Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει αθέμιτο ανταγωνισμό και ο υπουργός Ανάπτυξης σιωπά – Δικογραφίες για όσους παραβιάζουν τα μέτρα…

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει αθέμιτο ανταγωνισμό και ο υπουργός Ανάπτυξης σιωπά

Την πρακτική επιχειρήσεων πώλησης τροφίμων και υπεραγορών τροφίμων που παρά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν περιορίζονται στο εμπόριο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά το διαφημίζουν κιόλας, καταγγέλλει με επιστολή διαμαρτυρίας προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων που διαφημίζουν με προκλητικό τρόπο μία σειρά από άλλα προϊόντα, συντελώντας αθέμιτο ανταγωνισμό για όσους πειθαρχούν στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα, παρά τις προ εβδομάδων αποφάσεις της κυβέρνησης, επιχειρήσεις συνεχίζουν να πωλούν και να διαφημίζουν προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, γυαλιά ηλίου, εργαλεία, λαμπάδες και άλλα, τη στιγμή που άλλα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών παραμένουν κλειστά με υπουργική απόφαση.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:

«Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σας μεταφέρει την έντονη διαμαρτυρία των μελών του καθώς και όλου του εμπορικού κόσμου που ψυχορραγεί, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλεί το γεγονός ότι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων και υπεραγορές τροφίμων, επιτρέπεται να πωλούν προϊόντα όπως ενδύματα, υποδήματα, εσώρουχα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη σπιτιού, γυαλιά ηλίου, εργαλεία, λαμπάδες κ.λ.π., τη στιγμή που εξειδικευμένα καταστήματα πώλησης των παραπάνω ειδών είναι υποχρεωτικά κλειστά και μάλιστα, με βάση την υπ’αριθ. ΔΙα/ΓΠ.οικ. 21268/2020 υπουργική απόφαση, παρατείνεται αυτό το αναγκαστικό κλείσιμό τους, έως τις 11 Απριλίου 2020.

Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται να πωλούν και να διαφημίζουν, με προκλητικό τρόπο, οι επιχειρήσεις πώλησης τροφίμων τα συγκεκριμένα προϊόντα που οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες κρατούν στις αποθήκες των κλειστών μαγαζιών τους, βρισκόμενοι σε απόγνωση για την επόμενη μέρα και το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Το γεγονός αυτό, αποτελεί από μόνο του σκληρό αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς αποτελεί χτύπημα στην αχίλλειο πτέρνα των μικρομεσαίων εμπόρων, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στις παραπάνω επιχειρήσεις να αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον τζίρο τους, εις βάρος των μελών μας.

Ζητούμε να προβείτε άμεσα στην έκδοση απόφασης που να αποκλείει τα καταστήματα πώλησης τροφίμων από την πώληση και διάθεση άλλων ειδών πλην τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ήδη έχετε κάνει και με τις λαϊκές αγορές άλλωστε.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας καθώς κάθε μέρα που περνάει, αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος στις πληγείσες επιχειρήσεις.»

 

Δικογραφίες για όσους παραβιάζουν τα μέτρα ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Δικογραφίες για όσους παραβιάζουν τα μέτρα ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Ο εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας με εγκύκλιό του προς τους αρμόδιους εισαγγελείς ζητά να μεριμνούν και να σχηματίζουν δικογραφίες τόσο για την παραβίαση του άρθρου 285 (παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών) αλλά και και για άλλα αδικήματα.

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα προκάλεσαν οι παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα έχει ως εξής:

«Επανέρχομαι για να επισημάνω, την αξία και την ανάγκη εγρήγορσης και συνεχούς παρέμβασής σας όταν αδιακρίτως του υπαιτίου προσώπου, παραβιάζονται τα νόμιμα μέτρα που είτε έχουν ήδη διαταχθεί είτε θα διατάσσονται, σχετικώς με την καταπολέμηση και την διάσωση της νόσου του κορονοϊού, εν όψει και της πρόβλεψης, πρωτίστως του άρθρου 285 του ΠΚ, με τίτλο παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Αυτονόητα, η έρευνα και η δίωξη, θα καταλαμβάνουν, εφόσον τα προκύπτοντα πραγματικά περιστατικά, του ιστορικού γεγονότος, εμπίπτουν στην νομοτυπική υπόσταση εκτός της προναφερόμενης πράξης και στην όμοια, άλλων αξιόποινων πράξεων συρρεουσών αληθώς ή κατ’ ιδέα με αυτή, όπως τοκογλυφία της παραγράφου 1 του άρθρου 404 ΠΚ, εκβίασης, εγκλημάτων κατά συγκοινωνίας, κλπ και τις πράξεις αυτές».