Ο ιδανικότερος τρόπος για να μαγειρέψετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα στο φούρνο

Ο ιδανικότερος τρόπος για να μαγειρέψετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα στο φούρνο

Τα 5 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

 

Mια νόστιμη, ζουμερή, τέλεια ψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα, αποτελεί πάντα μια καλή και σωστή επιλογή. Τι γίνεται, όμως, με το μαγείρεμά της; Ποιος είναι ο ιδανικότερες τρόπος για να την μαγειρέψετε -και μάλιστα στο φούρνο- και πότε το αποτέλεσμα κρίνεται επιτυχημένο;

Παρακάτω ακολουθεί ένας οδηγός με τα πέντε βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε όταν θέλετε να ψήσετε την μπριζόλα σας στο φούρνο, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί επιτυχημένο, ζουμερό και πεντανόστιμο.

Επιλέξτε το καλύτερο σωστό κομμάτι μπριζόλας

μπριζόλα

Σύμφωνα με το eatthis.com και Dennis Littley, γνωστό και ως Chef Dennis -σεφ με περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας στην κουζίνα, πριν κάνετε οποιοδήποτε άλλο βήμα στη διαδικασία, θα πρέπει να αποφασίσετε ποιο κομμάτι μπριζόλας θα μαγειρέψετε στο φούρνο.

«Τα καλύτερα κομμάτια μπριζόλας για μαγείρεμα στο φούρνο είναι αυτά που είναι χοντρά, όπως το ribeye, το φιλέτο ή το filet mignon», λέει ο σεφ Dennis. «Αυτά τα κομμάτια αντέχουν καλά στην υψηλή θερμοκρασία του φούρνου και αναπτύσσουν μια ωραία κρούστα στο εξωτερικό, ενώ παραμένουν ζουμερά και τρυφερά στο εσωτερικό».

Αφήστε τη να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου

Κάτι που πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, ειδικά αν είστε αρχάριοι στο μαγείρεμα μπριζόλας, είναι ότι είναι καλύτερο να αφήσετε τη μπριζόλα σας να καθίσει έξω πριν μαγειρευτεί.

«Πριν μαγειρέψετε τη μπριζόλα, αφήστε την να καθίσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά», εξηγεί ο σεφ Dennis. «Αυτό θα επιτρέψει στην μπριζόλα να ψηθεί πιο ομοιόμορφα σε όλη της την έκταση». Όταν μαγειρεύετε τη μπριζόλα στο φούρνο, είναι καλύτερο να το κάνετε σε υψηλή θερμοκρασία. Σύμφωνα με τον σεφ Dennis, η καλύτερη θερμοκρασία είναι οι 230 βαθμοί.

Ψήστε στο τηγάνι πριν τη βάλετε στο φούρνο

μπριζόλα στο τηγάνι

Τώρα που η μπριζόλα έχει καθίσει και ο φούρνος έχει προθερμανθεί, μπορείτε να καρυκεύσετε το κρέας σας.

«Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα τη μπριζόλα και από τις δύο πλευρές», λέει ο σεφ Dennis. «Μπορείτε επίσης να προσθέσετε άλλα καρυκεύματα, όπως σκόνη σκόρδου, πάπρικα ή αποξηραμένα βότανα για επιπλέον γεύση».

Στη συνέχεια, θα πρέπει να τσιγαρίσετε τη μπριζόλα πριν την τοποθετήσετε στο φούρνο για να ψηθεί. «Αφαιρέστε προσεκτικά το καυτό τηγάνι από το φούρνο και τοποθετήστε το στην εστία σε δυνατή φωτιά», λέει ο Chef Dennis. «Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας λάδι ή βούτυρο στο τηγάνι και στριφογυρίστε το για να καλύψετε τον πάτο. Προσθέστε την μπριζόλα στο τηγάνι και ψήστε την για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να σχηματιστεί μια καφέ κρούστα».

Μεταφέρετε τη μπριζόλα σας στο φούρνο

Σύμφωνα με τον Chef Dennis «μόλις η μπριζόλα ψηθεί, μεταφέρετε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 5-10 λεπτά, ανάλογα με το πάχος της μπριζόλας και την επιθυμητή ποιότητα ψησίματος». Σε αυτό το σημείο μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε ένα θερμόμετρο κρέατος, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι η μπριζόλα σας είναι έτοιμη ακριβώς όπως σας αρέσει. Ο σεφ Dennis προσθέτει ότι η μπριζόλα σας πρέπει να είναι περίπου 48 βαθμούς Κελσίου για rare, 54 για medium-rare, 60 για medium, 65 για medium-well και 72 βαθμούς για well-done».

Αφήστε την να ξεκουραστεί

μπριζόλα

Παρόλο που πιθανότατα θα θέλετε να κόψετε αμέσως τη μπριζόλα σας και να αρχίσετε να την τρώτε μόλις τελειώσει το ψήσιμο, πολύ σημαντικό βήμα αποτελεί το να αφήσετε τη μπριζόλα σας να ξεκουραστεί. «Μόλις η μπριζόλα ψηθεί στον επιθυμητό βαθμό ψησίματος, αφαιρέστε την από το φούρνο και αφήστε την να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά», λέει ο σεφ Dennis. «Αυτό θα επιτρέψει στους χυμούς να αναδιανεμηθούν σε όλη την μπριζόλα, κάνοντάς την πιο τρυφερή και ζουμερή».

Ο ιδανικότερος τρόπος για να μαγειρέψετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα στο φούρνο