Ο Ερντογάν παίρνει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε για τα F -16

Ερντογάν για συνάντηση με Μπάιντεν:Δεν υπάρχει άλυτο πρόβλημα ανάμεσα στις  χώρες

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο F-16», δήλωσε την Τετάρτη η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας Σελέστ Βαλάντερ.Ο Ερντογάν παίρνει από τις ΗΠΑ αυτό που ήθελε για τα F -16

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων, αλλά οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτό συμβάλλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ… Οι ισχυρές αμυντικές δυνατότητες της Τουρκίας συμβάλλουν σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Τα σχόλια της Βαλάντερ έρχονται μόλις μια μέρα μετά την άρση του Τουρκικού βέτο σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο, με την τουρκική προεδρία να τονίζει πως «πήρε αυτό που ήθελε».

Ειδικότερα, συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.
  • Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.
  • Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.
  • Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.
  • Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).
  • Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Σημειώνεται πάντως πως Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Τζο Μπάιντεν έπαιξε παρασκηνιακό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία δεν επέμεινε να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα αιτήματά της για προηγμένα αμερικανικά μαχητικά.

Η Άγκυρα όμως φαίνεται πως παίρνει τελικά αυτό που θέλει, λαμβάνοντας εγγυήσεις από Σουηδία και Φινλανδία από τη μία αλλά και το «πράσινο φως» από την άλλη για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών, αν περάσει βέβαια η απόφαση και από τις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου, την ώρα που επίκειται και συνάντηση μεταξύ του Μπάιντεν και του Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Sabah, στη συνάντηση θα τεθεί το ζήτημα των F-16 (αγορά νέων και αναβάθμιση υπαρχόντων), όπως και οι «ελληνικές προκλήσεις» και οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «τρομοκρατική» οργάνωση YPG/PKK συνεχίζει να υπάρχει υπό τη σκιά των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία. Μετά από αίτημα των ΗΠΑ, η υποστήριξη στο YPG/PKK, που χρησιμοποιεί το όνομα «SDG», είναι επίσης μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης.