εις βάρος όμως του κοινωνικού κράτους. Σε κάθε περίπτωση, οι εθνικές κυβερνήσεις οφείλουν να γρηγορούν σε πολλαπλά επίπεδα, λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα περιορισμού των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών, αποφεύγοντας καθυστερήσεις όπως δυστυχώς συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής.

* Ο Δημήτρης Λιάκος είναι οικονομολόγος, πρώην υφυπουργός και σύμβουλος στρατηγικής Ινστιτούτου ΕΝΑ

 

Πίσω ολοταχώς για τον λιγνίτη – Εντολή για παραγωγή στα ορυχεία και επαναφορά λειτουργίας μονάδωνΑποθέματα και εκμετάλλευση του λιγνίτη στην Ελλάδα - Βικιπαίδεια

Σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων της προχωράει η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση του ακραίου σεναρίου πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, ενώ σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και το Μαξίμου επανεξετάζεται και ο προγραμματισμός απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Κ», χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Κώστα Σκρέκα και του επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργου Στάσση, στην οποία τέθηκε το ζήτημα απόσυρσης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων το 2025 αντί του 2023 που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ.

Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας πάντως ερωτηθείς σχετικά προσφάτως δήλωσε ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση έπαιρνε μια διοικητική απόφαση παράτασης του προγράμματος πέραν του 2023, η λειτουργία των μονάδων θα κριθεί με όρους αγοράς. Χθες ωστόσο, παρότι με όρους αγοράς θα έπρεπε να λειτουργούν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό μόλις 4% καθώς λειτούργησε μόνο η μονάδα 3 του Αγ. Δημητρίου.

Ετσι, η μεγάλη πτώση της παραγωγής των ΑΠΕ (8%) υποκαταστάθηκε από το ακριβό φυσικό αέριο, το οποίο συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό 59% εκτοξεύοντας τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στα 334,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η απάντηση κύκλων της ΔΕΗ στο γιατί χθες λειτούργησε μόνο μία λιγνιτική μονάδα είναι ότι η εταιρεία δεν είχε προβλέψει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί και οι τιμές θα ανέβουν ψηλά, και αυτό γιατί την προηγούμενη ημέρα (Κυριακή) είχαμε πολύ χαμηλά φορτία.

Σήμερα η ΔΕΗ αναμένεται να παραδώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει τον διπλασιασμό της. Μάλιστα, σχετική εντολή έχει δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρμόδιες διευθύνσεις των ορυχείων Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης.

 

Διπλασιάζεται η επιδότηση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσειςΦυσικό αέριο : Σκληραίνει ο ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά - ΤΑ ΝΕΑ

Διπλάσια θα είναι η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο, δηλαδή θα θα διαμορφωθεί τον Απρίλιο σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh, από 20 ευρώ τον Μάρτιο.

Την ενημέρωση αυτή έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με επιστολή προς τις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όλοι οι οικιακοί καταναλωτές, που ανέρχονται σε 540.000, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και όλοι οι εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές, ανεξαρτήτως μεγέθους, κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων, εκτός από τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, όπως σημειώνει το ΥΠΕΝ, συνεχίζεται και τον Απρίλιο η έκπτωση που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα διαμορφωθεί σε 30 ευρώ ανά θερμική MWh για τους οικιακούς καταναλωτές και σε 15 ευρώ ανά θερμική MWh για τη βιομηχανία και τα νοσοκομεία που προμηθεύονται φυσικό αέριο από την επιχείρηση.

Το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών φυσικού αερίου για τον Απρίλιο, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης που προσφέρει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα ανέλθει σε 88,74 εκατ. ευρώ από 63 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο.

Το μέτρο θα αξιολογείται σε μηνιαία βάση και η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα προσαρμόζεται ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι αυξημένες είναι και οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για τον Απρίλιο, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Στα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι 27 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 150 kWh του μήνα και 21 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση από 151 έως 300 kWh . Έτσι η μηνιαία ενίσχυση για μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι 300 KWh/μήνα αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

Επίσης προβλέπεται διπλάσια επιδότηση (130 ευρώ/MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση) στις επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένη ενίσχυση (230 ευρώ/MWh) για μικρές επιχειρήσεις και αρτοποιεία.