Ο εφιάλτης επέστρεψε πριν τελειώσει το καλοκαίρι – 15.000 υγειονομικοί υποχρεωτικά σε αναστολή με επιστροφή μισθού. Συμβάσεις με ιδιώτες – Μόσιαλος: Στοιχεία για την κατανομή των λοιμώξεων από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους και ανεμβολιαστους στον Καναδά

Η πανδημία καλπάζει ξανά στη Θεσσαλονίκη με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να είναι γεμάτες και ασθενείς να στέλνονται στο νοσοκομείο της Κοζάνης. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διχάζει προσπαθώντας να κάμψει τις αναστολές και το ηθικό των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Αχτίδα αισιοδοξία με πρόβλεψη για το τέλος της νόσου το 2022.

Η ταχύτητα εξάπλωσης των μολύνσεων που παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, να χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου επισημαίνοντας πως ο εφιάλτης του 2ου κύματος που το περασμένο Φθινόπωρο σάρωσε τη βόρεια Ελλάδα έχει επιστρέψει πριν καν τελειώσει το καλοκαίρι.

«Tα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, ξυπνάει ο εφιάλτης του 2ου και του 3ου κύματος, οι υγειονομικές ανάγκες αρχίζουν και αυξάνονται επικίνδυνα, η διασπορά του κορωνοϊού είναι τεράστια πλέον και η πίεση στο σύστημα Υγείας πολύ μεγάλη … σήμερα όλες οι κλίνες ΜΕΘ για covid-19 στο “Παπανικολάου” είναι καλυμμένες, με βαρύτατα περιστατικά» ανέφερε (MEGA) ο κ. Καπραβέλος. Χαρακτηριστικό της πίεσης που παρατηρείται είναι το γεγονός πως ασθενείς στέλνονται στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, όπως γράφει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Το χαρακτηριστικό είναι η ταχύτατη εξέλιξη της πανδημίας με τον διευθυντή της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου να επικεντρώνεται στα περιστατικά με μετάλλαξη Δέλτα που παρουσιάζουν κάτι που προκαλεί έκπληξη: «πολύ γρήγορα οι ανεμβολίαστοι ασθενείς επιδεινώνονται, σε 4-5 ημέρες(…)». Ο ίδιος σημειώνει πως «κανείς από αυτούς που έχουμε αυτή την στιγμή στη ΜΕΘ δεν είναι εμβολιασμένος».

Το χειρότερο είναι ότι «δεν μπήκαμε ακόμη στα δύσκολα, δεν επέστρεψαν οι εκδρομείς, τα σχολεία και τα ΑΕΙ δεν άνοιξαν… είναι πρωτάκουστο, δεν το έχουμε ξαναδεί, πέρυσι αυτή την εποχή δεν είχαμε καμία πίεση στο σύστημα Υγείας (…)» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία του για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες.

Κενά και… ιδιωτικοποίηση

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό κλίμα και ενώ απομένει μόλις μία ημέρα πριν από την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για τους υγειονομικούς, η κυβέρνηση εμφανίζεται ανυποχώρητη στη θέση της και δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι όσοι δεν καταθέσουν το σχετικό πιστοποιητικό εμβολιασμού θα τεθούν σε αναστολή διχάζοντας και τους εμβολιασμένους για τη στάση που θα τηρήσουν έναντι των συναδέλφων τους.

Μπροστά στο ενδεχόμενο πολλών κενών που θα δημιουργηθούν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης άφησε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποστηριχτούν οι δομές Υγείας και από ιδιώτες, ανοίγοντας την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και προκαλώντας την εύλογη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που αναφέρει πως «ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή…».

Αισιόδοξο μήνυμα

Έχοντας μπροστά μας μια δύσκολη χρονιά, αισιόδοξο είναι το μήνυμα που στέλνει ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτιμώντας πως «πιθανό να τελειώσουμε με την νόσο το 2022».

Όπως εξήγησε (ΣΚΑΪ) θα έχει ανοσοποιηθεί μέχρι τότε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ερωτηθείς για το επιχείρημα καλύτερα να νοσήσουμε παρά να κάνουμε το εμβόλιο, υπογράμμισε πως δεν είναι καλύτερα γιατί υπάρχουν πολλά περιστατικά που καταλήγουν στις ΜΕΘ και ότι ακόμα φαίνονται οι απώτερες συνέπειες της νόσου οι οποίες δεν είναι γνωστές ακόμα ποιες ή πόσες θα είναι. «Το θέμα είναι να μην ανοσοποιηθεί με την νόσο ο κόσμος που θα έχουμε θανάτους και θα έχει απώτερες συνέπειες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως σε λίγο θα αρχίσουν να ξεχωρίζουν τα κρούσματα που θα είναι πολλά από τα σοβαρά κρούσματα. «Αυτό που πετυχαίνουμε με το εμβόλιο δεν είναι να μην έχουμε πολλά κρούσματα αλλά να μην έχουμε σοβαρά κρούσματα, να μην πεθαίνει ο κόσμος και να μην ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία» τόνισε χαρακτηριστικά.

 

15.000 υγειονομικοί υποχρεωτικά σε αναστολή με επιστροφή μισθού – Συμβάσεις με ιδιώτες για τα κενά – Τελευταία μέρα για τον εμβολιασμό τουςΑπεργία σήμερα για να ακουστεί ξανά δυνατά η φωνή των υγειονομικών | 902  Mobile

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία για περίπου 15.000 εργαζόμενους – κυρίως νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό – του δημόσιου Συστήματος Υγείας που δεν έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους ή δεν έχουν εμβολιαστεί έστω με μια δόση του εμβολίου για την πρόληψη της λοίμωξης Covid-19, κάτι που τους θέτει εκτός των δομών υγείας για τρεις μήνες με στέρηση αποδοχών.

Στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους υγειονομικούς αναφέρθηκε χθες κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κοροναϊού ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, τονίζοντας ότι «απευθύνεται σε όσους είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας» και προβλέπει:

  • την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση
  • την επιστροφή του μισθού ως αχρεωστήτως καταβληθέντος με βάση το σύστημα μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα, που προβλέπει προκαταβολή αποδοχών δεκαπενθημέρου
  • την αλλαγή της εργασιακής κατάστασης όσων εμβολιαστούν μετά την αναστολή της εργασίας τους, καθώς ενδέχεται να τοποθετηθούν σε άλλη θέση μετά την επιστροφή τους, εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται θα έχουν διαφοροποιηθεί.

«Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Το Υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναδιάταξη των δυνάμεων, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα Υγείας για όλους τους συμπολίτες μας και να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες ενδεχομένως προκύψουν» τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Μετακινήσεις προσωπικού εντός νοσοκομείου ή Κέντρου Υγείας αρχικά αλλά κι εντός Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και σύμπτυξη κλινικών και τμημάτων, λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από αύριο για τρίμηνης διάρκειας προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, πλην ιατρών, και συμβάσεις fast track με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή υπηρεσιών εντός του ΕΣΥ όπου χρειαστεί, είναι οι τρεις βασικοί άξονες του έκτακτου επιχειρησιακού σχεδίου που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα στο σύστημα υγείας της χώρας για την κάλυψη των κενών των ανεμβολίαστων εργαζόμενων.

Για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των δομών υγείας το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει από την αρχή του μήνα από τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) να καταρτίσουν καταλόγους με το εμβολιασμένο και το ανεμβολίαστο προσωπικό και βάσει αυτών να εκπονηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το εμβολιασμένο προσωπικό του ΕΣΥ τα οποία επικαλέστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, έχει εμβολιασθεί το 85% των υγειονομικών εργαζομένων, προσθέτοντας επίσης πως η εικόνα θα είναι σαφέστερη αύριο. Ο ίδιος σημείωσε βεβαίως πως σε επίπεδο επί μέρους δομών υγείας, η εικόνα που διαμορφώνεται είναι διαφορετική και προκύπτουν συγκεκριμένα και στοχευμένα, μικρά ή μεγαλύτερα κενά, με βάση όσους τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Πως θα υλοποιηθεί το σχέδιο

Το επιχειρησιακό σχέδιο θα ξεδιπλωθεί καταρχάς σε επίπεδο δομής υγείας και Υγειονομικής Περιφέρειας, με αναδιάταξη δυνάμεων και κατανομή του διαθέσιμου, εμβολιασμένου, προσωπικού, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα προκύψουν. Σημειωτέον, ότι ο συνδυασμός της νέας επιδημικής έξαρσης που οδηγεί στο ΕΣΥ καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς – χθες οι νοσηλευόμενοι συνολικά ξεπερνούσαν τους 2.500 σε όλα τα νοσοκομεία-, των δύσκολων φθινοπωρινών και χειμερινών μηνών που έπονται αναφορικά με τον έλεγχο του κοροναϊού καθώς και τα κενά που προκαλεί η άρνηση των περίπου 15.000 υγειονομικών για εμβολιασμό και συνεπώς η αναστολή των καθηκόντων τους, θεωρείται επικίνδυνος για το σύστημα υγείας.

Τα κενά σε ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό λοιπό προσωπικό, όπως τραυματιοφορείς και διοικητικοί υπάλληλοι, θα καλυφθούν με δύο τρόπους:

  • πρώτον με μετακινήσεις προσωπικού εντός των δομών της ιδίας ΥΠΕ και
  • δεύτερον με συγχώνευση τμημάτων και κλινικών.

Επίσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο βάσει της ιδιομορφίας κάθε περιοχής – πορεία της επιδημίας κορωνοϊού, πληθυσμός κάλυψης, άλλα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά – θα τεθεί σε ισχύ σε δεύτερη φάση η αναστολή λειτουργίας μικρότερων νοσοκομειακών δομών ώστε το προσωπικό να τεθεί στη διάθεση του κοντινότερου κεντρικού νοσοκομείου.

Ο δεύτερος άξονας είναι η ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού με τρίμηνης διάρκειας συμβάσεις, εκτός γιατρών, το οποίο θα καλύψει τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί αύριο, 1η Σεπτεμβρίου και θα αφορά μόνο επικουρικό προσωπικό που θα καλύψει τις ανάγκες στις δομές Υγείας, λόγω αναστολής καθηκόντων αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Περαιτέρω στοιχεία για τη σχετική διαδικασία αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ενδεικτικό των γρήγορων αντανακλαστικών που επιθυμούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας να επιδειχθούν είναι πως τις συμβάσεις με το επικουρικό προσωπικό θα τις υπογράφει ο διοικητής της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας αντί για τον υπουργό Υγείας, με στόχο οι νέοι -και εμβολιασμένοι- επικουρικοί εργαζόμενοι να εισέρχονται ταχύτατα στις κενές θέσεις.

Τέλος, για την ενίσχυση των νοσοκομείων ώστε να προσφέρουν όσο το δυνατόν πληρέστερες υπηρεσίες στους ασθενείς δρομολογούνται στοχευμένα και κατά περίπτωση συμβάσεις και πάλι με διαδικασίες fast track.

  • «Εφόσον χρειαστεί θα συμβληθούμε με ιδιώτες, σε ό,τι αφορά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες – αυτό γίνεται άλλωστε και τώρα. Απλά θα έχουμε τα εργαλεία στο χέρι μας, θα νομοθετήσουμε σχετικά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε οι διαδικασίες αυτές να είναι πιο γρήγορες. Όπου χρειαστεί θα έχουμε ταχύτερες διαδικασίες σύναψης τέτοιων συμβάσεων» ανέφερε χθες ο κ. Κοντοζαμάνης.

Από τις πρώτες συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι εκείνες με τον ιδιωτικό τομέα για την κάλυψη των αναγκών σε ασθενοφόρα με εμβολιασμένους διασώστες δεδομένου ότι θα χρειαστεί να τεθούν σε αναστολή 1.245 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως πληρώματα ασθενοφόρων σε όλη τη χώρα. Στην Αττική οι ανεμβολίαστοι διασώστες είναι 350, στη Θεσσαλονίκη 300, στη Μυτιλήνη 100 και στην Πάτρα 90.

Ειδικότερα, δρομολογείται η αναπλήρωση των κενών θέσεων ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρών με ιδιώτες επαγγελματίες Υγείας, είτε με σύμβαση ορισμένου χρόνου (3 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 3 μήνες), είτε με απόδειξη παροχής υπηρεσιών – το γνωστό «μπλοκάκι».

Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες που παρέχονται εντός των δομών του δημόσιου Συστήματος Υγείας από εξωτερικούς παρόχους (εργολάβους), όπως η καθαριότητα, η φύλαξη και η σίτιση, τα τυχόν κενά θα καλυφθούν με ευθύνη των παρόχων, καθώς υποχρεούνται την Τετάρτη να έχουν αντικαταστήσει το ανεμβολίαστο προσωπικό τους με πλήρως εμβολιασμένο.

Τέλος, για τις δομές και τμήματα/κλινικές που το απασχολούμενο προσωπικό είναι μοναδικό, όπως για παράδειγμα ένα παρασκευαστής εργαστηρίου ή ο μοναδικός Ακτινοδιαγνώστης ενός Κέντρου Υγείας, αν δεν μπορεί να καλυφθεί το κενό με μετακίνηση από άλλη δομή ή οι γεωγραφικές ιδιομορφίες της περιοχής δεν επιτρέπουν την αναστολή λειτουργίας του τμήματος, τότε προβλέπεται η αντικατάσταση του εργαζόμενου αφού πρώτα θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης του από τον ιδιωτικό τομέα.

 

Μόσιαλος: Στοιχεία για την κατανομή των λοιμώξεων από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους και ανεμβολιαστους στον Καναδά

Συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων και των  νοσηλευθέντων είναι ανεμβολίαστοι στον Καναδά  αναφέρεις σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook b ο  καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Η έρευνα των υγειονομικών υπηρεσιών του Καναδά δημοσιοποιεί στοιχεία για την κατανομή των λοιμώξεων από κορονοιό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και αφορά στο χρονικό διάστημα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 07 Αυγούστου 2021.
 

Η ανάρτηση του κ.Μόσιαλου

Καναδάς: η συντριπτική πλειοψηφία των νοσούντων και των  νοσηλευθέντων είναι ανεμβολίαστοι
Οι υγειονομικές υπηρεσίες του Καναδά, μια από τις χώρες που προπορεύονται στα ποσοστά μαζικού εμβολιασμού, δημοσιοποίησαν στοιχεία για την κατανομή των λοιμώξεων από κορωνοϊό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Τα στοιχεία αναφέρονται στο διάστημα από τις 14 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 07 Αυγούστου 2021, και απορρέουν από 624.980 εμβολιασμένους και μη εμβολιασμενους, ηλικίας 12 ετών και άνω.
Να θυμόμαστε λοιπόν πως για να αποκτήσουμε πλήρη προστασία μετά τη 2η δεύτερη δόση του εμβολίου, κατά μέσο χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες. Κάποιοι λοιπόν μπορεί να μολυνθούν εάν εκτεθούν στον κορωνοϊό προτού το ανοσοποιητικό τους αναπτύξει ικανή προστασία.
Πως αναλύθηκαν  αυτά τα στοιχεία;
Ομαδοποιώντας όσους κόλλησαν τον ιό σε τέσσερις κατηγορίες:
Α. αυτούς που ήταν ανεμβολίαστοι όταν κόλλησαν τον ιό
Β. αυτούς που κόλλησαν σύντομα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, δηλαδή που δεν προστατεύονταν ακόμη από το εμβόλιο, καθώς εκτέθηκαν στον ιό λιγότερο από 14 ημέρες μετά την πρώτη δόση
Γ. αυτούς που ίσως να είχαν κάνει 2 δόσεις αλλά δεν ήταν επαρκώς προστατευμένοι: η ημερομηνία της έναρξης της λοίμωξής τους ήταν είτε 14 ημέρες είτε περισσότερο μετά την πρώτη δόση ή λιγότερο από 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση
Δ. αυτούς που είχαν εμβολιαστεί πλήρως, και η καταγεγραμμένη ημερομηνία της λοίμωξής τους ήταν 14 ημέρες ή περισσότερο μετά τη 2η δόση του εμβολίου που έλαβαν.
Όσον αφορά την κατανομή των λοιμώξεωνσε σχέση με τον εμβολιασμό
1. Το 88,9% ήταν ανεμβολίαστοι (ομάδα Α)
2. Το 5,2% εκτέθηκαν πολύ σύντομα μετά την 1η δόση (ομάδα Β)
3. Το 5% ανήκε στην ομάδα Γ, και δεν ήταν πλήρως ανοσοποιημένοι
4. Το 0,8% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (ομάδα Δ)
Όσον αφορά την ποσοστιαία κατανομή των νοσηλειών μετά από λοίμωξη
1. Το 84,7% ήταν ανεμβολίαστοι (ομάδα Α)
2. Το 7,3% εκτέθηκαν πολύ σύντομα μετά την 1η δόση (ομάδα Β)
3. Το 7,1% ανήκε στην ομάδα Γ, και δεν ήταν πλήρως ανοσοποιημένοι
4. Το 1% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (ομάδα Δ).
Τέλος, όσον αφορά την ποσοστιαία κατανομή των θανάτων μετά από λοίμωξη, και αυτοί καταγράφηκαν αντίστοιχα
1. Το 82% ήταν ανεμβολίαστοι (ομάδα Α)
2. Το 8,8% ανήκε στην ομάδα Β που εκτέθηκαν πολύ σύντομα μετά την 1η δόση
3. Το 7,8% (ομάδα Γ) δεν ήταν πλήρως ανοσοποιημένοι
4. Το 1.4% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι (ομάδα Δ).
Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι πληροφορίες που παίρνουμε από τις χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού έχουν κοινά ποιοτικά χαρακτηριστικά: τα υψηλά ποσοστά προστασίας από το να αρρωστήσουμε με βαριά συμπτώματα και τελικά να νοσηλευτούμε.
Αυτό ήταν που ελπίζαμε πως θα κάνουν τα εμβόλια για τον ιό και αυτό κάνουν: μας παρέχουν υψηλή προστασία.