Ο Θάνος Πλεύρης κηρύσσει «ανένδοτο» στη Novartis — Απάντηση κόλαφος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε κυβέρνηση και Οικονόμου

Καθησυχάστηκαν πλέον όλοι οι πολίτες μετά την αποφασιστική στάση της κυβέρνησης να καταθέσει αγωγή στη Novartis και να ζητήσει αποζημίωση του ελληνικού δημοσίου για τις αθέμιτες πρακτικές της στην Ελλάδα.

Η ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Θ. Πλεύρη αναφέρει:

«Υλοποιώντας την κυβερνητική δέσμευσή μας να διεκδικήσουμε αποζημίωση από την εταιρεία Novartis για το σύνολο των παράνομων πρακτικών και σύμφωνα με πρακτικό του ΝΣΚ, προβαίνουμε επιπλέον στις ακόλουθες ενέργειες:

α) εντολή για σύσταση επιτροπής διαπραγμάτευσης β) εντολή για διορισμό δικηγορικής εταιρείας στις ΗΠΑ για προάσπιση των δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου και γ) εντολή για έγερση αγωγής ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης για διεκδίκηση της αποζημίωσης για την προσβολή του ελληνικού δημοσίου με επιφύλαξη για την τυχόν επιπλέον ζημιά που θα προσδιοριστεί και η οποία έχει ήδη συνταχθεί. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που επένδυσε στη σκευωρία και δεν διεκδίκησε τίποτα από την εταιρεία η κυβέρνηση της ΝΔ προβαίνει σε όλες τις ενέργειες για να λογοδοτήσει η Novartis και να αποζημιώσει το ελληνικό δημόσιο για τις παράνομες πρακτικές της».

Πέρα από τις απορίες που εύλογα δημιουργεί η βαρυσήμαντη ανακοίνωση για τη δικηγορική εταιρεία στις ΗΠΑ που θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου, πέρα από τη σύσταση διαπραγματευτικής ομάδας αγνώστων -προς το παρόν- λοιπών στοιχείων και, φυσικά, πέρα από το ρεζίλεμα που ήδη έχει υποστεί διεθνώς η χώρα, όταν παράτησε το σκάνδαλο και ασχολείται με τη θεωρία της σκευωρίας, η ανακοίνωση Πλεύρη και λοιπών προφανώς υπουργών δημιουργεί και σωρεία ερωτημάτων.

  • Για παράδειγμα θα αποτελέσουν βάση οι δικογραφίες και τα πορίσματα των επιθεωρητών του καταργημένου πλέον ΓΕΔΔ που σχημάτισαν η Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς;
  • Θα ληφθούν τώρα υπόψη οι καταθέσεις των δημοσίων μαρτύρων που παραμένουν απροστάτευτοι στην Ελλάδα παρά την ευρωπαϊκή οδηγία;
  • Θα ληφθούν υπόψη οι υπουργικές αποφάσεις για τις υπερτιμολογήσεις και τις λίστες φαρμάκων που αποτέλεσαν και την κύρια «πηγή» αφαίμαξης του δημοσίου ταμείου και πλουτισμού της Novartis;
  • Ποιοι θα είναι άραγε οι κρατικοί αξιωματούχοι που θα μπουν τελικά στο στόχαστρο των ερευνών της διαπραγματευτικής ομάδας όταν όλοι -πλην Α. Λοβέρδου- έχουν γίνει μηνυτές δημοσιογράφων και εισαγγελέων;
  • Τέλος, ποιοι ακριβώς θα είναι εκείνοι οι κατηγορούμενοι με τις πράξεις των οποίων θα τεκμηριωθούν οι προτάσεις που θα κατατεθούν για την αγωγή όταν σχεδόν όλοι οι κατηγορούμενοι ήδη έχουν μετατραπεί σε μάρτυρες κατηγορίας και οσονούπω με νομοθετικές διατάξεις της κυβέρνησης όχι μόνο οι πάροχοι υγείας αλλά μέχρι και ο μίστερ Novartis Ελλάδας μπορεί να αθωωθεί πριν γίνει η οποιαδήποτε δίκη (αν γίνει ποτέ).

Το βέβαιο είναι ότι το καθαρά προεκλογικό αυτό «πυροτέχνημα», με τον ξαφνικό πόνο που έπιασε την κυβέρνηση όταν τρία ολόκληρα χρόνια ασχολείται με τους «σκευωρούς», θα χαρίσει χαμόγελο στα πικραμένα χείλη των πολιτών που βλέπουν το ΕΣΥ να διαλύεται και να περνάει στις ιδιωτικές εταιρείες (φαρμακευτικές, ιατρικές, ασφαλιστικές κ.ά.) με κάθε επισημότητα και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να βροντοφωνάζει ότι θα ζητήσει αποζημιώσεις!

Η ελληνική ιστορία της SIEMENS μοιάζει πλέον με επαρχιακή παράσταση μπροστά στο σημερινό «Μπρόντγουεϊ» με το μιούζικαλ της Novartis.

Άντα Ψαρρά

 

Απάντηση – κόλαφος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σε κυβέρνηση και Οικονόμου

Αναλυτική απάντηση για την έρευνα – κόλαφο που καταγράφει την Ελλάδα στον πάτο της Ε.Ε. στην Ελευθερία του Τύπου • Αναδεικνύουν τα ψέμματα του Γ. Οικονόμου στην απαράδεκτη επιστολή διαμαρτυρίας • Ζητούν από την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην επίλυση των πολύ συγκεκριμένων προβλημάτων.

Σε «εφιάλτη» για την κυβέρνηση μετατρέπεται η απαράδεκτη κίνηση να ζητήσει εξηγήσεις για την έρευνα περί καταποντισμού της Ελευθερίας του Τύπου, με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα να αποδομούν λέξη προς λέξη το αφήγημα του Μαξίμου και του Γιάννη Οικονόμου.

Η οργάνωση δημοσιεύει αναλυτική απαντητική επιστολή στην ιστοσελίδα της, καλώντας την κυβέρνηση να επικεντρωθεί στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι αντί να «επικρίνει τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, που είναι απλώς ένα όργανο μέτρησης».

Ο γενικός γραμματέας των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, Κριστόφ Ντελουάρ, αναδεικνύει και τα ψέμματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση «Media Pluralism Monitor», σημειώνοντας ότι  οι δηλώσεις που έφερναν την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αφορούσαν σε έκθεση που στην πραγματικότητα βρίσκει μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία των ΜΜΕ.

Στην απάντησή της η Οργάνωση επισημαίνει, ακόμη, ότι ο κ. Οικονόμου υποστηρίζει πως η «έκθεση εκπονήθηκε “υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης”, όταν, στην πραγματικότητα, δημοσιεύτηκε από ένα ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία και συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε.».

Τέλος, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στηλιτεύουν ξανά τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία με πρόφαση την πανδημία επιχείρησε να λογοκρίνει εκ νέου τα ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι «επέβαλε δραστικούς περιορισμούς στις αναφορές από τα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, ενώ η άνιση κατανομή της δημόσιας χρηματοδότησης έχει υπονομεύσει τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης».

Η θύελλα, η αμηχανία και τα ψέμματα

Η έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στις αρχές του μήνα έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και όχι μόνο.

Η κυβέρνηση, που δεν έχει συνηθίσει να δέχεται κριτική, έκανε τα πάντα για να επιβεβαιώσει το πόρισμα της έκθεσης για την Ελευθερία του Τύπου. Αρχικά προσπάθησε, μαζί με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τα φιλικά ΜΜΕ να θάψει την είδηση, στη συνέχεια απάντησε κάνοντας παρατηρήσεις προς την οργάνωση και κατέληξε σε μια πρωτοφανή κίνηση, αποστέλλοντας επιστολή διαμαρτυρίας και προσπαθώντας να λογοκρίνει ακόμη και τους ρεπόρτερ χωρίς σύνορα.

Το αποκορύφωμα, όμως, ήταν η αδιανόητη κίνηση, μετά από μερικές ημέρες, του Γιάννη Οικονόμου να παραχαράξει, ουσιαστικά, έκθεση που δεν είχε σχέση με την Ελευθερία του Τύπου ώστε να παρουσιάσει το κυβερνητικό αφήγημα πως στη χώρα μας είναι όλα καλά και όλα ανθηρά.