Ο θάνατος του εμποράκου – Πρωτομαγιά με drones, 3.000 αστυνομικούς στους δρόμους και ελέγχους παντού!

Οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και μαζί τους πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι

Μέσα σε ένα δυστοπικό περιβάλλον που μόνο η παροχή κρατικής ρευστότητας μπορεί να το αμβλύνει υπάρχουν και οι χιλιάδες μικρές ιστορίες, τα προσωπικά δράματα εργαζομένων που δεν ξέρουν αν θα έχουν ένα ευρώ στην τσέπη μετά το τέλος του Απριλίου, αφού ήδη μετρούν 45 μέρες αναγκαστικής αεργίας. Το Documento συνέλεξε πληροφορίες και στοιχεία και προσπαθεί να συνθέσει το παζλ της αγωνίας μέσω δηλώσεων των ανθρώπων που λειτουργούν στην πραγματική οικονομία και την επαύριον του ανοίγματος της αγοράς θα αντιμετωπίσουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και το επέκεινα του κοινωνικού αποκλεισμού λόγω Covid-19.

Το γκρίζο λοιπόν μοτίβο της επόμενης ημέρας σκιαγραφούν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων. Κοινή συνισταμένη του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργου Καββαθά και του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνου Μίχαλου αποτελεί η αδυναμία επαναλειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εξαιτίας συσσωρευμένων ζημιών που συνδυάζονται με έλλειψη ρευστότητας. Ολο αυτό επιτείνεται από τα ελλιπή και ανεφάρμοστα κυβερνητικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις περιγραφές των δύο θεσμικών εκπροσώπων της αγοράς, τα εξαγγελθέντα χρηματοδοτικά εργαλεία παραμένουν σε επίπεδο διατυπώσεων χωρίς πλαίσιο εφαρμογής. Το γεγονός αυτό αγγίζει και την «πολυδιαφημισμένη» επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία φαίνεται να αποτελεί ένα ακόμη επικοινωνιακό αμπαλάζ της κυβέρνησης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής μοιραστεί ισομερώς, τότε οι επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας θα λάβουν ως δήθεν ενίσχυση το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο είναι σαφώς ψίχουλα σε σχέση με τις πραγματικές ζημιές.

Μελανό σημείο στο οδοιπορικό δηλώσεων του Documento η στάση του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα, ο οποίος αντί απαντήσεων στα προφορικά και γραπτά ερωτήματά μας παρέθεσε προφάσεις αδυναμίας απάντησης. Ο Γ. Καρανίκας έχει κάθε δικαίωμα να είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ, αρκεί η κομματική του ιδιότητα να μην αναιρεί τη θεσμική υποχρέωση εκπροσώπησης όσων τον εξέλεξαν. Αλλωστε η κατάσταση δεν αποκρύβεται επειδή εκείνος κρύβεται…

Οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες πάντως ζουν τη δική τους αγωνία. Οσοι εργάζονται στον επισιτισμό, οι οποίοι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία προσεγγίζουν τις 500.000, βρίσκονται στον αέρα. Κυριαρχεί η λαίλαπα της επερχόμενης ανεργίας και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, εστιατορίων, κομμωτηρίων κ.ά. αναζητούν τρόπους για να αποφύγουν το λουκέτο.

«100.000 λουκέτα και 250.000 απολύσεις»

«Κάθε μήνας που η επιχειρηματική κοινότητα παραμένει άπρακτη ισοδυναμεί με δύο ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ» σημειώνει ο Κων. Μίχαλος σχετικά με το μέγεθος του πλήγματος, ενώ προβλέπει ύφεση από 10% έως 12%.

Ο Γ. Καββαθάς από την άλλη παραθέτει τα δυσοίωνα στοιχεία της έκτακτης έρευνας του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ:

• 7 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.

• 7 στις 10 ανοικτές επιχειρήσεις έχουν αισθητή μείωση του κύκλου εργασιών.

• 9 στις 10 ζητούν παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

• 1 στις 7 λέει ότι δεν ξέρει αν θα ανοίξει το επόμενο διάστημα.

«Αυτό μας δίνει μια προβολή για κλείσιμο 100.000 επιχειρήσεων και απώλεια περίπου 250.000 θέσεων εργασίας» τονίζει o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Τα ανεφάρμοστα μέτρα και η φούσκα των 19 δισ.

Ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν ανακοινωθεί εδώ και εβδομάδες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι είναι ανεφάρμοστα εξαιτίας του ακαθόριστου πλαισίου, χαρακτηρίζοντας παράλληλα γενικόλογες τις κυβερνητικές εξαγγελίες. «Δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος την κυβέρνηση ότι σε πολιτικό επίπεδο δεν παίρνει αποφάσεις, όμως τα 19 από τα 24 δισ. ευρώ που λέει ότι έχει πάρει είναι σκέψη και όχι εφαρμογή. Τα μέτρα χάνονται από την αναποτελεσματική εφαρμογή τους. Επιπλέον, παρουσιάζονται και γραφειοκρατικά ζητήματα. Για παράδειγμα είναι αδύνατη η ανάκληση της αναστολής συμβάσεων για μια επιχείρηση που θέλει να επαναλειτουργήσει άμεσα και αυτό γιατί δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα» υποστηρίζει και συνεχίζει: «Γι’ αυτό εμείς, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε για εμπροσθοβαρή μέτρα. Δεν είναι ταύτιση ή κάποιου είδους προσυνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με ρευστότητα, κάτι που έγινε στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στην Ελβετία κ.ο.κ.».

«Να μη συμψηφιστεί ο δανεισμός»

Από την πλευρά του ο Κων. Μίχαλος επισημαίνει ότι η επικείμενη αδυναμία επαναλειτουργίας πολλών επιχειρήσεων προκάλεσε την παρέμβαση του ΕΒΕΑ, με αποδέκτες τους Χρήστο Σταϊκούρα και Αδωνη Γεωργιάδη, σε ό,τι αφορά την τραπεζική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί. «Τα δάνεια δεν πρέπει να χορηγηθούν στις “κόκκινες” επιχειρήσεις. Πρέπει να έχουν την ανέγκλητη εγγύηση του δημοσίου τουλάχιστον για το 80% του χορηγούμενου κεφαλαίου. Προς εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, τα εγγυημένα δάνεια δεν θα πρέπει να συμψηφιστούν με τη δανειακή κατάσταση των επιχειρήσεων. Το επιτόκιο θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο του Euribor, στην ουσία άτοκο και διάρκειας 120 μηνών» λέει και συμπληρώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ: «Εμείς λοιπόν έχουμε ζητήσει να μπορεί να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση μέχρι το 25% του συνολικού τζίρου της βάσει του υπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς. Δηλαδή αν έκανες 2 εκατ. ευρώ τζίρο και αυτό αποτυπώνεται στον ισολογισμό, θα μπορείς να λάβεις και ένα προνομιακό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο μέχρι 250.000 ευρώ».

«Ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή»

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή ο κ. Μίχαλος αναμένει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ενώ ο κ. Καββαθάς δηλώνει: «Από την επιστρεπτέα δεν έχουμε δει… ευρώ. Απλώς γίνονται αιτήσεις. Κανείς δεν ξέρει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εκταμίευσή της ούτε το επιτόκιο. Ταυτόχρονα μένουν αρκετές επιχειρήσεις εκτός επειδή δεν έχουν φορολογικά στοιχεία για το έτος 2018 αναφορικά με τον δευτερεύοντα ΚΑΔ».

Κύμα απολύσεων στον ορίζοντα

Το ορόσημο της 4ης Μαΐου μόνο ως φως στην άκρη του τούνελ δεν φαντάζει για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες. Κατά τον Γ. Καββαθά οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη κεφαλαίων κίνησης κι αν δεν δοθούν χρήματα, τότε πάρα πολλές απ’ αυτές δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. «Αν λειτουργήσουν, θα πέσουν πάνω σε τοίχο, γιατί θα πρέπει να καλύψουν τη ζημιά δύο μηνών αλλά και να επανατροφοδοτηθούν με πρώτες ύλες. Η επανατροφοδότηση θα γίνει με μετρητά, όχι με επιταγή ή επί πιστώσει, συν τα έξοδα ενοικίου» εξηγεί ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και αναρωτιέται: «Αν ένα εμπορικό κατάστημα ή ένα εστιατόριο ανοίξει, πώς θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις έναντι των εργαζομένων όταν θα έχει μειωμένο κύκλο εργασιών; Εάν μια επιχείρηση έχει πέντε εργαζόμενους και χρειάζεται δύο, πώς θα πληρωθούν οι υπόλοιποι τρεις; Θα συνεχίσει να τους πληρώνει η πολιτεία; Θα συνεχίσει να πληρώνει 530 ευρώ ανά μήνα; Θα καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές και το υπόλοιπο μη μισθολογικό κόστος;».

Οσον αφορά το ενδεχόμενο επιχειρηματίες να προτιμήσουν την οδό των απολύσεων αφού τα μέτρα στήριξης κρίνονται ανεπαρκή, ο Γ. Καββαθάς απαντά ξεκάθαρα: «Θα γίνει εξ ανάγκης» και καταλήγει: «Ενδεχομένως να προκύψει ακόμη και αδυναμία αποζημίωσης των εργαζομένων».

Μεγάλες απώλειες στις εξαγωγές

Για τον Κων. Μίχαλο το πρόβλημα των έτσι και αλλιώς ελλειμματικών εξαγωγών θα μεγιστοποιηθεί αφού για τον ίδιο καθίσταται βέβαιο ότι οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα καταγράψουν απώλειες. Σχετικά με τον τουρισμό, διευκρινίζει την πρόταση που έχει καταθέσει ώστε να πάρει ανάσα η βαριά βιομηχανία της χώρας. «Είναι μια ολοκληρωμένη, ορθολογική και κοστολογημένη πρόταση για την επανεκκίνηση του τουρισμού, η οποία μπορεί να γίνει με Ελληνες τουρίστες και μέσω επιδοτήσεων που θα δίνονται με τη μορφή voucher». Εξηγεί λοιπόν ότι «ναι μεν τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν θα λειτουργήσουν, τα μικρότερα όμως που είναι ως επί το πλείστον μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει οπωσδήποτε να τονωθούν με την ενίσχυση του ελληνικού τουρισμού, γιατί πάντα λέγαμε ότι ο καλύτερος τουρίστας είναι ο Ελληνας. Ας το αποδείξουμε τώρα, διότι παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί το 30% του συνολικού εθνικού ΑΕΠ, εάν αυτό τεθεί υπό το πρίσμα των τοπικών κοινωνιών, τότε θα δούμε ότι για την Κέρκυρα, την Κεφαλονιά, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο, την Κω και την Κρήτη είναι το 85-90% του τοπικού ΑΕΠ. Αν αφήσουμε αυτές τις περιοχές στο έλεος του Θεού, πού θα βρεθούν οι τοπικές κοινωνίες το φθινόπωρο; Αυτές οι τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις δέχτηκαν πρόσφατα και το μεγάλο πλήγμα από την πτώχευση της Thomas Cook».

«Βουλγαροποίηση» ή κρατικές επενδύσεις;

Σε σχέση με το σενάριο που θέλει τον ΣΕΒ και λοιπούς νεοφιλελεύθερους κύκλους να οραματίζονται την προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας σε δεδομένα Βουλγαρίας επ’ ευκαιρία της πανδημίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ ξεκαθαρίζει ότι οι προτάσεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων μόνο λύση δεν αποτελούν. «Το λέω διαχρονικά: “Φτωχοί καταναλωτές συνεπάγεται φτωχές επιχειρήσεις”» υποστηρίζει, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κρίνει πως η συγκυρία απαιτεί αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και στροφή προς το κεϊνσιανό μοντέλο, το οποίο θέτει σε προτεραιότητα τις δημόσιες επενδύσεις με παράλληλη ενίσχυση των κοινωνικών παροχών στους εργαζόμενους. «Ενδεχομένως να υπάρξει και η ανάγκη κρατικοποίησης συγκεκριμένων εταιρειών. Οταν βλέπουμε, δηλαδή, ότι η φιλελεύθερη κατά τ’ άλλα Αυστρία προτίθεται να προχωρήσει στην κρατικοποίηση της Austrian Airlines πριν από τη λήξη του συναγερμού και το ίδιο ψιθυρίζουν οι Γάλλοι για την Air France όπως επίσης και οι Γερμανοί για τη Lufthansa, ενδεχομένως να υπάρξει απέξω προς τα μέσα μια νέα πολιτική η οποία είναι επιβεβλημένη» καταλήγει.

 

Τζώρτζης Ρούσσος

 

Πρωτομαγιά με drones, 3.000 αστυνομικούς στους δρόμους και ελέγχους παντού!

Ο κορονοϊός είναι εδώ και… ξεχάστε όσα ξέρατε για την φετινή Πρωτομαγιά! Περιπολίες περίπου 3.000 αστυνομικών, οι οποίοι θα βγουν στους δρόμους της Αθήνας εκείνη την ημέρα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Το σχέδιο για την Πρωτομαγιά

Μετά την αποτελεσματική εφαρμογή, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, των μέτρων τις ημέρες του Πάσχα, η ΕΛ.ΑΣ θα συνεχίσει με ένα ακόμη πλάνο για την Πρωτομαγιά, ώστε να κερδηθεί και πάλι το στοίχημα με την τήρηση των μέτρων περιορισμού από τους πολίτες. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη πιο δύσκολο έργο, καθώς την Πρωτομαγιά θα πρέπει να φροντίσουν να τηρηθούν και οι αποστάσεις σε όσους συγκεντρωθούν στις διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην διάρκεια της ημέρας θα γίνονται περίπου 150 περιπολίες ανά τομέα στην Αττική, μέτρο που πραγματοποίησε η ΕΛ.ΑΣ και το Πάσχα. Πιθανή είναι η χρήση των drones και πάλι, ενώ θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε Εθνικές Οδούς, Αττική Οδό, αλλά και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου, Πάρνηθος, Πεντέλης, Υμηττού, Βάρης-Κορωπίου, Αθηνών-Σουνίου, Μεσογείων, Ποσειδώνος κ.ά.

Παράλληλα, σε περιοχές που στην αργία «σφύζουν» από κόσμο, όπως παραλίες, πάρκα και βουνά, θα υπάρχει αστυνομική παρουσία, ώστε να αντιμετωπιστεί κι εκεί τυχόν συνωστισμός. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να υπάρξει και απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και ενεργοποίηση του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

«Πονοκέφαλος» με τις διαδηλώσεις

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος την Πρωτομαγιά είναι οι διαδηλώσεις που θέλουν να κάνουν τα συνδικάτα. Το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έχει ήδη προαναγγείλει πορεία στην πλατεία Συντάγματος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, να τονίζουν πως δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρότειναν μάλιστα να γίνουν οι συγκεντρώσεις το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων. Εκτός του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ, κι άλλα πρωτοβάθμια σωματεία και αντιεξουσιαστές έχουν ανακοινώσει συγκέντρωσεις στις 10:30 στα Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή, ενώ στις 11:00 έχουν ανακοινώσει πορεία οι διανομείς φαγητού με τις μηχανές τους. Επίσης, η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως το αστυνομικό προσωπικό θα επιχειρήσει με τηλεβόες την τήρηση των αποστάσεων, ενώ θα συνεχιστούν οι βεβαιώσεις παραβάσεων για άσκοπες μετακινήσεις. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ θα βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές, οι οποίες θα καθορίσουν τα στάδια κινήσεων του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, όπου εντοπίζονται παρεκτροπές και ακραίες περιπτώσεις συνωστισμού.